Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Charles Bukowski: Μην προσπαθείς...πράξε!

Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Henry Charles Bukowski, ενός λογοτέχνη ο οποίος αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως σημαντική επιρροή στο έργο τους. Κι αν αγνόησαν πολλοί κριτικοί και ακαδημαϊκοί το πλούσιο έργο του, με χιλιάδες ποιήματα, εκατοντάδες σύντομες ιστορίες και 6 νουβέλες, αυτό δεν σταμάτησε τον πολύ Jean-Paul Sartre να τον χαρακτηρίσει ως τον «μεγαλύτερο ποιητή» της Αμερικής.



Ο Bukowski είναι περισσότερο γνωστός για την πολυτάραχη ζωή του και τις καταχρήσεις αυτής. Ένας σύγχρονος «καταραμένος ποιητής» για κάποιους, ο Bukowski έζησε περίπου μια δεκαετία στο περιθώριο, μέσα από απορία, αλκοολισμό και συνεχείς καβγάδες. Τις εμπειρίες του αυτές χρησιμοποίησε σαν πρώτο υλικό για το έργο του, το οποίο είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία αυτοβιογραφικό, ακόμη κι αν περιέχει -κατά παραδοχή του- αρκετά φανταστικά στοιχεία.
Παραθέτουμε σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα της ζωής του σημαντικού αυτού συγγραφέα: 

*1920, Αύγουστος 16 - Γέννηση του Henry Charles Bukowski στην πόλη Andernach της Γερμανίας
*1923 - Η οικογένεια μετακομίζει στην Αμερική. Στη χώρα αυτή ο Bukowski τελειώνει το σχολείο και θα παραμείνει στην πόλη Los Angeles για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
*1935 - Ο νεαρός Charles γίνεται τακτικός επισκέπτης της τοπικής βιβλιοθήκης. Τον ίδιο χρόνο συγγράφει την πρώτη του σύντομη ιστορία με θέμα έναν πιλότο του Β’ Παγκοσμίου.
*1939 - Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο του Los Angeles φοιτά στο Los Angeles City College σπουδάζοντας Δημοσιογραφία και Αγγλική Λογοτεχνία.
*1940 - Ο Bukowski δημοσιεύει ένα άρθρο στην κολεγιακή εφημερίδα, αλλά και μια σύντομη ιστορία και ένα ποίημα στο περιοδικό Write. Αφότου διάβασε τις σύντομες ιστορίες του γιου του, ο πατέρας Bukowski πετά τα χειρόγραφα και όλα τα υπάρχοντά του στην αυλή του σπιτιού, αναγκάζοντάς τον να μετακομίσει προσωρινά σε διαμέρισμα στην Temple Street.
*1941 - Εγκαταλείπει το πανεπιστήμιο χωρίς να αποφοιτήσει.
*1942-1947 - Φεύγει από το Los Angeles «για να τα καταφέρει μόνος του» και να γυρίσει τη χώρα. Αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έζησε σε πολλές διαφορετικές πόλεις, σύμφωνα με πληροφορίες έζησε το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής στην Philadelphia. Το 1943 έχει την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία και τον επόμενο χρόνο κρατείται από το FBI και στη συνέχεια απαλάσσεται από το στρατό για τον Β’ Παγκόσμιο επειδή δεν πληρούσε «ιατρικά κριτήρια.»
*1944 - Δημοσίευση του «Aftermath of a Lengthy Rejection Slip»
*1946 - Δημοσίευση του «20 Tanks From Kasseldown» και ποιημάτων στο περιοδικό Matrix. Απογοητεύεται από τη αργή διαδικασία εκδόσεων των έργων του, και σταματά το γράψιμο για περίπου μία δεκαετία.
*1947 - Επιστρέφει στο Los Angeles μόνιμα και γνωρίζει την Jane Cooney Baker. Σύμφωνα με το FBI το ζευγάρι είχε παντρευτεί, αν και ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Ζουν, πάντως, μαζί διατηρώντας ελεύθερη σχέση ως το 1955.
*1952-1955 - Μετά από χρόνια περιστασιακών δουλειών, εργάζεται στο ταχυδρομείο της πόλης μέχρι την παραίτηση του «για λόγους υγείας.»
*1954 - Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εσωτερική αιμορραγία. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά να γράφει ποίηση συστηματικά.
*1955-1958 - Παντρεύεται την Barbara Fry στο Las Vegas, εκδότρια του ποιητικού περιοδικού Harlequin. Στη συνέχεια αναλαμβάνει και ο ίδιος την αρχισυνταξία του περιοδικού.
*1956 - Ξεκινά τη συγγραφή του πρώτου του μυθιστορήματος με τίτλο «A Place to Sleep the Night» το οποίο όμως αφήνει ημιτελές. Τον ίδιο χρόνο πεθαίνει η μητέρα του, σημαντική επιρροή στη ζωή του.
*1958 - Χωρίζει με την Fry, ο πατέρας του πεθαίνει και ο ίδιος ξαναπιάνει δουλειά στο ταχυδρομείο (ως το 1970). Τον ίδιο χρόνο ξανασμίγει με την Jane Cooney Baker.
*1959 - Εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή «Flower, Fist and Bestial Wail.»
*1960 - Γνωρίζει τον Jon Webb, εκδότη του Outsider και ξεκινά να στέλνει πολλά ποιήματα σε μικρά λογοτεχνικά περιοδικά. Αποκτά μεγάλη φήμη στο εξωτερικό.
*1960- σήμερα - Ακόμα και μετά το θάνατό του τα έργα του δημοσιεύονται συστηματικά σε μικρά αλλά και σημαντικά περιοδικά.
*1961 - Απόπειρα αυτοκτονίας με αέριο.
*1962 - Πεθαίνει η Baker και ο Bukowski παίρνει την πρώτη θετική κριτική για το έργο του (από τον R.R. Cuscaden).
*1964 - Γέννηση της κόρης του Marina Louise από την Frances Smith, την οποία γνώρισε τον προηγούμενο χρόνο. Χωρίζουν τον επόμενο χρόνο.
*1966 - Ξεκινά το μυθιστόρημα «The Way the Dead Love» το οποίο αφήνει ημιτελές. Γνωρίζει τον εκδότη John Martin.
*1969 - Ο John Martin προσφέρει στον Bukowski $100 το μήνα για να παρατήσει τη δουλειά του στο ταχυδρομείο και να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ο ίδιος δηλώνει «έχω μία από τις δύο επιλογές -- να παραμείνω στο ταχυδρομείο και να τρελαθώ... ή να μείνω εκεί έξω, να το παίξω συγγραφέας και να πεθάνω της πείνας. Αποφάσισα να πεθάνω της πείνας.».
*1970 - Τελειώνει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Post Office» το οποίο εκδίδεται τον επόμενο χρόνο και ξεκινά τη συγγραφή του «The Horseplayer» (ημιτελές). Γνωρίζει την Linda King, με την οποία μένουν μαζί μέχρι το 1973 (με διαλείμματα).
*1971 - Ξεκινά και αφήνει ημιτελές το «The Poet».
*1973 - Πρεμιέρα της ταινίας «Bukowski» του Taylor Hackford.
*1974 - Λαμβάνει επιχορήγηση $5.000 (από το National Endowment of Arts) για τη συγγραφή μυθιστορήματος.
*1976 - Γνωρίζει την Linda Lee Beighle και ταξιδεύει για πρώτη φορά εκτός ΗΠΑ στον Καναδά. Δυο χρόνια αργότερα ταξιδεύει και στην Ευρώπη.
*1979 - Ξεκινά τη συγγραφή του «The Rats of Thirst» το οποίο τελικά θα γίνει ταινία με τον τίτλο «Barfly».
*1985 - Παντρεύεται την Linda Lee Beighle. Τα επόμενα 2 χρόνια κάνουν πρεμιέρα οι ταινίες Barfly και «Crazy Love», βασισμένο σε ιστορίες του Bukowski.
*1988-1989 - Νοσηλεύεται αρχικά για καρκίνο του δέρματος και στη συνέχεια για φυματίωση. Αναγκάζεται να σταματήσει προσωρινά το ποτό.
*1993 - Περνά δυο μήνες στο νοσοκομείο νοσηλευόμενος για λευχαιμία. Σταματά το ποτό και το τσιγάρο.
*1994 - Πεθαίνει στις 3 Σεπτεμβρίου από λευχαιμία σε ηλικία 73 ετών. Πάνω στον τάφο του είναι γραμμένες οι λέξεις "Μην Προσπαθείς" (Don't Try). Σύμφωνα με τη γυναίκα του, το νόημα των παραπάνω λέξεων έχει να κάνει με τις παρακάτω φράσεις: «Εάν σπαταλάς όλη σου την ώρα προσπαθώντας, τότε το μόνο που πράττεις είναι να προσπαθείς. Γι' αυτό μην προσπαθείς. Πράξε» ("If you spend all your time trying, then all you're doing is trying. So don't try. Just do").
Για φωτογραφίες, αναλυτική βιβλιογραφία, συνεντεύξεις και κριτική του έργου του Charles Bukowski ενδιαφέρουσα πηγή είναι το http://www.bukowski.net 

αναδημοσίευση από http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου