Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Οχι» και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο ν/σχ για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Απορρίπτει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και απειλεί με μη εφαρμογή του αν αυτό ψηφιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου, ακούστηκαν φωνές ακόμη και αν ψηφιστεί ο νόμος, να μην εφαρμοστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητείται και η συνδρομή των φοιτητών, κάτι που ήδη έχουν κάνει και άλλα πανεπιστήμια που έχουν ζητήσει την επαγρύπνηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό είνα ότι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποφασίσει να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο τον Ιούλιο, πραγματοποιώντας συγχρόνως ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις απόψεις των πανεπιστημιακών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

Η μη εφαρμογή των αλλαγών, ακόμη και αν ψηφισθούν από τη Βουλή, είναι κάτι που ήδη ακούγεται συχνά από ορισμένους καθηγητές και από φοιτητές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν και για αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι καταλύεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, η νομιμοποίηση των οργάνων διοίκησης και η αυτοτέλειά τους, που είναι κατοχυρωμένη και νομικά.

Πάντως, και οι σύγκλητοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απέρριψαν το νομοσχέδιο.

Στην αντίπερα όχθη, 133 πανεπιστημιακοί έχουν ήδη υπογράψει κείμενο στήριξης πολλών διατάξεων του νόμου, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για αλλαγές που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα. Άλλο κείμενο όμως με υπογραφές καθηγητών προωθεί την απόρριψη του νομοσχεδίου.


Υπενθυμίζεται, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) μαζί με την Ομοσπονδία των Καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) και τους εκπροσώπους των Ελλήνων Ερευνητών, στην τελευταία συνάντηση τους με την υπουργό Παιδείας, κατά την οποία διαπιστώθηκαν «κινήσεις καλής θελήσεως για εξεύρεση συναινετικής λύσης», αποφάσισαν να επιμείνουν στην προσπάθεια τροποποίησης διατάξεων, ως την τελευταία στιγμή, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου, όταν δηλαδή το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή.
'’λλωστε, την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει μικτή επιτροπών πανεπιστημιακών και υπουργείου Παιδείας για την περαιτέρω συζήτηση διατάξεών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου