Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τον σκληρό πυρήνα της εργατικής τάξης χτυπά η ανεργία


Γνωρίζουμε βέβαια πως τα στατιστικά στοιχεία των επίσημων οργανισμών – και ιδίως όταν πρόκειται για στοιχεία που αφορούν στην ανεργία – είναι ελαφρώς “ωραιοποιημένα”. Παρ’ όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ που δημοσιεύθηκαν σήμερα είναι αποκαλυπτικά για την έκταση των επιπτώσεων της πολιτικής του κεφαλαίου και των μνημονίων. 

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε το μήνα Ιούλιο κατά 1,82%, φθάνοντας σε απόλυτους αριθμούς τα 699.658 χωρίς να διαφαίνονται τάσεις αντιστροφής της κατάστασης (οι αναγγελίες προσλήψεων βαίνουν μειούμενες). Αν συνυπολογίσουμε και τους αποθαρρυμένους ανέργους που δεν εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή/και όσους πραγματοποιούν ελάχιστα μεροκάματα κατά τη διάρκεια του έτους, τότε ο συνολικός αριθμός των ανέργων πιθανόν να προσεγγίζει το 1.000.000 άτομα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύνολο του εργατικού δυναμικού είναι 5.300.000 άτομα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τότε μιλάμε για ανεργία που αγγίζει το 20%. 

Σε δύο ακόμα σημαντικά στοιχεία χρειάζεται να σταθεί κανείς: στην ηλικιακή σύνθεση των ανέργων καθώς και στο μέγεθος των μακροχρόνια ανέργων. 


Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΑΕΔ στην “ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το (62,70%) των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το (28,09%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το (9,21)%”. Η ανεργία χτυπά, δηλαδή, τον σκληρό πυρήνα της εργατικής τάξης (30 – 54 ετών) που είχε θεμελιώσει περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τη νεότερη βάρδια εργασίας και που συγκριτικά συμμετείχε περισσότερο στα συνδικάτα του ήδη αναιμικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η εξέλιξη αυτή σαφώς και συνιστά χειροτέρευση της δύναμης των συνδικάτων καθώς και μεταβολή του συνολικού συσχετισμού κεφαλαίου – εργασίας σε βάρος της τελευταίας.

Σε σχέση με τους μακροχρόνια άνεργους, αυξήθηκαν κατά 2,88% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αγγίζοντας περίπου τους 260.200.

kokkinostupos      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου