Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

"Αρχίζουν τα όργανα" στα πανεπιστήμια




Πηγή : tvxs


Δεν είναι τυχαία η αποστροφή της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με την οποία «οι νόμοι γίνονται εύκολα, το στοίχημα είναι η εφαρμογή τους». Πανεπιστημιακοί και φοιτητές συντονίζονται και επιδιώκουν την ακύρωση στην πράξη των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη επισημοποιήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.
Μετά τη ψήφιση στη Βουλή (με ευρεία συναίνεση) του νόμου - πλαισίου για την Εκπαίδευση, η Σύγκλητος στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) έλαβε την απόφαση να παρατείνει κατά μια εβδομάδα την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, η οποία μετατίθεται από τις 29 Αυγούστου στις 5 Σεπτεμβρίου. Έπειτα, θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις καθηγητών και φοιτητών του Πολυτεχνείου προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του Ιδρύματος.
Ο νέος νόμος – πλαίσιο θα αποτελέσει αντικείμενο συνεδρίασης της Συγκλήτου στο πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο θα τοποθετηθεί σχετικά τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. Απόφαση κατά των ψηφισμένων αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εκδώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί με την επικείμενη εξεταστική περίοδο των φοιτητών.
Τη δική τους αντίθεση στο νόμο του υπουργείου Παιδείας εξέφρασαν από κοινού φοιτητές και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, στα Χανιά. «Επέρχεται η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, όπως επίσης και ο έλεγχος του Πανεπιστημίου από στοιχεία εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρει ο πρύτανης του Ιδρύματος Γιάννης Φίλης. Καθηγητές έκαναν λόγο για υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ, διάσταση απόψεων σημειώνεται ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς ως προς τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων (μόνο από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος). Κάποιοι χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακού χαρακτήρα» τη συγκεκριμένη αλλαγή από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη διατήρηση της υφιστάμενης δομής των οργάνων και των τμημάτων και τασσόμενοι υπέρ της εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων από τη βάση. Άλλοι στηρίζουν τη ρύθμιση, ζητώντας την επέκτασή της και στα υπόλοιπα όργανα.
Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζουν το νόμο - πλαίσιο πρυτάνεις όπως ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος (ΑΠΘ), ο οποίος κάνει λόγο για σοβαρά ερωτήματα γύρω από την αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Ο ίδιος θεωρεί ότι υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων και εκφράζει την ανησυχία του για τη δημόσια χρηματοδότηση.
Γενικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ εκτιμά πως ελάχιστο έργο επιδεικνύεται από το υπουργείο στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα, στην προώθηση αιτημάτων όπως οι εξελίξεις και οι διορισμοί προσωπικού, στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων κ.ο.κ. Αντίθετα, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ιδιαίτερα δραστήρια στην προώθηση μιας αντίληψης απαξίωσης των ακαδημαϊκών δασκάλων, των ερευνητών και των ιδρυμάτων».
Από την πλευρά τους, κινήσεις φοιτητών μιλούν ανάμεσα σε άλλα για σοβαρές επιπτώσεις στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, καθώς «στην ουσία, ο φοιτητής θα στοχεύει στην συλλογή του απαραίτητου αριθμού πιστωτικών μονάδων (ECTS) ενώ απόφοιτοι ΙΕΚ και κολεγίων θα μπορούν να εισέρχονται στα δημόσια πανεπιστήμια με μόνη διαδικασία την αναγνώριση των ECTS». Μιλούν δε για «μείωση στο ελάχιστο» των συγγραμμάτων, αναφέρουν πως «το τμήμα κάθε σχολής θα έχει ελάχιστες αρμοδιότητες και δε θα μπορεί να καταρτίσει ούτε καν τον οδηγό σπουδών του», ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασφάλιση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Συναινούν στην άρνηση ΔΑΠ και ΠΑΣΠ
Τέλος, τόσο η ΟΝΝΕΔ όσο και η ΠΑΣΠ που αισθάνονται να θίγονται από τον νέο νόμο, επειδή καταργεί τη φοιτητική συμμετοχή στη διοίκηση των ιδρυμάτων, εκφράστηκαν πολύ αρνητικά. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι «προσπαθούν να μας καταργήσουν στα χαρτιά», ενώ ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μιχαλης Νικηφόρος ήταν πολύ επιθετικός και κατηγόρησε την υπουργό ότι «πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να συσπειρώσει τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις ώστε να περάσει νομοσχέδιο απορρύθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης», ενώ κάλεσε τους φοιτητές σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου