Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Να μην απελαθεί η Κούρδισσα αγωνίστρια Gulaferit Unsal

«Η έκδοσή μου στη Γερμανία ανοίγει το δρόμο για την έκδοσή μου στην Τουρκία», ανέφερε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης η Κούρδισσα συνδικαλίστρια Gulaferit Unsal, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον περασμένο Ιούλιο.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες», είπε χθες στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών και επισήμανε ότι στη Γερμανία παρέμεινε από το 1999 έως το 2001, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε οικειοθελώς στην Τουρκία για να βρεθεί κοντά στο φυλακισμένο δημοσιογράφο άνδρα της. Οπως υποστήριξε η ίδια, συνελήφθη το 1995 ως ιδρυτικό μέλος του Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού εργάστηκε ως πολεοδόμος, και παρέμεινε κρατούμενη μέχρι το 1997 στη φυλακή της Αγκυρας, όπου συμμετείχε σε ορκισμένη μέχρι θανάτου απεργία πείνας. Ακόμη δήλωσε ότι δεν είναι μέλος της κουρδικής οργάνωσης DHKP-C, όπως κατηγορείται από τις γερμανικές και τουρκικές αρχές, και πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος της.


Στους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ο δικηγόρος της, Χρήστος Μπακέλας, ανέφερε ότι «η Γερμανία αποτελεί γέφυρα για την απέλαση Κούρδων αγωνιστών στην Τουρκία, μέσω ευρωπαϊκών ενταλμάτων, και παρά το γεγονός ότι είναι μια δημοκρατική χώρα, δεν σέβεται τη σύμβαση της Γενεύης». Ακόμη επισήμανε τις ασάφειες των δύο γερμανικών ενταλμάτων σύλληψης που «δεν προσδιορίζουν τον τόπο και το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων. Στο δεύτερο ένταλμα αναφέρεται ότι έδρασε στη Γερμανία από το 2002 έως τις 8 Ιουλίου 2011 αλλά στις 7 Ιουλίου συνελήφθη στην Ελλάδα».

Στο πλευρό της Gulaferit Unsal βρίσκονται κόμματα, βουλευτές, σωματεία, οργανώσεις και άλλοι φορείς. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο γ.γ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Σωτ. Ζαριανόπολος, ενώ την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν περίπου 30 άτομα, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, το ιστορικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Αντ. Καρράς και η αναπληρώτρια γ.γ. του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Η αγωνίστρια αθωώθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την παράνομη είσοδο και την κατοχή πλαστών διαβατηρίων, λόγω έκτακτης ανάγκης, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου θα απαντηθεί οριστικά το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που υπέβαλε στη χώρα μας.

Το ελληνικό δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εφαρμόσει το ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της από τις γερμανικές αρχές επειδή καταζητείται για τη συμμετοχή της στην κουρδική οργάνωση DHKP-C που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.
Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου