Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η 11η Σεπτέμβρη μιας αμερικανοκίνητης χούντας

Η πρώτη 11η Σεπτέμβρη 

Πηγή: http://barbudosdesierramaestra.blogspot.com

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που μια χώρα μεταβάλλεται σε κομμουνιστική εξαιτίας της ανευθυνότητας των ίδιων των κατοίκων της, χωρίς να λάβουμε ανάλογα μέτρα.
Με αυτά τα λόγια “προλόγισε” το πραξικόπημα του Πινοτσέτ κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ.


Το προεδρικό μέγαρο La Moneda βομβαρδίζεται από την αεροπορία των πραξικοπηματιών



Από ντοκυμανταίρ του Κεν Λόουτς για το πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή

Καθώς μεγαλώσαμε με την ιδέα πως τις χιλιανές ένοπλες δυνάμεις τις αποτελούσαν υπάκουοι στρατιώτες υπό τις διαταγές άμεμπτων αξιωματικών, πήραμε μια μεγάλη έκπληξη, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 1973, όταν τους είδαμε σε δράση. Τόση ήταν η αγριότητά τους, ώστε να λέγεται ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, όπως ακριβώς υποτίθεται πως οι άντρες που κατέλαβαν το λόφο της Αρίκα, ήταν μεθυσμένοι από “chupilca del diablo”, ένα εκρηκτικό μείγμα από αγουαρδιέντε και μπαρούτι. Περικύκλωσαν με τανκς το Μέγαρο της Μονέδα, έδρα της κυβέρνησης και σύμβολο της δημοκρατίας μας, και ύστερα το βομβάρδισαν με αεροπλάνα. Ο Αλιέντε σκοτώθηκε μέσα στο μέγαρο · η επίσημη εκδοχή είναι πως αυτοκτόνησε. Εκατοντάδες πέθαναν, χιλιάδες πιάστηκαν αιχμάλωτοι και αθλητικά στάδια, μέχρι και μερικά σχολεία, μεταβλήθηκαν σε φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασανιστηρίων. Με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της χώρας από μιαν υποθετική κομμουνιστική δικτατορία, που μπορούσε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον, η δημοκρατία αντικαταστάθηκε από ένα τρομακτικό καθεστώς, που θα διαρκούσε δεκαεπτά χρόνια και θ’ άφηνε επιπτώσεις για άλλα είκοσι πέντε χρόνια.

Ισαμπέλ Αλιέντε, Η Ονειρεμένη Πατρίδα Μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου