Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΣΔΕΠ: το μακρύ χέρι της κυβέρνησης κόντρα σε συλλόγους φοιτητών και ΔΕΠ

Πηγή: http://www.alterthess.gr

Εφαρμογή του νόμου και ανοικτά Πανεπιστήμια αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ


gif.Συνεδρίασε σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου θεσμικού πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην απόφαση σημειώνονται τα εξής σε σχέση με το νέο νόμο - πλαίσιο:

"Οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οφείλουμε μέσα από την εφαρμογή του νόμου, να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών και της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ συγχρόνως να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα αρνητικά σημεία των ρυθμίσεων με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΠΟΣΔΕΠ".

Στο σκεπτικό της απόφασης εκφράζεται η διαφωνία με το νέο νόμο, αλλά τονίζεται ότι οι διαφωνίες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων και ακόμα και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα. Με αυτή την έννοια τάχθηκαν κατά των καταλήψεων των σχολών. Η απόφαση στηρίχθηκε από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ, ΑΣΚΕΥ/γιατροί (οι πρώτες δύο συνδικαλιστικές κινήσεις πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά). Την πλήρη αντίθεσή τους με την απόφαση εξέφρασαν οι παρατάξεις Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, Δίκτυο Πανεπιστημιακών και Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση.

Η απόφαση αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη τη στιγμή που σχεδόν 300 τμήματα τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις πρωτόγνωρα μαζικών Γενικών Συνελεύσεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Ο προσανατολισμός της Διοικούσας Επιτροπής είναι μάλιστα αναντίστοιχος πολλών αποφάσεων συλλόγων ΔΕΠ που προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις κι απεργίες σε συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου προχωρούν σε 48ωρη απεργία και μεταξύ άλλων σημειώνουν:

"Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, και, εν προκειμένω, την επιλογή τους για κατάληψη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κρίνουμε αναγκαίο να επισημάνουμε ως θετικό στοιχείο την απόφασή τους να κρατήσουν ουσιαστικά ανοικτό και ζωντανό το πανεπιστήμιο, αντιτάσσοντας έτσι έμπρακτα στην απονέκρωση που θα φέρει ο νόμος Διαμαντοπούλου μια ενεργή και στοχαζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα. Ανεξάρτητα από τη μορφή των φοιτητικών κινητοποιήσεων, θεωρούμε απαράδεκτες τις εκφοβιστικές δηλώσεις της υπουργού ΠΔΜΘ για την απώλεια της εξεταστικής περιόδου ή/και του εξαμήνου εξαιτίας αυτών των κινητοποιήσεων. Απαντώντας σε αυτό τον εκφοβισμό, δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών".

Τέτοιες αποφάσεις των συλλόγων ΔΕΠ θυμίζουν τη στάση που είχε κρατήσει η ΠΟΣΔΕΠ κατά τη διάρκεια του κινήματος για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας το '06 - '07. Η τότε συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα είχε προσδώσει μεγάλη δυναμική στη λογική του πανεκπαιδευτικού μετώπου, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaks η στάση της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ είχε ενοχλήσει τότε ακόμη και την αμερικανική πρεσβεία, όπου ανησυχούσε και ζητούσε αλλαγή της διοίκησης!

Ήδη οι σύλλογοι ΔΕΠ έχουν καλέσει σε πανελλαδική συνάντηση στο ΕΜΠ το Σάββατο. Η δράση των ίδιων των συλλόγων μπορεί να συμβάλλει στο συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα πέρα από αποφάσεις που αντικειμενικά υπονομεύουν τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου