Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ποινικοποίηση της απεργίας στους ΟΤΑ: ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ

Άρχισε η αποκομιδή παρουσία των ΜΑΤ από τρεις εταιρείες

πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Τρεις ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν τελικά την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική, ενώ χθες το βράδυ στο κόκκινο μπήκε το θερμόμετρο στο ΧΥΤΑ Φυλής όταν τα ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, ανέλαβαν να τερματίσουν τον πολυήμερο αποκλεισμό του από τους εργαζομένους της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Λίγη ώρα πριν είχε τερματιστεί -σε χρόνο ρεκόρ- νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, και των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ αυτή τη φορά, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο ναυάγησε.


Πριν από τη συνάντηση είχε ήδη αρχίσει, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, η αποκομιδή των σκουπιδιών από τα απορριμματοφόρα των ιδιωτικών εταιρειών, αρχίζοντας από τους ευαίσθητους υγειονομικά χώρους.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις δεσμεύτηκε ότι τη Δευτέρα η Αθήνα θα είναι καθαρή, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απηύθυνε έκκληση στους εργαζομένους των ΟΤΑ, που βρίσκονταν στο ΧΥΤΑ Φυλής να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια.

Λίγη ώρα πριν από την άφιξη των ΜΑΤ στο ΧΥΤΑ Φυλής, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, είχε ζητήσει με νέα εντολή που εξέδωσε χθες το βράδυ -η τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα- να τηρηθεί το αυτόφωρο για όποιον θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Παρέμβαση εισαγγελέα 

Παράλληλα η εισαγγελέας ζήτησε να προσκομιστούν εκθέσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που διαπιστώνουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που έχουν προσβληθεί από ιούς λόγω μη αποκομιδής των σκουπιδιών, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες.

Γ. Μπουτάρης: Συνεργασία

Η παύση των καταλήψεων και η περισυλλογή των σκουπιδιών είναι οι δύο προϋποθέσεις για να συνεχίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης -επεσήμανε ο κ. Μπουτάρης- δεν αποτελεί την αιτία του προβλήματος, για το οποίο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και η δημοτική αρχή έχει δείξει ότι επιδιώκει τη διαρκή και απόλυτη συνεργασία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τα εισοδήματά τους και, χθες, προχώρησε στην πληρωμή των εργαζομένων. 

Πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής, αφού ο περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, βρισκόταν εξαρχής σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών, από την Πέμπτη το βράδυ. Αντίθετα, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου η περιφέρεια δεν επέδειξε ανάλογη προθυμία, επελέγη ο δήμος.

Η υγειονομική διάταξη

Τέλος στους λόφους από σκουπίδια βάζει η υγειονομική διάταξη που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και την υγειονομική ταφή τους στους ενδεδειγμένους χώρους προβλέπει η υγειονομική διάταξη που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Η υγειονομική διάταξη παραπέμπει σε ελέγχους από τους δήμους, τις περιφέρειες και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, για να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όλους όσοι, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Στο αυτόφωρο οι παραβάτες

Να εντοπίζονται άμεσα οι υπεύθυνοι για τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών και να συλλαμβάνονται, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αυτό ζητεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, με νέα, χθεσινή παρέμβασή της στο φλέγον θέμα. Ειδικότερα, ζητείται από την Αστυνομία να εντοπίσει ποιοι ευθύνονται για τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών και κατ' επέκταση την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων (μόλυνση περιβάλλοντος και έκθεση σε κίνδυνο). 

Κανένας εκβιασμός

«Κανένας κύριος Μπαλασόπουλος δεν μπορεί ούτε να εκβιάζει την κοινωνία ούτε να προπηλακίζει οποιονδήποτε ούτε να καταλαμβάνει και να αποκλείει δημόσιους χώρους», σχολίασε εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. 

Ακολούθως, στράφηκε και κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «με την επιμονή στη λάθος συνταγή και την υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού, έχει στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας». 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - sioan@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου