Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων ΑΠΘ για την κατάργηση του ασύλου στις 17 Νοέμβρη


Οι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν κατά χιλιάδες στην αντικυβερνητική - αντιμπεριαλιστική διαδήλωση καλώντας το λαό της πόλης μετά το πέρας αυτής να επιστρέψει στο χώρο του Πολυτεχνείου για την υπεράσπιση του ασύλου. Η επιλογή μας αυτή στάθηκε εμπόδιο στο συντονισμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της αστυνομίας για την καταπάτηση του ασύλου εκείνη τη μέρα. Η περιφρούρηση του ασύλου απέναντι στις δυνάμεις καταστολής εξασφαλίστηκε από τη μαζική και συγκροτημένη παρουσία φοιτητών και εργαζομένων εντός του πανεπιστημίου, υπερβαίνοντας αδιέξοδες λογικές που έμεναν διάτρητες στο σχέδιο του κράτους. Συγκεκριμένα μετά την έφοδο των δυνάμεων καταστολής, οι φοιτητικοί σύλλογοι διέκοψαν την εκδήλωση των πρυτανικών αρχών, καλώντας όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο να συμπορευτεί μαζί τους και στη συνέχεια με συγκροτημένο και αποφασιστικό τρόπο να απωθήσουν οριστικά τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο χώρο της ΔΕΘ, όπως και έγινε.

Για μας η προσπάθεια κατάργησης και συκοφάντησης του ασύλου διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και ειδικά μέσα σε αυτή την εκρηκτική περίοδο, είναι άρρηκτα δεμένη με την επιδίωξη τους να ξεμπερδεύουν με τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου το '73 και οι αγώνες της μεταπολίτευσης. Αποτελεί προσπάθεια να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη και να θαφτεί το αποτύπωμα στο σήμερα, των λαμπρότερων στιγμών του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί φοβούνται έναν λαό που επιμένει να μην υποτάσσεται στα κελεύσματα των αγορών και του κεφαλαίου.
Διαμηνύουμε προς όλους όσους επιβουλεύονται το άσυλο, ότι το άσυλο δεν καταργείται με νόμους, ούτε είναι αντικείμενο διαχείρισης του πρύτανη ή κάποιας δήθεν ανεξάρτητης αρχής. Το άσυλο θα συνεχίσει να είναι ένα αγκάθι για το σύστημα, όσο θα φουντώνει η οργή του λαού για την πολιτική της λεηλασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, κι όσο θα φουντώνει η διάθεση του να αγωνίζεται.

Φοιτητικοί σύλλογοι: Αρχιτεκτονικής,Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων,Χημικών μηχανικών,Φιλολογικού,Ψυχολογίας,Χημείας,Φυσικού,Πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου