Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ντίνος Χριστιανόπουλος:Δε θέλω ούτε τα βραβεία, ούτε τα λεφτά τους


Την πρόθεσή του να μην παραλάβει το βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά ούτε και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει γνωστοποίησε ο γνωστός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος. Η αντίδραση του ποιητή ήταν άμεση μόλις έγινε γνωστή η είδηση της βράβευσής του με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του.







«Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σ' εκείνο το κείμενό του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Πηγή:http://tvxs.gr/

5 σχόλια:

  1. Παιδιά, θα μου επιτρέψετε να σας κρίνω αρνητικά για αυτή την προβολή του Χριστιανόπουλου. Ναι μεν καλή η θέση του και φαντάζει τόσο αριστερή κι επαναστατική, αλλά -χωρίς να θέλω να γίνω κακός- ποτέ δεν τον διαβάσατε. Ναι μεν η θέση του είναι γνήσια αντιγραφή (ίσως και η ζωή του και η επιθετική κι ειρωνική του προσωπικότητα) του Σαρτρ (όταν του έδινε βραβεία η γαλλική Ακαδημία και η Σουηδική το Νόμπελ κλπ), αλλά ο Χριστιανόπουλος ούτε Σαρτρ ούτε αριστερός καν. Είναι ένας γνήσιος μεταμοντέρνος ποιητής της άρνησης, της μη κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης, μακριά από κάθε συλλογικό όραμα (το αποκαλύπτει και η ζωή του). Οι αριστεροί δεν επιτρέπεται (συγνώμη και πάλι που γίνομαι κακός) να αναφαίρονται καν στο Χριστιανόπουλο. Απλά μας είναι αδιάφορος. Γράφει για λίγους και μακριά από οράματα ενός κόσμου εναλλακτικού (δεν έχω απαίτηση να είναι κομμουνιστικός, έστω εναλλακτικός).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο σε αυτά που είπες φίλε (πέφτεις έξω μόνο στο αν τον έχουμε διαβάσει ή όχι,αλλά δεν έχει σημασία).Ο Χριστιανόπουλος είναι ένας τύπος μποέμ,γνήσιος,ασυμβίβαστος και ευτυχής!Αυτό,σαν ιδεολογία και στάση ζωής είναι ξένο προς τα εμάς.Στη διάρκεια της ημέρας σκοπεύουμε να κάνουμε άλλες 2 αναρτήσεις σχετικές με τον Χριστιανόπουλο.Θεωρούμε ότι έστω η μία θα σε καλύψει.Ευχαριστούμε για την παρατήρησή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίσως να πρόκειται περί δικιάς μας παράλειψης που δεν ανεβάσαμε σε μία ανάρτηση τα 3 κείμενα που σχετίζονται με τον Χριστιανόπουλο,ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν σας "πήρε η μπάλα άσχημα" συγνώμη. Χαίρομαι να βλέπω ανθρώπους να ασχολούνται με την ποίηση (έστω κι αν τλεικά μένει ξένη προς τα κοινωνικά προβλήματα και τις συλλογικές ανησυχίες). Το σχόλιο ήταν εντελώς φιλικό και θετικά κριτικό. Αναμένω τις νέες αναρτήσεις. Μποέμ δε θα τον έλεγα. Οι μποέμηδες είχαν επαναστατικά χαρακτηριστικά, ανατρεπτικά. Ο Χριστιανόπουλος δεν είναι ανατρεπτικός, μόνο είρων είναι. Ωστόσο, θα περιμένω τις αναρτήσεις και θα σχολιάσω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει λόγος να απολογείσαι.Άλλωστε,το σχόλιό σου ήταν εύστοχο.Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή