Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τυποεκδοτική/ΚΚΕ: μπορεί "να πάει αλλιώς";

Στην χθεσινή μας ανάρτηση για την υπαγωγή της Τυποεκδοτικής Α.Ε στο άρθρο 99, αναδημοσιεύσαμε την ανακοίνωσή της, από τον Ριζοσπάστη. Αποφύγαμε τον σχολιασμό της περιμένοντας ταυτόχρονα και επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Σε εμάς είναι ξεκάθαρο πως τα κομμουνιστικά κόμματα, οι πολιτικές συλλογικότητες, τα εργατικά σωματεία, πρέπει να εξασφαλίζουν/διασφαλίζουν την οικονομική ανεξαρτησία τους ως (μια) αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική τους ανεξαρτησία και την ανεξαρτησία τους εν γένει από την αστική πολιτική.

Αναγκαίες αποσαφηνίσεις

1. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι προφανώς υλική προϋπόθεση για την διάδοση των ιδεών τους. Η εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης δεν γίνεται σε ουδέτερο έδαφος αλλά στο πεδίο των αστικών αντιθέσεων. Από αυτήν την άποψη είναι καθ’ όλα νόμιμη η λειτουργία κομματικών επιχειρήσεων με την αυστηρή όμως προϋπόθεση να απασχολούνται σε αυτήν κομματικά στελέχη, έτσι ώστε η όποια απόφαση θα καλούνται να εφαρμόσουν να είναι συλλογική απόφαση και «να έχουν λόγο» (εδώ προφανώς και στην περίπτωση του ΚΚΕ υπάρχει μια επιπλέον αντίφαση λόγω του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού).

2. Η απασχόληση στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ μη κομματικών μελών και η συνεπαγόμενη απουσία της πολιτικής/κομματικής σχέσης ανάμεσα στον εργαζόμενο με το κόμμα, αναιρεί την παραπάνω προϋπόθεση και δημιουργεί αυτόματα σχέση εκμετάλλευσης.

Η απολογητική στάση του πολιτικού γραφείου

Μετά την ανακοίνωση της Τυποεκδοτικής που ερμηνεύει τους λόγους για τους οποίους πρόκειται να υπαχθεί στο αντεργατικό άρθρο 99 (με επιχειρηματολογία που εν πολλοίς χρησιμοποιείται από όλες τις επιχειρήσεις που προσφεύγουν σε αυτό το «σωτήριο μέτρο») ακολούθησε η ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου. Αναπαράγει με σαφές απολογητικό ύφος την επιχειρηματολογία της Τυποεκδοτικής.

Οι διάφορες αφετηρίες της κριτικής και η απουσία της

Η κριτική που ασκείται στην εν λόγω απόφαση της Τυποεκδοτικής/ΚΚΕ πραγματοποιείται ή αποσιωπάται από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικούς λόγους. Τα καθεστωτικά μέσα την αξιοποιούν για να χτυπήσουν το ΚΚΕ και δια αυτής της οδού να στρέψουν το κλίμα δεξιά.
Από την ρεφορμιστική/σοσιαλδημοκρατική αριστερά αξιοποιείται στα πλαίσια της μάχης για την ηγεμονία στο χώρο της αριστεράς. Ήδη, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, καταγράφουν την αμφισβήτηση της επί χρόνια ηγεμονίας του ΚΚΕ στο χώρο της αριστεράς.

Φυσικά, η όποια κριτική απουσιάζει από χρόνιους επικριτές του ΚΚΕ που στην παρούσα φάση έχουν μετατραπεί σε επίδοξους δορυφόρους του ΚΚΕ περιμένοντας να «τσιμπήσουν» κόσμο την κρίσιμη στιγμή (διάφορες τυχοδιωκτικές πολιτικές ομάδες, οργανώσεις που επικαλούνται ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα την παναριστερά κλπ).

Κατά τη γνώμη μας, η κριτική στο ΚΚΕ για τις επιλογές του πρέπει να γίνεται (και όχι να απουσιάζει) από θέσεις πολιτικών αρχών, είτε αρέσει είτε όχι.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ και η Τυποεκδοτική    

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε επιχειρήσεις του ΚΚΕ επιλέγεται ο δρόμος της εξυγίανσης των «καπιταλιστικών επιχειρήσεων» του (βλ. παραπάνω αναγκαίες αποσαφηνίσεις) μέσω της υιοθέτησης αντεργατικών μέτρων. Είναι πρόσφατη η «ιστορία» των απολύσεων στον 902.
Μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99, το ΚΚΕ νομιμοποιεί στην πράξη τον αντεργατικό του χαρακτήρα. Και έχει επιλογές να πράξει διαφορετικά.

Κατά τη γνώμη μας, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν λειτουργίες μιας συλλογικότητας δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήρια κερδοφορίας (αλλά με λογική παραγωγής δημόσιου αγαθού). Θα μπορούσε να καλύψει τις «τρύπες» από τις συνδρομές των μελών του, από έκτακτη οικονομική ενίσχυση, από την κρατική επιχορήγηση. Θα έπρεπε ήδη να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο κομματικά στελέχη.

Λέγοντας επιχειρήσεις, για την αποφυγή παρανοήσεων, εννοούμε την έκδοση των εντύπων τους, εφημερίδων κλπ. Όσο μικρές και όσο μεγάλες και αν είναι οι οργανώσεις, τα κόμματα κλπ, απασχολούν στελέχη τους π.χ στην έκδοση των εντύπων τους (υπάρχει το παράδειγμα τόσων εντύπων στην αριστερά).

Σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις αναφερόμαστε και όχι σε επιχειρήσεις τυπου "Τυποεκδοτικής" που μαζί με τα έντυπα και τις προκηρύξεις του κόμματος τυπώνει φυλλάδια για supermarket, μη κομματικά έντυπα και εφημερίδες ομίλων. Αυτή η δραστηριότητα εκ των πραγμάτων υπάγεται σε λογικές κερδοφορίας και εκ των πραγμάτων αποτελεί εξάρτηση του κόμματος, τη σημαντικότερη εξάρτηση ίσως, από το μηχανισμό της αγοράς! *
 
Επειδή όμως ήδη απασχολεί (και) μη κομματικά μέλη, θα πρέπει η ηγεσία του Περισσού να τους αντιμετώπισει όπως όλους τους άλλους εργαζόμενους (για τους οποίους διατείνεται ότι παλεύει) και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους (προφανώς όχι υπάγοντας την Τυποεκδοτική στο άρθρο 99)και όχι ως εργοδότης (όπως έχει πράξει κατά περιόδους).**

Γιατί δεν μπορεί και γιατί δεν θέλει η ηγεσία του Περισσού να προκρίνει μια τέτοια λύση; 

* Διευκρίνηση για το πώς εννοούμε τις κομματικές επιχειρήσεις.Οι δύο σχετικές παράγραφοι προστέθηκαν μετά από σχόλιο αναγνώστη.

** Η τελευταία παράγραφος προστέθηκε μετά από τις επισημάνσεις αναγνωστών μας προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ποια θα πρέπει να ειναι η στάση της Τυποεκδοτικής/ηγεσίας ΚΚΕ απέναντι στους ήδη εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κόμματος.



kokkinostupos 


Δείτε επίσης:


9 σχόλια:

  1. Τι λετε τωρα ρε παιδια;
    Τι κανει τοσα χρονια το ΚΚΕ;
    Δεν καλυπτει τις τρυπες ακριβως απο τις συνδρομες των μελλων;
    Και για το 2011 εχουν τα 17 εκ φεσια απο την REAL κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοειτε οτι θα επρεπε να απασχολει ηδη κομματικα στελεχη; Δηλ. να απολυθουν οσοι δεν ειναι και να λειτουργησει με τους παραπανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστικό, επιχειρήσεις για να "συντηρηθεί";
    Νομίζω ότι αυτό είναι το αδύνατο σημείο στη κριτική σας.
    Γιατί δηλαδή να έχει διευθυντές και διευθυνόμενους, αφεντικά κι εργάτες, μια "επιχείρηση" του ΚΚΕ; Ακόμη και ο συνεταιρισμός (εντός καπιταλιστικού πλαισίου), θα είχε περισσότερη λογική σε αυτή τη περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @11:41

    Γνωριζουμε οπως κι εσυ υποθετουμε,οτι η Τυποεκδοτικη εχει λαβει πολυ μεγαλες κρατικες επιχορηγησεις τα τελευταια χρονια.Δεν ειμαστε σε θεση να γνωριζουμε απο πού έχουν προκύψει αυτές οι "τρύπες",πόσο μεγάλες είναι αυτές και γιατί δεν καλύπτονται με τους τρόπους που αναφέρουμε στο κείμενο

    @12:21

    Οχι φυσικα.Λεμε οτι θα επρεπε εξ αρχης να απασχολουνται μονο μελη του κομματος.Απο την στιγμη που δεν εγινε/γινεται αυτο,προφανως δεν ειμαστε με την απολυση των εργαζομενων-μη μελων του κομματος.Μπορεις να κοιταξεις στην παραγραφο "Αναγκαιες αποσαφηνισεις" το σημείο 2.
    Κατι αντιστοιχο αλλωστε εχει γινει με τις απολυσεις στον 902.Μπορεις να δεις σχετικες αναρτησεις μας,πατωντας στην ετικετα "ΚΚΕ" στο τελος της αναρτησης

    @avanti_maestro

    "Κατά τη γνώμη μας, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν λειτουργίες μιας συλλογικότητας δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήρια κερδοφορίας (αλλά με λογική παραγωγής δημόσιου αγαθού)."'(Αν καταλαβαινουμε καλα την "συντηρηση" που αναφερεις)
    Νομιζουμε οτι η απαντηση στην δευτερη παρατηρηση σου βρισκεται στην παραγραφο "Αναγκαιες αποσαφηνισεις"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέγοντας επίσης επιχειρήσεις, για την αποφυγή παρανοήσεων, εννοούμε την έκδοση των εντύπων τους, εφημερίδων κλπ. Όσο μικρές και όσο μεγάλες και αν είναι οι οργανώσεις, τα κόμματα κλπ, απασχολούν στελέχη τους π.χ στην έκδοση των εντύπων τους (υπάρχει το παράδειγμα τόσων εντύπων στην αριστερά).

    Σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις αναφερόμαστε και όχι σε επιχειρήσεις ΄τυπου "Τυποεκδοτικής" που μαζί με τα έντυπα και της προκηρύξεις του κόμματος τυπώνει φυλλάδια για soupermarket, μη κομματικά έντυπα και εφημερίδες ομίλων. Αυτή η δραστηριότητα εκ των πραγμάτων υπάγεται σε λογικές κερδοφορίας και εκ των πραγμάτων αποτελεί εξάρτηση του κόμματος, τη σημαντικότερη εξάρτηση ίσως, από το μηχανισμό της αγοράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To ζήτημα βέβαια είναι αν μπορεί μέσα στον μηχανισμό της καπιταλιστικής αγοράς να επιβιώσει μια επιχείρηση μόνο βγάζοντας κομματικό υλικό, και σε αυτό δεν είμαι σίγουρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To τελευταίο σχόλιο σας ΚΤ, διευκρινίζει τα πράγματα καλύτερα και ίσως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο άρθρο.

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρέμβαση σας, καθώς λόγω της υπερεκμετάλλευσης του ζητήματος από την άκρα δεξιά, υπάρχει ένα ιδιόμορφο μορατόριουμ στην αριστερά για το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μπορούσε κάποιος, να μου βρει επίσημο ισολογισμό της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ( online υπάρχει ) όπου να δείχνει την κερδοφορία της ως προς το έξτρα έσοδο υπέρ της.... ( από το 2009 έως κ σήμερα ( δηλαδή από την εποχή όπου επιβάρυνε επιπλέον αυτό το βάρος στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι φυσικά ζήτημα τι τυπώνεις..
    http://3.bp.blogspot.com/-6l3F3iKZoYU/Ttfupn9itAI/AAAAAAAAAFI/9fzUwZHVgaE/s1600/381923_204184889662272_100002122875414_464901_1808023989_n.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή