Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ρουμανία: μαχητικοί αγώνες ενάντια σε κυβέρνηση και ΔΝΤ


Η οργή της ρουμανικής κοινωνίας ξεχειλίζει κατά της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Μια σπίθα, η παραίτηση την Πέμπτη του υφυπουργού Υγείας, Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος επέκρινε έντονα ένα νομοσχέδιο που παραχωρούσε σε ιδιωτικές εταιρείες την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Δημόσιο, έβαλε φωτιά στην συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση. Ο Αραφάτ, ιατρός παλαιστινιακής καταγωγής, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια έντονη διένεξη με τον πρόεδρο Μπασέσκου για το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο πρώην υφυπουργός έχει επαινεθεί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας, οι αγώνες κλιμακώνεται καθημερινά, καθώς διαδηλωτές και αντιπολίτευση ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, που ολοένα περισσότερο δείχνει το αποκρουστικό κατασταλτικό της πρόσωπο. Δεκάδες άτομα έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη, αλλά εξελίχθηκαν στις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες κατά της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε το 2010 με συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η απόσυρση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου την επόμενη ημέρα δεν κατάφερε να τερματίσει τις κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές σε μισθούς, την κατάργηση επιδομάτων, τους υψηλούς φόρους και τη διαφθορά.
Τα συνθήματα είναι τα ίδια που δόνησαν την Αθήνα, το Κάιρο, τη Βαρκελώνη, τη Λισσαβώνα, ενέπνευσαν τους διαδηλωτές σε Τυνησία, Μπαχρέιν και Λονδίνο. Κοινή η ταξική επίθεση του κεφαλαίου, κοινή η απάντηση τους κόσμου της εργασίας, σεβόμενοι βεβαίως τις όποιες ιδιαιτερότητες.
«Παραιτηθείτε», «Θέλουμε σεβασμό» και «Όχι άλλη διαφθορά» ήταν τα κεντρικά συνθήματα που απηύθυναν στον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και στην κεντρώα κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Εμιλ Μποκ οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 4.000 Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους 20 πόλεων το Σάββατο για να διαδηλώσουν ειρηνικά, ωστόσο την Κυριακή στο Βουκουρέστι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που οδήγησαν στον τραυματισμό 60 ανθρώπων και στην προσαγωγή 40 διαδηλωτών. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον ανδρών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Στάσεις λεωφορείων και βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν, κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
«Η Ρουμανία μοιάζει πλέον να είναι ακυβέρνητη», παρατήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση (Σοσιαλιστικό-Φιλελεύθερο κόμμα), η οποία ζήτησε ως «μόνη λύση» τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του έτους.
 
Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΔΝΤ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Η κυβέρνηση Μποκ έχει λάβει μια σειρά επώδυνων μέτρων λιτότητας βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και την περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα. Τα μέτρα αυτά συναντούν την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από την ύφεση.
«Ο Αραφάτ ήταν μόνο η σπίθα» σχολίασε ένας 63χρονος συνταξιούχος που έλαβε μέρος στη διαδήλωση της Κυριακής. «Αλλά έπειτα από όλα όσα έχουν κάνει, θέλουμε να φύγουν» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ



ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 http://diktiospartakos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου