Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Οι 50 επιχειρήσεις και «ενώσεις προσώπων» που άλλαξαν τον εργασιακό χάρτη

Του Κώστα Νικολάου*

Δεν γνωρίζω εάν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατατάσσει και τον υπουργό Εργασίας στους «κουκουλοφόρους», αλλά, νομίζω, ο τίτλος του ταιριάζει γάντι, καθόσον, εκτός από τους καταδότες, είναι και οι δήμιοι που φορούν κουκούλα. Και ο Γ. Κουτρουμάνης έχει αναλάβει αυτό το ρόλο.
 

Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το νόμο της βαρύτητας, αφού έφτιαξε ειδικό νόμο και καθιστά τη μειοψηφία πιο ισχυρή από την πλειοψηφία! Με το Ν. 4024/2011, άρθρο 37, θέτει τις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες συνυπογράφονται από εργοδοτικές ενώσεις και ομοσπονδίες με χιλιάδες μέλη, σε υποδεέστερη θέση έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες στο εξής, μπορούν να υπογράφονται και από μεμονωμένα άτομα όπως οι «ενώσεις προσώπων»!!

Έτσι, δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τη θέσπιση και το φαγοπότι έγινε πάρτι. Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι «ενώσεις προσώπων» και η μία πίσω από την άλλη «υπογράφουν» πανομοιότυπες συμβάσεις, με μειώσεις έως και πάνω από 50%, πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, κατάργηση της προϋπηρεσίας κ.τ.λ. Όλες έχουν διάρκεια αορίστου χρόνου.
 

Οι επιχειρήσεις που, συγκροτώντας τους εργαζόμενους τους σε «ενώσεις προσώπων», άλλαξαν τον εργασιακό χάρτη είναι:


1.« Γαλακτοβιομηχανία Λαρίσης Α.Ε. (Όλυμπος)»: Μείωση μισθών στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), διευθέτηση του χρόνου εργασίας!
2. «Τυράς Ε.Ε.» Τρίκαλα: Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ, διευθέτηση του χρόνου εργασίας!
3. «Mega Sprint Guard» Παροχή Υπηρεσιών Ασφαλείας Α.Ε.» Λαγκαδά: Μείωση μισθών στα όρια της ΕΓΣΣΕ, διευθέτηση χρόνου εργασίας, κατάργηση 5ήμερης εργασίας, «συμφωνείται» η καθιέρωση μερικής απασχόλησης!
4. «Σταύρος Παρασκευόπουλος» Χρυσούπολη Καβάλας (έτοιμα ενδύματα): Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ, και επιπλέον, συμφωνείται. ότι οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να εργάζονται υπερωριακά και ο εργοδότης δεν θα αποδέχεται υπερωριακή εργασία! Για την προϋπηρεσία, απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης προηγούμενων εργοδοτών!
5. «Άτλας ΑΤΕΒΕ» Πάτρα (κεραμοποιία): Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ!
6. «Ανδρέας Φίλης» Μάνδρα (ανυψωτικών μηχανημάτων): Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ!
7. «Ελινόιλ Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε.» Αθήνα: Νέα σύμβαση στα όρια της ΕΣΣΕ!
8. «Παπαδόπουλου Κω/να και Σια» Ν. Ιωνία Αττικής (Παροχής Υπηρεσιών): Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ. Για προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας! Συμφωνείται επίσης: εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας!
9. «Κέντρο Αυτοκινήτου Κρήτης» Ηράκλειο: Μείωση μισθών από 5% έως 9%!
10. «Αρτοζαχαροπλαστική Γ. Σαβοϊδάκης Α.Ε.» Ηράκλειο: Μείωση μισθών κατά 17%, διευθέτηση του χρόνου εργασίας!
10. «Franke Hellas A.E.B.E» Μαρκόπουλο Αττικής: Μείωση μισθών από 5% έως 10%!
11. «Αφοί Βρούτση Α.Ε.» Αθήνα: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
12. «Νικόλαος Ξύλας & Σία Ο.Ε.» Θεσσαλονίκη: Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ, διευθέτηση χρόνου εργασίας, δικαίωμα στη εταιρεία να καταρτίζει ατομικές συμφωνίες μερικής απασχόλησης!
13. «Ρεβοΐλη Α.Ε.Ε.Π.» Βάρη Αττικής: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
14. «Κλιματεχνική» Θεσσαλονίκη: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
15. «Στυλιανός Βελλάς και Σία Ε.Ε.» Αχαρναί: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ, για προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας! «Συμφωνείται» εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης καθώς και διευθέτηση χρόνου εργασίας!
16. «Τ. Τσικνιάς και Συνεργάτες Α.Ε.» Αθήνα: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
17. «Εκτυπώσεις Γεωργιάδη Α.Ε.» ΣΕΣΚΟ Μαγνησία: Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ!
18. «Ωκεανίς» Καβάλα (ξενοδοχείο): Μείωση μισθών από 4% έως 15%.
20. «Σιγκάλ - Μεταφορική και εμπορική» Περαία: Μείωση μισθών στα όρια της ΕΣΣΕ, για προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας! Συμφωνείται εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας!
21. «Τσάνος Ε.Π.Ε.» Ν. Κιλκίς» (μηχανήματα καθαρισμού): Μείωση των μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
22. «Μακ Μότορς Ανώνυμη Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Καβάλα: Μείωση μισθών κατά 10%!
23. «Κυτιοποιία Λιθογραφία Στυλιανός Κοσκινίδης Α.Β.Ε.Ε.» Ταύρος: Μείωση μισθών κατά 17%!
24. «Κυριακούλης Αυτοκίνητα» Πειραιάς: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
24. «Ανδρούτσος Α.Ε.» Ισθμός: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
25. «Μεταλλοπλαστική Αγρινίου ΑΒΕΕ»: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
26. «Σπ. Περβολαράκης» Ηράκλειο Κρήτης: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
27. «Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης Α.Ε.»: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
28. «Καζατέξ "Deschamps-Laura Ashley"» Γλυφάδα (εταιρεία λευκών ειδών): Μείωση μισθών κατά 10%!
29. «Αθανάσιος Τρατσέλας και Σία Ο.Ε.» Θεσσαλονίκη: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
30. «Στ. Προσαλίκας και Σία Ο.Ε.» Πεύκη Αττικής (μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων): Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ, για προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας! Συμφωνείται εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης καθώς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας!
31. «Μεταλόρ Α.Β.Ε.Ε.» Ασπρόπυργος: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
32. «Γιωργάκης - Σύρος Α.Ε.» Σύρος: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ!
33. «Κτίριο Εκδόσεις Ε.Π.Ε.» Θεσσαλονίκη: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ με πλαφόν ανωτάτου ορίου το 25%!
34. «Π. Μαρκομιχάλης & Υιός ΑΕΒΕ» Πειραιά: Μείωση των μισθών Κατά 20%.!!
35. «Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Μαγνησίας»: Μείωση μισθών στα όρια ΕΣΣΕ, για προϋπηρεσία απαιτείται πιστοποιητικό θεωρημένο από την επιθεώρηση εργασίας! Συμφωνείται εργασιακή ειρήνη, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης καθώς και διευθέτηση του χρόνου εργασίας!

Σύνολο Επιχειρησιακών Συμβάσεων για έτος 2011:


Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, το 2011 έχουν υπογραφεί, μαζί με τις «ενώσεις προσώπων», 130 επιχειρησιακές συμβάσεις, και 5 διαιτητικές αποφάσεις, σύνολο 135 (τόσες έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα). Το 2010, έχουν υπογραφεί 263 επιχειρησιακές συμβάσεις και 13 διαιτητικές αποφάσεις. Οι περισσότερες έχουν διετή διάρκεια που συνεχίζουν. Έτσι από το σύνολο των 300, περίπου, επιχειρησιακών συμβάσεων, οι 50 από αυτές προβλέπουν μειώσεις στους μισθούς και όχι μόνο.

Μείωση μισθών μέσο σωματείου:
 

Δέκα έξι είναι οι συμβάσεις που μείωσαν μισθούς μέσω σωματείων. Από αυτές ορισμένες είναι πριν την ψήφιση του νόμου ως «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» που επιτρεπόταν (πάλι με νόμο του Γ. Κουτρουμάνη), και άλλες μετά τη ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, πολλά από τα σωματεία αυτά είναι νέα και έγιναν για το σκοπό αυτό. Όλες οι μειώσεις είναι στα επίπεδα Εθνικής Γενικής Σ.Σ.Ε., εκτός ορισμένων που καθορίζουν ποσοστιαία μείωση, από 10% έως 20%. Οι 16 αυτές επιχειρήσεις είναι:
1. «Κατσούλης Α.Ε» Ιωάννινα (Αντιπροσωπεία MBW), 2. «Γραφοτυπική Α.Ε.» Αχαρναί Αττικής, 3. «Iss Facility Services AE» Αγ. Παρασκευή Αττικής, 4. «Ακμή Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία» Αθήνα, 5. « Goldair Handling S.A.» Αθήνα (Ελ. Βενιζέλος), 6. «Μισσίριαν Α.Ε.» Καβάλα (επεξεργασίας καπνού), 7. «Βιομηχανία Γιούλα Α.Ε.» Αιγάλεω Αττικής, 8. «Brink's Hermhs Security Services A.E.» Αθήνα (Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας), 9. «Θράκων Κονιάματα Θράκης Α.Ε.Β.Ε.» Ορεστιάδα, 10. «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» Θεσσαλονίκη, 11. «Πάξεκ Α.Ε.» Κάρδιτσα: (Ξενοδοχείου «Κιέριον»), 12. «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμύνταιου», 13. «Ολύμπιον Θεραπευτήριο Γενική Κλινική Πατρών Ανώνιμη Εταιρεία» Πάτρα, 14.) «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.Β.Ε.» Φάρσαλα με έδρα Αχαρναί Αττικής, 15. «Sprider Store A.E.» Αθήνα (εμπορική), 16. «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου» Παλαιόχωρα Χανιά.
Είναι προφανές πως οι «ενώσεις προσώπων» βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα μπαίνει σε νέα κατάσταση που θα πρέπει συντεταγμένα να την αντιμετωπίσει. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα που ακόμα παρέχει ο νόμος, όπως:
1. Οι «ενώσεις προσώπων» εντάσσονται στο 1264/82, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία απέναντι στο νόμο. Συνεπώς, θα πρέπει να τεθεί θέμα από τις αντίστοιχες δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα) για το κύρος των εκλογών, εάν τηρηθήκαν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ή εάν αυτοί που τις υπογράφουν είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωποι της εταιρείας, εάν οι συμβάσεις εφαρμόζονται για όλους κ.λπ.
2. Με δεδομένο ότι δεν περιέχεται ρήτρα αναδρομικότητας του νόμου 4024/11, όλες οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί μέχρι τις 27/10/2011 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου) συνεχίζουν να παράγουν κανονιστική δέσμευση. Αυτό σημαίνει, πως για το διάστημα διάρκειας των κλαδικών συμβάσεων οι οποίες υπογράφηκαν και κηρύχτηκαν υποχρεωτικά εκτελεστέες πριν τις 27/10/11, συνεχίζουν να υπερισχύουν έναντι των επιχειρησιακών και ως εκ τούτου πολλές από τις «συμφωνίες» που υπογράφηκαν είναι άκυρες.
3. Το ΣΕΠΕ, αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να ακυρώσει τις «συμβάσεις» όπου δεν τηρήθηκε η νομοθεσία ή εμπεριέχουν καταχρηστικούς όρους. Να φροντίσει για εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων όπου ακόμα υπερισχύουν των επιχειρησιακών.
4. Οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων να απευθύνονται σε συνδικάτα. Οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα που δεν έχουν τις συμβάσεις αυτές και θέλουν να μάθουν το περιεχόμενό τους μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

* Ο Κώστας Νικολάου είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.


Πηγή: www.epohi.gr/

1 σχόλιο:

  1. Αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να τις βγάζετε στη φόρα, για να μάθουν και οι καταναλωτές με τι έχουν να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή