Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Με αφορμή την υποτιθέμενη επίδειξη αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς από τους χρυσαυγίτες



Με αφορμή την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας έχουν ξεκινήσει μια σειρά δημοσιευμάτων και σχολίων στο διαδίκτυο που συγκλίνουν σε ένα πράγμα. Την απαξίωση των απεργών και του αγώνα τους, τη συκοφάντησή του. Φτάνουν κάποιοι στο σημείο να καλούν σε σταμάτημα του κινήματος αλληλεγγύης και να χαρακτηρίζουν τους χαλυβουργούς περίπου μικροαστούς βολεμένους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μισθουλάκος τους και τίποτα άλλο! Έτσι απλά για ανθρώπους που έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, που στο όνομα της αξιοπρέπειάς τους δεν διστάζουν να ρισκάρουν το μέλλον τους επιλέγοντας την ενδεχόμενη ανεργία αλλά με ψηλά το κεφάλι και όχι με τον τρόπο που θέλουν τα αφεντικά. Κριτικές από ανθρώπους που μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι η εργατική τάξη δεν υπάρχει και ότι η "άλλη κοινωνία" θα έρθει από φωτισμένους όλων των τάξεων!!! Κριτικές από ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι ακριβώς αυτό που θέλουν οι αστοί να περιορίσουν έως και να εξαφανίσουν είναι αυτό που αποκαλούν απαξιωτικά "μισθουλάκο".



Δεν θα επεκταθώ γιατί θα πω πολύ βαριές κουβέντες! 
Δεν είμαι από αυτούς που εξιδανικεύουν τα πράγματα ούτε θεωρώ ότι ο κόσμος είναι ο μικρόκοσμος ο δικός μου. Ξέρω πολύ καλά και που ζω, ποιος είναι ο λαός μου και ποια η εργατική τάξη.
Με τους χαλυβουργούς έχω βρεθεί ελάχιστα. Στην εκδήλωση στα Σεπόλια, στο Εκτός των Τειχών, και στις λίγες επισκέψεις που παραβρέθηκα στο εργοστάσιο. Με κάποιους, που τυγχάνει να είναι και γείτονές μου, έχω βρεθεί και στις συγκεντρώσεις στη Σταδίου ή στο Σύνταγμα.
Κάθε φορά μιλάω μαζί τους, το ζητάνε άλλωστε και οι ίδιοι. Το έχουν ανάγκη όπως λένε από μόνοι τους και με ιδιαίτερη επιμονή. Θέλουν να μας βλέπουν και να μιλάμε.
Το χρειάζομαι όμως και εγώ. Παίρνω δύναμη από αυτούς, ως μικροαστός εδώ και κάμποσα χρόνια! Οι συζητήσεις φυσικά δεν μπορεί παρά να περιστρέφονται γύρω από την απεργία τους και να καταλήγουν στο γενικότερο, στο ερώτημα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν, ποιος φταίει, τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά και ποιος είναι ο δρόμος ο δικός μας.
Οι απόψεις τους δε διαφέρουν από αυτές που κυκλοφορούν σε όλο το λαό. Και γιατί άλλωστε να συμβαίνει το αντίθετο.
Κάνουν όμως μια διαφορά! Δεν έχω βρει ούτε έναν απ' όσους έχω συζητήσει μέχρι τώρα που να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζω και εγώ για το πως πρέπει η εργατική τάξη να αντισταθεί σε όλη αυτή την επίθεση του κεφαλαίου απέναντι σε ότι είχε κατακτήσει μέχρι τώρα. Η ίδια τους η εμπειρία τούς έχει οδηγήσει σε συμπεράσματα τέτοια τις τελευταίες 110 μέρες που όλοι οι κομμουνιστές του κόσμου να τους τα λέγαμε επί χρόνια δεν θα τους πείθαμε. 
Οι απόψεις μου για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ έχουν εκφραστεί σε τούτο το blog ανοιχτά. Είναι κάθετη η αντίθεσή μου, ιδεολογικά, πολιτικά αλλά και για το πως κινείται στο κίνημα. Έχω πολλές αντιρρήσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τους αγώνες στα εργοστάσια, από την εποχή που δούλευα και εγώ ως εργάτης ή υπάλληλος. Θεωρώ ότι η τακτική του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, όχι μόνο στη Χαλυβουργία αλλά παντού όπου "ελέγχει" είναι τακτική τουλάχιστον απομόνωσης και περιχαράκωσης των αγώνων. Από 'κει και πέρα όμως μέχρι να ταυτίζω τους πάντες με τους ναζί και το φασισμό υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα πρέπει να είναι πολιτική, να είναι στοιχείο της κίνησης που παράγει η ταξική πάλη και να μην βασίζεται στις όποιες προβοκάτσιες στήνει το σύστημα με τα σκυλιά του.
Ας πάνε λοιπόν όλοι αυτοί που έσπευσαν να καταδικάσουν το σημαντικότερο αγώνα των τελευταίων χρόνων να βρουν σωτηρία στην διαταξική αγκαλιά των σοφών και σωτήρων που αναζητούν εναγωνίως! Στους αμεσοδημοκρατικούς παράδεισους πάντα.
Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε στη Χαλυβουργία, πως βρέθηκαν εκεί οι χρυσαυγίτες, τι είπαν, πως και αν αντέδρασαν οι χαλυβουργοί. Ούτε πόσοι ήταν οι εργάτες εκεί εκείνη την ώρα, αν αιφνιδιάστηκαν, αν χειροκρότησαν ή όχι κ.λπ.. Το οπτικοακουστικό υλικό είναι ελάχιστο και χρυσαυγίτικο, δεν βοηθάει να βγάλουμε συμπεράσματα. Φαντάζομαι ότι το σωματείο ή η συνέλευσή τους θα βγάλει κάποια ανακοίνωση θα μας ενημερώσουν σχετικά. Ότι και να έγινε πάντως χρειάζεται να μας προβληματίσει όλους σε σχέση με τους φασίστες, που τους αβαντάρει δημοσκοπικά τώρα τελευταία το σύστημα, αλλά κυρίως για το πως αυτοί αντιμετωπίζονται. Από το λαό, όχι από τους επίδοξους αφ' υψηλού σωτήρες του.
Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν μπορεί να αμαυρωθεί με αυτόν τον τρόπο, ούτε να απαξιωθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι το μεγάλωμα της αλληλεγγύης μας και της με κάθε τρόπο στήριξής μας. Τα φασισταριά κάνουν τη δουλειά τους, έχουν και τις πλάτες του συστήματος. Αν έχουμε τα κότσια ας την κάνουμε και εμείς σωστά χωρίς να ψάχνουμε δικαιολογίες αναχώρησης σε ιδεατούς κόσμους! 
Η πραγματικότητα της ταξικής πάλης είναι σκληρή και θέλει γερά κότσια. Σίγουρα πολύ πιο γερά από αυτά που επιδεικνύουν διάφοροι στο twitter, στο facebook, και στα διάφορα άλλα φόρουμ αντισυστημικού αλλά ελεγχόμενου διαλόγου! Θέλει ακόμη πιο γερά από των επαναστατών της πέτρας και της ...κωλοπιλάλας, της αντιπαλότητας με τα ΑΤΜ και τις βιτρίνες. 
Οι χαλυβουργοί αυτά τα κότσια έχουν αποδείξει ότι τα έχουν.
Οι εργάτες αυτοί δεν έχουν κανένα λόγο να απολογηθούν, αντίθετα πολλοί από τους ...επικριτές τους έχουν πολλούς! 

3 σχόλια:

  1. Η ευθύνη της "υποδοχής" της Χ.Α. στη Χαλυβουργία, το ότι δόθηκε λόγος στη ναζιστική συμμορία μπροστά από τους απεργούς χαλυβουργούς, νομίζω οτι βαραίνει το ΠΑΜΕ και τη Διοίκηση του σωματείου. Όχι μόνο γιατί η Χ.Α. στάθηκε έτσι κι αλλιώς απέναντι από τον αγώνα, με την αισχρή ανακοινωση της τον προηγούμενο μήνα, αλλά και γιατί από θέση αρχής το εργατικό κίνημα οφείλει να αποβάλλει από τους κόλπους του τις παρακρατικές συμμορίες των ακροδεξιών, που μπροστά στη φτώχεια και την εξαθλίωση, βρίσκουν την ευκαιρία να χύσουν το δηλητηριώδες τους πολιτικό πρόταγμα, που μόνο στόχο έχει να συμβάλλει στον ενδοταξικό εμφύλιο και να εξυπηρετήσει τα σχέδια του συστήματος. Εαν το ΠΑΜΕ "δεν μπορεί" να διακρίνει τη σκοπιμότητα αυτής της επίσκεψής, τότε εμείς θα πρέπει να το τονίσουμε αυτό στους Χαλυβουργούς.
    Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί.
    Δεύτερον και επίσης σημαντικό, οι χαλυβουργοί κάνουν ένα σπουδαίο αγώνα που μόνο με τη ταξική αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα όλης της εργατικής τάξης μπορεί να νικήσει. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγκληματική "μυωπία" του ΠΑΜΕ και η "αλληλέγγυα" επίσκεψη των Ναζί , έχουν κι έναν δεύτερο στόχο. Να αδρανοποιήσουν ένα πλατύ, και πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που κυρίως ο χώρος εκτός των τειχών της καθεστωτικής αριστεράς και του αυτόνομου εργατικού συνδικαλισμού προσφέρει. Σε αυτό τον στόχο, δεν πρέπει να μην τσιμπήσουμε.
    Οι εθνικιστικές αυταπάτες που σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων έχει στο μυαλό του, αντιμετωπίζονται μόνο, αν η ταξική αλληλεγγύη και ενότητα υπερβαίνει και καθυποτάσσει τόσο την πολιτική ενότητα, αλλά και τα ιδεολογήματα της "εθνικής" συμμαχίας στα οποία μεγάλο κομμάτι της αριστεράς (κι όχι μόνο το ΠΑΜΕ) προτάσσει.

    Το πρόταγμα που θα πρέπει να έχει μια τέτοια αντιμετώπιση, σε σχέση με την επίσκεψη της Χ.Α. στον Ασπρόπυργο πρέπει, κατά τη γνώμη μου να κινείται σε 3 βασικούς άξονες:

    Ταξική και όχι "εθνική" ενότητα
    Εξω οι ναζί από τα εργοστάσια
    Νίκη στον αγώνα των χαλυβουργών.

    Σε αυτό το επίπεδο νομίζω πως ενώ το κείμενο που αναρτήθηκε ίσως να έχει σωστή αφετηρία, χάνει όμως το δίκιο του όταν μιλάει για "επαναστάτες της πέτρας, της ...κωλοπιλάλας" και διάφορα τέτοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://e-globbing.blogspot.com/2012/02/blog-post_18.html




    Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς χαλυβουργός για να κατανοήσει την βασική φύση των όσων διαδραματίστηκαν εχθές, έστω κι αν δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Η χθεσινή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου φέρει έντονα τα σημάδια μιας εσωτερικής δοκιμασίας της απεργίας, που βρίσκεται στην εκατοστή ενδέκατη μέρα της σήμερα. Η εσωτερική αυτή δοκιμασία λέγεται διάσπαση της ενότητας της βάσης. Στην σχετική ανακοίνωση (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) γίνεται κατ' αρχάς λόγος για "συντριπτική πλειοψηφία" για πρώτη φορά, αφού οι προηγούμενες αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Από το Granma πληροφορούμαι ότι στην Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε της ιταμής "επίσκεψης" των φασιστών 51 άτομα ψήφισαν ενάντια στην συνέχιση της απεργίας. Οι αναφορές της ανακοίνωσης είναι εύγλωττες για την αγωνία για το μέλλον της: "να μην προδώσουμε την τάξη μας", "να συνεχίσουμε"· και λένε πολλά για όσα έχουν γίνει στο παρασκήνιο από την εργοδοσία και τα τσιράκια της, στα οποία φυσικά πρέπει να ενταχθούν τα "λεβεντόπαιδα" της Χ.Α που "δεν προλάβαιναν" ως "εργαζόμενα" να πάνε στην απεργία τους προηγούμενους τρισίμιση μήνες:

    "ο ΜΑΝΕΣΗΣ και τώρα που είναι στριμωγμένος έβαλε τα τσιράκια του και προσπαθεί να διασπάσει τον αγώνα μας, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους απεργούς χαλυβουργούς, να συκοφαντήσει το ΔΣ του Σωματείου μας που μέχρι σήμερα με ενότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα καθοδηγεί τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών" ..."Γι' αυτό στη συνέχεια με διάφορα ψέματα, σε ένα λευκό χαρτί, το οποίο το κρατάνε και κρυφό, μάζεψαν ορισμένα ονόματα συναδέλφων που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν οπουδήποτε. Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι ακούγεται το όνομά τους σε αυτή τη λίστα, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τίποτα. Αρκετοί συνάδελφοι δηλώνουν ότι ψήφισαν να σταματήσει η απεργία, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα και συνεχίζουν να είναι απεργοί, αυτό είναι το σωστό. Να μη δεχτεί κανείς να χρησιμοποιηθεί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός του ΜΑΝΕΣΗ" ... "Ο ΜΑΝΕΣΗΣ και τα τσιράκια του ένα στόχο έχουν: να μας διασπάσουν, να μας συκοφαντήσουν, να μας λυγίσουν και να γονατίσουμε. Μην τους δίνετε σημασία, απομονώστε τους, γυρίστε τους την πλάτη, μην πιστεύετε στις υποσχέσεις και τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν."



    Εμείς θα νικήσουμε, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, κι έτσι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσδοκίες και ματαιώσεις περί επαναστατικού υποκείμενου: http://t.co/4ljffQMI

      Διαγραφή