Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συγκλίσεις...ρεφορμιστικής και "αντικαπιταλιστικής" αριστεράς (?)*


Ο Α.Χάγιος δήλωσε χτες (20/2) στην "Εποχή":

"Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την πολιτική της εξόρμηση, διατυπώνει συγκεκριμένη πρόταση στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς για μια κοινή πορεία νίκης και ανατροπής. Θα συζητήσουμε με τους αγωνιστές της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής. Θα απευθυνθούμε στη βάση και στις ηγεσίες. Θα εργαστούμε για να επιλέξουμε από κοινού το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης. Το δρόμο της συμπόρευσης στο αναγκαίο αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Στο μέτωπο αυτό μπορούν να εκφραστούν και οι ριζοσπαστικές διαθέσεις και αναζητήσεις της λαϊκής - εργατικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων. "

Στη προσπάθεια μας να αποκωδικοποιήσουμε, ποια προγραμματικά στοιχεία  "της κοινοβουλευτικής αριστεράς" και μάλιστα της ηγεσίας της, βλέπει να συγκλίνει, ή τουλάχιστον να μετατοπίζεται σε "ριζοσπαστικότερες" θέσεις για να καλεστεί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ενότητα, πέσαμε επάνω στην εισήγηση Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (17/2). Αποσπάσματα από την εισήγηση Α. Τσίπρα:
"Η Αριστερά έχει καταθέσει έγκαιρα την εναλλακτική πολιτική της πρόταση.
...
Απαντάμε. Αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ώστε να εξοικονομούμε 20 δις τον χρόνο, για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
...
Απαντάμε. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας. Αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953.
...
Απαντάμε. Όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από την αναστολή πληρωμών να πάνε στην ανάπτυξη. Σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα που καταρρέει. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει πια στους τοκογλύφους.
...
Απαντάμε. Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και εξάντληση κάθε δυνατότητα για συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου. Για απευθείας χαμηλότοκο δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ και όχι των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Ζητάνε από τον λαό καινούργιους φόρους και χαράτσια.
Απαντάμε. Ριζική προοδευτική αναδιανομή. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου.
Να σταματήσουν να φορολογούν άλλο τη φτώχεια και να φορολογηθεί επιτέλους και ο πλούτος σε αυτή τη χώρα.
...

Η δημιουργία ενός νέου Συνασπισμού Εξουσίας προϋποθέτει μια ευρύτατη κοινωνική συσπείρωση.
...

Αυτή την ανάγκη και την απαίτηση των καιρών, εκφράζει η δική μας προσήλωση στην στρατηγική της ενότητας."




Αν και πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί γύρω από ζητήματα μετάλλαξης της πλειοψηφίας της άκρας αριστεράς στην Ελλάδα σε αριστερή σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δεν παύει διαρκώς να μας εκπλήσσει. Από τη μία πλευρά μια σαφέστατη πρόταση διαχείρισης του καπιταλισμού, που το μόνο που κάνει είναι να σπέρνει αυταπάτες, για την "χρηστή" αντιμετώπιση από μια αριστερή κυβέρνηση των καταστάσεων, ξεκάθαρα σε αντεπαναστατική κατεύθυνση και στο έδαφος του μικροαστικού ρεφορμισμού. Κι από την άλλη μια, στα λόγια επαναστατική δύναμη, που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί  , καλεί ηγεσίες, βάση, αριστερά κόμματα, μέχρι και τη βάση των αστικών κομμάτων, να ενωθεί. Ενότητα, αριστερή τελικά και όχι ταξική, στη πλατεία, στα σωματεία γιατί όχι αύριο και στα ψηφοδέλτια;

avanti_maestro

* ο πρωτότυπος τίτλος της ανάρτησης είναι "Συγκλίσεις"

Πηγή: http://kokkinigonia.blogspot.com/

3 σχόλια:

  1. Δυο πραγματα δεν μπορω να καταλαβω σε τετοιου τυπου αναρτησεις που θελουν "να την πουν" απο τα αριστερα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    1. Λησμονουν οτι κοινοβουλευτικη αριστερα δεν ειναι μονο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλα και το ΚΚΕ

    2. Αγνοουν οτι η προταση αυτη απευθυνεται "στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς για μια κοινή πορεία νίκης και ανατροπής. Θα συζητήσουμε με τους αγωνιστές της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής. Θα απευθυνθούμε στη βάση και στις ηγεσίες."

    Αρα απλα και κατανοητα:

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ

    Οποτε περα απο την κοινη ανατρεπτικη δραση στο μαζικο κινημα η οποια ειναι και απαραιτητη δε νομιζω οτι κανεις πρεπει να φοβαται οτι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα τα βρει με κανεναν "περιεργο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικές πρόχειρες σκέψεις προς απάντηση στον προηγούμενο:

    1) Κανείς δε νομίζω να λησμονεί ότι κοινοβουλευτική αριστερά είναι και το ΚΚΕ. Η άποψή μου είναι ότι τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην καθεστωτική αριστερά. Το γιατί τα παιδιά επιλέγουν να μην αναφέρουν το ΚΚΕ στην ανάρτησή τους, είναι νομίζω παραπάνω από προφανές. Το ΚΚΕ, εν αντιθέσει με ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν κάνει λόγο για παναριστερές σούπες. Μαζί σου στην κριτική στο ΚΚΕ για το σεχταρισμό εξ αριστερών του, αλλά όχι στην κριτική που "πρέπει" να γίνει και εκεί.

    2) Είναι τουλάχιστον αστείο το επιχείρημά σου. Θες μήπως να θυμηθούμε τι έλεγε το ΝΑΡ μετά τον Δεκέμβρη του 2008; Το ότι δεν πήρε μυρωδιά όπως σύσσωμη η αριστερά, δυστυχώς, το αφήνω ασχολίαστο... To μοναδικό επιχείρημα τότε, για την ενότητα ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ της εξωκοινοβουλευτικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ήταν " Να συκροτήσουμε το μέτωπο που θα εγκολπώσει το δυναμικό του Δεκέμβρη ". Τώρα, πώς 3 χρόνια μετά το μόνο που απασχολεί τον ίδιο πολιτικό φορέα είναι να "παίξει μπάλα" στο κοινοβούλιο (μάλλον πήραν τα μυαλά τους αέρα από τις δημοσκοπήσεις) είναι άξιο απορίας (;).

    Η ενότητα της αριστεράς είτε θα είναι ενότητα σε ταξική βάση της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας ή θα πρόκειται για φούσκα που το μόνο που θα έχει να προσφέρει θα είναι η απογοήτευση στα μαχόμενα κομμάτα της εργασίας και της νεολαίας. Απλά και κατανοητά!

    Συγχαρητήρια στον avanti_maestro για το κείμενο και στα παιδιά που το αναδημοσίευσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικό και με τη συζήτηση και με την ημέρα: http://kokkinigonia.blogspot.com/2012/02/blog-post_2803.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή