Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ετοιμάζονται ξανά σε πόλεμο στο Ορμούζ -Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων


Οι ΗΠΑ, με το γνωστό στυλ του παγκόσμιου τρομοκράτη δηλώνουν έτοιμες για πόλεμο. Ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι το αμερικανικό κατεστημένο δεν αποκλείει ακόμη και πολεμική επίθεση προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί κλιμακώνουν τον ψυχολογικό πόλεμο, δίνοντας έμφαση στο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας των ΗΠΑ για ανάληψη δράσης κατά του Ιράν
"Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Ιράν", δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής διοίκησης των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ (COMUSNAVCENT)  και διοικητής του 5ου Αμερικανικού Στόλου,  με έδρα την αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν, αντιναύαρχος Mark Fox.  "Έχουμε αναπτύξει στη περιοχή σύγχρονα και θανατηφόρα όπλα που είναι πολύ αποτελεσματικά και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο". Έχουμε κάνει εφικτό ένα μεγάλο εύρος επιλογών που μπορούμε να προσφέρουμε στον πρόεδρο και είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι σήμερα»!
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι επιτελείς του και ο ίδιος παίρνουν σοβαρά τις δυνατότητες του Ιράν αναφορικά με το πώς αυτές θα μπορούσαν να  καταφέρουν ένα σοβαρό κτύπημα στο αμερικανικό Ναυτικό, αλλά πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δε θα επιτρέψουμε να γίνει. Ο Fox αναγνώρισε ότι το Ιράν είναι «σε θέση να επιχειρήσει ένα χτύπημα» εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, ιδιαίτερα με μη συμβατικά μέσα, όπως μικρά σκάφη επίθεσης ή με νάρκες. Πρόσθεσε ότι υπενθύμισε στους αξιωματικούς που έχει υπό τις διαταγές του ότι «έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση της αυτοάμυνας» εάν δεχθούν επίθεση.
Ο διοικητής του 5ου Στόλου  αναφέρει ότι το Ιράν έχει απαντήσει με ενίσχυση της ναυτικής του ισχύος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα νέα αποκτήματα του ιρανικού Ναυτικού περιλαμβάνουν δύο νέα υποβρύχια κλάση Ghadir και μεγάλο αριθμό ταχύπλοων σκαφών εξοπλισμένα με εκρηκτικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σκάφη αυτοκτονίας, προειδοποίησε ο διοικητής του 5ου Στόλου. Μαζί με τα υποβρύχια αυτά το ιρανικό Ναυτικό διαθέτει συνολικά 18 σκάφη αυτής της κλάσης με το πρώτο να εντάσσεται σε υπηρεσία το 2007. Τα υποβρύχια αυτά έχουν εκτόπισμα 120 τόνους μήκος 29 μέτρα, ταχύτητα 11 κόμβους,  πλήρωμα 18 άτομα, φέρουν δύο τορπίλες των 533 χλστ και μπορούν να επιχειρούν σε νερά με μικρό βάθος. Το βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων υποβρυχίων είναι ότι μπορούν να εξαπολύσουν τις ιρανικής κατασκευής τορπίλες υψηλής ταχύτητας Hoot (βασίζονται στις ρωσικές τορπίλες VA-111 Shkval) οι οποίες μπορούν να πετύχουν ταχύτητα 360 χλμ/ώρα και αναμφίβολα αποτελούν σημαντική απειλή για τα αμερικανικά πλοία δεδομένης της ιδιαίτερης γεωγραφίας του Περσικού Κόλπου. Τα νέα ταχύπλοα σκάφη των ναυτικών δυνάμεων του Ιράν επανδρώνονται από άνδρες των Φρουρών τις Επανάστασης που είναι αποφασισμένοι και προσηλωμένοι στις αξίες του καθεστώτος της Τεχεράνης. Το γεγονός αυτό συνιστά μία ακόμη απειλή για τον αμερικανικό Στόλο μετά τα υποβρύχια αφού εκτός από εκρηκτικά τα σκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα και με νάρκες που θα μπορούσαν εύκολα να ποντιστούν νύκτα και χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν τα ιρανικά ταχύπλοα. 
Είναι σίγουρη η ελληνική σε ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράν. Καθημερινά όμως αποκαλύπτεται το εύρος αυτής καθώς φαίνεται ότι το ελληνικό αστικό κατεστημένο είναι αποφασισμένο όχι απλώς να προσφέρει τις βάσεις ή να συνδράμει ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ισραήλ, αλλά να παίξει ενεργό ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτών των αδίστακτων πολεμικών αποφάσεων  της αντεργατικής και φιλοπόλεμης κυβέρνησης Παπαδήμου πρέπει να εξετάσουμε και τη διεξαγωγή των τελευταίων ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν επίλεκτες δυνάμεις. Καταρχήν αναφερόμαστε στην άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που πραγματοποιείται το διάστημα 6-16 Φλεβάρη στον κόλπο των Μεγάρων. Παίρνουν μέρος μια ελληνική μοίρα Υποβρυχίων Καταστροφών και αντίστοιχα μια αμερικανική και χρησιμοποιούν φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και ένα αμερικανικό «Μπλακ Χοκ» αλλά και ελληνική φρεγάτα. Η αμερικανική δύναμη 14 «βατραχανθρώπων» και προσωπικό υποστήριξης με τα αντίστοιχα μέσα κατέφθασαν στις 4 Φλεβάρη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «C-9». Η άσκηση, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, διεξάγεται στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας«με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας».
Έχοντας όμως κατά νου τη βαρύτητα που δίνει το ιρανικό πολεμικό Ναυτικό στον υποβρυχιακό πόλεμο αξίζει να παρακολουθήσουμε τη μεγάλη Νατοϊκή άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με την επωνυμία «PROUD MANTA», που θα διεξαχθεί την ίδια περίπου περίοδο (14-26 Φλεβάρη) και παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας που έχει διαθέσει ένα υποβρύχιο και άλλα μέσα. Η σχετική αρθρογραφία αποκαλύπτει ότι «αυτή η άσκηση συνδέεται με τις πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της Νατοϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας για το 2012 έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του Νατοϊκού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης».
Και φυσικά ο ελληνικός εφοπλιστικός κόσμος δεν πρόκειται να λείψει. Το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού) έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για συγκέντρωση και ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη και Καβάλα για Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο. Όπως αναφέρεται από Νατοϊκές πηγές, στόχος της άσκησης είναι να «επιδείξει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, επάρκεια και τη διαλειτουργικότητα σε συντονισμένες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πλοίων επιφάνειας και παράκτιες δραστηριότητες επιτήρησης».Όπως, μάλιστα, σημειώνεται, η άσκηση σκοπεύει «να παράσχει επιχειρησιακή εκπαίδευση στο δυναμικό της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), τα καθήκοντα, τους ρόλους και τις αποστολές».
Είναι φανερό ότι η ώρα εκδήλωσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε Συρία και Ιράν πλησιάζει.
Το αντιπολεμικό κίνημα καλείται να αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437  http://diktiospartakos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου