Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη: ΑΚΣ tiiinewzfilms vs AlterThess

aks_tiiinewzfilms_6.jpg

Συναντήσαμε την άτυπη κινηματογραφική συμμορία tiiinewzfilms σε μια συνέντευξη- παρουσίασή της στους αναγνώστες του alterthess.
Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Μπακιρτζή
Η ΑΚΣ tiiinewzfilms είναι μια ανεξάρτητη κινηματογραφική ομάδα που έχει στο ενεργητικό της αρκετές δουλειές. Ταινίες-project και ταινίες μικρού μήκους με μηδαμινό κόστος αλλά και ανεξάρτητες από χρηματοδότη και κέρδος κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ελεύθερες προς απόλαυση προβάλλοντας μια εναλλακτική μορφή Filming.
Η ομάδα μετράει κάτι περισσότερο από 3 χρόνια ζωής. Μια παρέα φοιτητών Γεωπονικής θέλησε να πάρει την τέχνη στα χέρια της  και να εκφράσει ευθαρσώς ό,τι πιο νέο στο χώρο του σινεμά, αμφισβητώντας το στερεότυπο των απαγορευτικά πανάκριβων παραγωγών που κάνουν το filming άπιαστο όνειρο για όποιον δε διαθέτει υπέρογκα budget.
Το Μάη του 2006 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του πρώτου οργανωμένου «επίσημου» project που άκουγε στο όνομα “V for Veronica”. Μέτα από 4 μήνες γυρισμάτων και μοντάζ το δημιούργημα της TiiiNewzFilms έκανε το ντεμπούτο του στο internet προσφερόμενο προς free download.

Παράλληλα, η tiiinewzfilms ασχολείται με την παραγωγή video clip ερασιτεχνικών και όχι μόνο ανερχόμενων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, με  εναλλακτικά ψευδο - videoart και ταινίες μικρού μήκους. Μπορείτε να τους βρείτε στην ιστοσελίδα τους www.tnfilms.gr.
ΑΚΣ tiiinewzfilms vs AlterThess
Πώς θα περιγράφατε την ομάδα σε κάποιον που δεν την γνωρίζει; Με λίγα λόγια ποιοι είστε;
Είμαστε μια παρέα φίλων που κάποια στιγμή συνειδητοποιήσαμε πως η οπτικοποίηση των ανησυχιών μας μπορεί να δώσει μια εναλλακτική διέξοδο σε όσα έχουμε μέσα μας. Εκφραζόμαστε ελεύθερα μέσα από το guerrilla filmmaking, λειτουργούμε με τους δικούς μας κανόνες, στους δικούς μας χρόνους. Είμαστε συνειδητά ερασιτέχνες και ουσιαστικά δεν κάνουμε κάτι παραπάνω από το κέφι μας.
Διαβάζοντας την περιγραφή της ομάδας στην ιστοσελίδα σας ξεχωρίζω δυό φράσεις, “ ανεξάρτητη κινηματογραφική συλλογικότητα” και “ ανεξάρτητου cinema”. Τι είναι για εσάς η “ανεξαρτησία”;
Ζούμε σε μια εποχή που η ελεύθερη έκφραση δέχεται περιορισμούς από παντού. Οι δημοσιογράφοι από τον εργοδότη τους, οι καλλιτέχνες από το χορηγό τους κοκ. Εμείς ως ομάδα έχουμε καταφέρει όλα τα στάδια της δουλειάς μας να τα κάνουμε μόνοι μας χωρίς να έχουμε ανάγκη στήριξης από κάποιον κ κατά συνέπεια δεν απολογούμαστε σε κανένα. Είμαστε ανεξάρτητοι από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κέντρο,  αποδεσμευμένοι από κάθε κινηματογραφικό κλισέ ή μοτίβο, κινούμαστε με γνώμονα την ικανοποίηση των εσωτερικών μας αναγκών. Απόλυτη ανεξαρτησία για μας είναι το ότι δεν έχουμε κανένα νταβατζή πάνω από το κεφάλι μας να μας εκμεταλλεύεται, ούτε και εμείς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το έργο μας. Εξάλλου οι ταινίες μας δεν μας ανήκουν. Μετά το upload κυκλοφορούν ελεύθερες..
Από που παίρνετε αφορμή για τα project που κάνετε;
Μόνιμη πηγή έμπνευσης αποτελούν όσα συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις, τα πάθη, οι εμμονές, οι αποτυχίες, τα άγχη μας και τα άγχη της γενιάς μας. Προφανώς τα σενάριά μας δεν αποτελούν γραμμική προβολή των βιωμάτων μας, ωστόσο κάθε ιστορία που αφηγούμαστε κρύβει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εικόνες που έχουμε ζήσει.

Πώς συντηρείται μια ανεξάρτητη κινηματογραφική ομάδα σήμερα; Πώς καλύπτει τα έξοδα των project της.
Τα μέλη μιας ανεξάρτητης κινηματογραφικής ομάδας κ συγκεκριμένα της δικής μας συντηρούνται 100% από τους μισθούς των πραγματικών τους δουλειών. Έτσι πληρώνουμε νοίκια, λογαριασμούς και προσωπικά μας έξοδα. Η ίδια η ομάδα ουσιαστικά δεν έχει έξοδα. Τα σενάριά μας γράφονται με τέτοιο τρόπο που η παραγωγή δεν απαιτεί να ξοδευτούν χρήματα. Επίσης συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες που γουστάρουν το όλο εγχείρημα και συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Εξάλλου, από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πληρωθούν με ποσοστά από τα κέρδη. Δηλαδή 0€..
Στην τελική, η πλήρης αποσύνδεση του κριτηρίου του κέρδους από τη λειτουργία της ομάδας ήταν από τους πρωταρχικούς στόχους. Το ότι ξεπουλάμε την εργατική μας δύναμη στους εργοδότες μας είναι ήδη αρκετό. Να ξεπουλούσαμε και τις ταινίες μας θα ήταν τουλάχιστον αστείο.
Πείτε μας λίγα λόγια για την τελευταία σας δουλειά.
Τελευταία μας ταινία μικρού μήκους είναι η «Κατάβαση». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ο Γιώργος Αλεβιζάκης («Παιδική Χαρά» mega 2010) και η θεατρική ηθοποιός Ιωάννα Ζυγούρη. Τη μουσική έχει γράψει ένας καλλιτέχνης που εκτιμάμε ιδιαίτερα, ο Σπύρος Γραμμένος. Το ενδιαφέρον  με την Κατάβαση ήταν ότι κατάφερε να προβοκάρει με το περιεχόμενό της αρκετό κόσμο. Μια ματιά στα comments που αναρτήθηκαν στο youtube, κάνει προφανές πως ένα κάπως πιο συντηρητικό κοινό «επαναστάτησε» εναντίον μας και μας επιτέθηκε με εξαιρετικά ευρηματικές εκφράσεις. Κάτι τέτοια κάνουν τη δουλειά μας ακόμα πιο γοητευτική!..
Μαθαίνω πως ετοιμάζετε καινούρια δουλειά τον τελευταίο  καιρό. Πείτε μας λίγα λόγια.
Αυτή την περίοδο στα σκαριά βρίσκεται μια νέα μικρού μήκους ταινία που ονομάζεται «ΨΕΥΔΟ». Η θεματική της είναι σχετικά διαφορετική με ότι έχουμε καταπιαστεί μέχρι στιγμής και έχουμε περιέργεια για το πώς θα βγει. Καινούριο για μας είναι επίσης ότι θα συνεργαστούμε με τη Nostalgeek, μια επίσης ανεξάρτητη κινηματογραφική ομάδα που ανήκει όπως κ εμείς στο Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών ChainFree. (http://chainfreecinema.blogspot.com/ ). Περισσότερα σχετικά σύντομα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου