Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ωμός εκβιασμός των ναυτεργατών από τη συμμορία του Μαύρου Μετώπου*

- "Πιστεύω ότι η ΠΝΟ θα επανεκτιμήσει τη στάση της" τόνισε αποχωρώντας ο υπουργός Εργασίας

- «Η απεργία που έχετε ξεκινήσει έχει τεράστιο κόστος για την εθνική οικονομία» είπε η υπουργός Ανάπτυξης

- 10 εκατ. ευρώ η ζημιά κάθε μέρα μόνο στην Κρήτη - Με "ξεσηκωμό" απειλούν οι παραγωγοί

- Ακυρώνονται η μια μετά την άλλη οι πενθήμερες εκδρομές εξαιτίας της απεργίας

Από το αποτέλεσμα της συνάντησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην υπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα κριθεί, εν πολλοίς, το μέλλον της απεργίας των ναυτεργατών.


Όλοι κρέμονται από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Εμποροι, παραγωγοί, ξενοδόχοι, αγωνιούν για το αν θα ζήσουν ξανά μια από τα ίδια, όταν αυτού του είδους οι απεργίες γονάτιζαν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Και τώρα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού είμαστε λίγο πριν το Πάσχα και πολλοί πόνταραν στις ημέρες αυτές για να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης. Δεν θέλουν ξανά να γίνουν όμηροι μιας απεργίας που δεν πλήττει κανέναν άλλο παρά μόνο τους ίδιους και όχι εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 11:30, στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη και λίγο πριν από τις 13:00 ο Γιώργος Κουτρουμάνης αποχώρησε γιατί έπρεπε να πάει και σε άλλη σύσκεψη.

«Δώσαμε απαντήσεις, πιστεύω επαρκείς, στα αιτήματα των ναυτικών. Νομίζω ότι θα επανεκτιμήσουν στη στάση τους για την απεργία», είπε ο υπουργός Εργασίας αποχωρώντας.

«Η πρόταση μας αφορά και το ΝΑΤ, που θα είναι αυτοτελές ταμείο, απλά η μεταφορά αφορά την εποπτεία από το υπουργείο Ναυτιλίας στο Εργασίας. Και αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας έχει επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου και τη δυνατότητα να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το κλίμα ήταν καλό.
Η Άννα Διαμαντοπούλου φτάνει στη συνάντηση - Ακολουθεί ο Γιώργος Κουτρουμάνης


Συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης. Την ΠΝΟ εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας της, Γιάννης Χαλάς και εκπρόσωποι από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε από τους ναυτεργάτες να σταματήσουν εδώ την απεργία, τονίζοντας πως έχει επιπτώσεις σε όλες της πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

«Αφορά τους παραγωγούς, τους αγροτικούς φορείς, τους καταναλωτές, τις λαϊκές αγορές, την κίνηση και την επιβίωση των μισθών. Επηρεάζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και στις εξαγωγικές αγορές, αλλά και τον τουρισμό», είπε η υπουργός.

Η διοίκηση της ΠΝΟ ζητά να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Ζητά, επίσης, να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους Έλληνες ναυτικούς, να μην καταργηθεί το γραφείο ευρέσεως ναυτικής εργασίας και να μην ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

* Η είδηση προέρχεται από το και ο πρωτότυπος τίτλος του άρθρου είναι "Σκληρό παζάρι Διαμαντοπούλου-ναυτεργατών - Κουτρουμάνης: Εμείς δώσαμε απαντήσεις, τώρα αποφασίζουν εκείνοι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου