Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Υπό την επίβλεψη Παπαδήμου η επιτροπή για τα πανεπιστήμια

Πρόσωπο από το γραφείο του πρωθυπουργού θα συμμετέχει στην 7μελή επιτροπή εργασίας που συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι μη εφαρμογής του νόμου για τα πανεπιστήμια. Πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διαμήνυσε σήμερα πως σκοπός της επιτροπής δεν είναι η ανατροπή του νόμου, αλλά η παρακολούθηση των λόγων που αυτός δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εμμένει στην εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. Όπως σημειώνουν, οι σημερινές αναφορές του στη Βουλή, αφορούσαν στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εκλογές σε όσα ΑΕΙ δεν έχουν γίνει ακόμα.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη ότι η Επιτροπή που ορίσθηκε από τον υπουργό Παιδείας θα διευρυνθεί και σε αυτή θα συμμετέχει και πρόσωπο από το Γραφείο του πρωθυπουργού.

Επίσης με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος θα επικοινωνήσει με όλα τα μέρη σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως «ο νόμος για την ανώτατη παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί», επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, του ίδιου αλλά και του υπ. Παιδείας.

Δεδομένων των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που καταγράφονται ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι είναι σκόπιμο να εξεταστεί με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Εξήγησε, πως πρόταση του υπ. Παιδείας είναι η σύσταση μιας ομάδας εργασίας ώστε να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και να κάνει προτάσεις για βελτιώσεις όχι προκειμένου να ανατραπεί το πλαίσιο του νόμου.

«Όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να βελτιωθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου ο νόμος για τα ΑΕΙ να εφαρμοστεί. Υποστήριξε τέλος, ότι αυτό θα γίνει αν υπάρξει διάλογος και συνεργασία κι όχι καχυποψία για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε πως ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί πλήρως και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Καψής σημείωσε ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή και ότι αυτό που εξετάζεται είναι οι τρόποι εφαρμογής του και όχι η αλλαγή του. «Αυτό που εξετάζουμε είναι αν μπορούν χωρίς νομοθετική πρωτοβουλία, να αντιμετωπιστούν κάποια οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα μη παραμονής του υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Δεν έχω καμία τέτοια αίσθηση. Θα ακολουθήσει κανονικά τις οδηγίες του πρωθυπουργού και το ίδιο έχει δηλώσει κι εκείνος».
Και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο Mega, σημείωσε πως τα παιχνίδια εξουσίας πρέπει να τελειώσουν για να προχωρήσει η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τονίζοντας πως ο νόμος είναι σαφής και η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τον εφαρμόσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα επικοινωνίας που υπήρχε μεταξύ υπουργείου και πρυτανικών αρχών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «τo παιχνίδι εξουσίας δεν αφορά την πολιτεία, την κοινωνία, τους πανεπιστημιακούς στη μεγάλη τους πλειοψηφία».

«Διακοπή χρηματοδότησης των ΑΕΙ σημαίνει διακοπή λειτουργίας»

Στο μεταξύ, στις εξελίξεις σχετικά με τη ρύθμιση του υπουργού Παιδείας για τα Πανεπιστήμια και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναφέρθηκε σε σημερινή του δήλωση ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επισημαίνοντας τα προβλήματα των πανεπιστημίων και κυρίως όσα θα προκληθούν αν διακοπεί η χρηματοδότησή τους.

«Δυστυχώς, ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και τη συγκρότηση επιτροπής για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τις δυσλειτουργίες του Ν. 4009/2011, περίσσευσαν και πάλι οι ύβρεις κατά των πανεπιστημίων και των πρυτανικών αρχών», επισημαίνει ο Τριαντ. Αλμπάνης και τονίζει:

«Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη σήμερα από ενίσχυση του έργου και του ρόλου τους, όσο ποτέ άλλοτε, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Όσοι επιτίθενται στα πανεπιστήμια και τις εκλεγμένες διοικήσεις τους, φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν τους ενδιαφέρει, αν η διακοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας τους και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι πρυτανικές αρχές δίνουν αγώνα, ώστε τα Ιδρύματα της χώρας να παραμείνουν ανοιχτά και όρθια, χωρίς να αναστείλουν καμία εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα, παρά τις δύσκολες και συχνά ανυπέρβλητες συνθήκες στις οποίες είναι υποχρεωμένα να λειτουργήσουν», επισημαίνει ο πρύτανης.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου