Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η αλήθεια για το PSI – Eσωτερική Στάση Πληρωμών

Με εκλογές ή όχι,
η εποχή μετά το PSI -το “κούρεμα” των ελληνικών κρατικών ομολόγων- δρομολογεί μια εκτεταμένη στάση πληρωμών στο εσωτερικό απέναντι σε μισθούς/συντάξεις, υγεία/παιδεία και δημόσιες δαπάνες.
Την ίδια ώρα η εξυπηρέτηση του διακρατικού, πλέον, εξωτερικού χρέους θα γίνεται με συνέπεια, όσο βέβαια η κρατική εξουσία θα μπορεί να διαχειρίζεται τους κρατικούς πόρους με βάση το μνημόνιο.
Αυτό είναι άλλωστε, με λίγα λόγια, το πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα όποιας αστικής κυβέρνησης κι αν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.


Τι άλλαξε με το “κούρεμα”
και το νέο δάνειο; Η αλήθεια των αριθμών είναι πολύ απλή.
Το σύνολο του χρέους που είχαν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές όταν έγινε το “κούρεμα” ήταν 206 δισ. ευρώ.
Το “κούρεμα” κατά 53% οδηγεί σε διαγραφή ενός ποσού που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ (με ποσοστό συμμετοχής 95%).
Ποιοι είναι όμως αυτοί που αποκαλούνται “ιδιώτες” ομολογιούχοι επενδυτές και κουρεύτηκαν; Πόσο “ιδιώτες” είναι; Γιατί αφού είχαν αποφασίσει το “κούρεμα” το καθυστέρησαν τόσο;
Τα επίσημα στοιχεία δίνουν εξαιρετικές απαντήσεις:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα αποκαλύπτεται ότι στον ενάμιση περίπου χρόνο που συζητούσαν, αλλά δεν αποφάσιζαν το “κούρεμα”, το συνολικό ποσό των ομολογιούχων που είχαν στοχευτεί αρχικά για να “κουρευτούν μειώθηκε σχεδόν κατα 50%”.
Τι μεσολάβησε; Ένα μέρος των ομολόγων – που κατείχαν κυρίως ξένες αλλά και ελληνικές τράπεζες – στο διάστημα αυτό, είτε ρευστοποιήθηκε σε τιμές των οποίων οι απώλειες είναι μικρότερες του 75% που κοστίζει το κούρεμα (και έτσι προφυλάχτηκαν από μεγαλύτερες ζημιές), είτε έληξαν και τα πληρώθηκαν οι τράπεζες στο 100% της τιμής τους, την ίδια στιγμή που η τιμή τους στην αγορά είχε μειωθεί έως και 60%.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος κατέληξε μέσα από αγορές της ΕΚΤ ή μέσω των εγγυήσεων που κατέθεταν σ’ αυτή οι τράπεζες, στα χαρτοφυλάκιά της και έτσι εξαιρέθηκε από το κούρεμα.
Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες μείωσαν τουλάχιστον κατά 30% τα ανοίγματά τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και ανάλογα μείωσαν τις ζημιές τους.
Αντίθετα, τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα έμειναν με τον “μουτζούρη” στα χέρια, όπως και οι μικρομεσαίοι αποταμιευτές οι οποίοι αντί για καταθέσεις είχαν την αυταπάτη ότι οι κρατικοί τίτλοι είναι εγγύηση. Η κυβέρνηση “βάφτισε” μάλιστα τα Ταμεία που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ως “ιδιώτες” επενδυτές για να τα εντάξει “οικειοθελώς” ή υποχρεωτικά στο “κούρεμα”. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκε άμεσα κατά 53% η περιουσία των ταμείων, δηλαδή τα 24 δισ. ευρώ έγιναν μέσα σε μια νύχτα, την Δευτέρα 12/3, 10 δισ. ευρώ, αλλά και των μικρομεσαίων αποταμιευτών (από 2,5 δισ. ευρώ σε 1,1 δισ. ευρώ) οι οποίοι “αύριο” δεν θα μπορούν να πάρουν τις συντάξεις από τα ταμεία τους γιατί δεν θα φτάνουν τα διαθέσιμά τους !
Με τον “μουτζούρη” είναι αλήθεια ότι βρέθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες, αλλά γι’ αυτές – αντίθετα με ό,τι έγινε με τα ταμεία – έχει προβλεφθεί να τους διατεθούν 48 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψουν τις ζημιές τους !
Υπάρχει όμως και η συνέχεια. Με την δρομολόγηση του PSI εγκρίθηκε από το Eurogroup και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρω.
Να την δούμε κι αυτή από πιο κοντά για καταλάβουμε τι σημαίνει.
Το νέο δάνειο είναι 130 δισ. ευρώ, συν 34,4 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το προηγούμενο (110 δισ. ευρώ), συν 8,2 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει το ΔΝΤ για το 2014 καθώς το δάνειο συνολικά λήγει το 2014. Συνολικά δηλαδή 172 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 35 δισ. ευρώ πρόκειται να δοθούν από τους δανειστές κατ’ ευθείαν στην ΕΚΤ (έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί) ως εγγύηση για να αρχίσει και πάλι να δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (τα νέα) ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως “εγγύηση” για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
Τριάντα (30) δισ. ευρώ πάνε για να καλυφθεί το 15% των ανταλλαγμάτων προς τους ομολογιούχους που “κουρεύτηκαν”.
Ακόμα 48 δισ. ευρώ πάνε για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή τα λεφτά που θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες – συμμετέχοντας στις αυξήσεις κεφαλαίου – για να αξιολογηθούν και πάλι ως βιώσιμες μετά τις “ζημιές” που υπέστησαν από το “κούρεμα” και τα προβλεπόμενα “κόκκινα δάνεια”.

Ο “λογαριασμός”
Το σύνολο αυτών των ποσών μας κάνει 113 δισ. ευρω. Απομένουν λοιπόν από το σύνολο των 172,6 δισ. ευρώ άλλα 51,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2014 μαζί με τα 8,2 δισ. ευρώ (ΔΝΤ) για το 2015.
Εδώ ο λογαριασμός αποκτά το ενδιαφέρον του και γίνεται αποκαλυπτικός για το τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο συνδυασμός του PSI και του δανείου.
Τα τοκοχρεολύσια του 2012 μέχρι και το 2014, δηλαδή τα (νέα και παλιά) ομόλογα και οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο τα χρόνια αυτά είναι συνολικά 94 δισ. ευρώ.
Μια απλή αριθμητική πράξη λέει οτι 94 μείον 51 δισ. ευρώ (που έχουν απομείνει από το δάνειο) μας κάνουν 43 δισ. ευρώ. Από που θα βγουν αυτά τα ποσά μέσα σ’ αυτή την τριετία ;
Το μνημόνιο λέει ότι “η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έχει προτεραιότητα” έναντι των άλλων πληρωμών.
Με άλλα λόγια πρώτα θα πρέπει να πληρώνονται τα 94 δισ. ευρώ και στην συνέχεια με ό,τι περισσεύει οι μισθοί/συντάξεις, υγεία/παιδεία.

Αυτό με απλά λόγια λέγεται στάση πληρωμών ή εσωτερική χρεοκοπία.

Γ. Aγγ.

Πηγή: http://ergatis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου