Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΝΑΤΟς ΝΑΤΟς ο δολοφόνος: Τώρα θέλει και λεφτά…




Μια σειρά άτυπων αποφάσεων καλούνται να λάβουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για την επόμενη σύνοδο κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας που θα γίνει το Μάιο στο Σικάγο.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή της συμμαχικής δύναμης στο Αφγανιστάν το 2014. Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι η χρηματοδότηση των Αφγανικών ταγματασφαλίτικων δυνάμεων μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.



Το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει ότι η μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με το BBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ζητήσουν από τους εταίρους τους στη Συμμαχία να χρηματοδοτήσουν κατά το 1/4 το κόστος της ενίσχυσης των αφγανικών δυνάμεων. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στη διάθεση ενός δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν 3 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί για τη μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας από τις Νατοϊκές δυνάμεις στις αφγανικές δε πρόκειται να αναθεωρηθούν, εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας που κορυφώθηκε με τις συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν στις 15 Απριλίου, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Όμως η αίσθηση ότι ο πόλεμος χάνεται και οι κίνδυνοι για τα μισθοφορικά στρατεύματα των χωρών του ΝΑΤΟ αυξάνονται, όπως επίσης και το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις, ήδη έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο αρραγές μέτωπο της φονικής συμμαχίας. Την Τρίτη η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι οι περίπου 1.550 Αυστραλοί στρατιώτες που υπηρετούν στη χώρα θα αποχωρήσουν σταδιακά, αρχής γενομένης από εφέτος, και η απόσυρσή τους θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα απ' ότι είχε προγραμματιστεί.

Νωρίτερα επίσης από το 2014 ενδέχεται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν οι ένοπλες δυνάμεις της Νέας Ζηλανδία. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας η κυβέρνηση εξετάζει το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των 140 νεοζηλανδών στρατιωτικών οι οποίοι υπηρετούν στο Αφγανιστάν στην δύναμη υπό την διοίκηση του NATO. Μετά την αποχώρηση των νεοζηλανδικών δυνάμεων SAS από το Αφγανιστάν στην κεντροασιαστική χώρα παραμένει μία δύναμη η οποία συμμετέχει στην ανοικοδόμηση της επαρχίας Μπαμιγιάν. Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Νέας Ζηλανδίας Μάρεϊ Μακάλι, «Έχουμε ενδείξεις ότι η αποχώρηση θα γίνει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα προετοιμάσουν απόφαση σχετικά με διεύρυνση της συνεργασίας στην ανάπτυξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στα νέα προγράμματα περιλαμβάνεται η κοινή επιτήρηση του εδάφους από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν σε μεγάλο υψόμετρο.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η εδραίωση της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Κεντρική θέση θα έχει και η εξέταση του ζητήματος της κατασκευής κοινού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη. Άλλα θέματα της συνάντησης, είναι η συζήτηση του συριακού ζητήματος και ο φάκελος του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος.

Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που εκπροσωπείται από τον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο και τον ΥΠΕΞ Στ.Δήμα λέει ναι σε όλα.  Αποτελεί βασική συνιστώσα όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, έχει σημαντική πολιτική και στρατιωτική συμβολή στις προετοιμασίες επέμβασης στο Ιράν και συμμετέχει στις κυρώσεις, ενώ ήδη έχει προσφέρει σημαντικά οπλικά συστήματα στην Αντιπυραυλική Ασπίδα των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, που έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας που λαμβάνει πλέον σημαντικά αντίμετρα.

Παράλληλα, η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα καταρρέει, το ανθρωπιστικό και φιλάνθρωπο προσωπείο των ελληνικών μισθοφορικών στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην ωμή και βάρβαρη νατοϊκή κατοχή τσακίζεται , καθώς αντιμετωπίζει την οργή της αφγανικής αντίστασης, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο του κατακτητή που βάλλει ενάντια σε ένα λαό για να υπερασπισθεί τις προσδοκίες κερδών των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η διάλυση του ΝΑΤΟ και η ανατροπή της Νέας καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων αποτελεί πρώτιστη ανάγκη για την ειρήνη και ευδαιμονία του κόσμου της εργασίας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου