Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι διδάσκουν ταξική αντίσταση



Από τη μια μεριά βρίσκονται οι ορδές των πραιτοριανών της ισπανικής «δημοκρατίας». Πάνοπλοι πυροβολούν τους ανθρακωρύχους με πλαστικές σφαίρες. Από την άλλη βρίσκονται εκατοντάδες αποφασισμένοι εργάτες που απαντούν με το μόνο τρόπο που καταλαβαίνει η κρατική τρομοκρατία. Εξοπλισμένοι με αυτοσχέδιες ρουκέτες, κατάφεραν την περασμένη Τρίτη να εξαναγκάσουν σε υποχώρηση τους μπάτσους από τη Θινέρα, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Associated Press που ήταν παρών στο πεδίο των συγκρούσεων.





Οι 8.000 ισπανοί ανθρακωρύχοι, που συνεχίζουν για ένα σχεδόν μήνα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις περικοπές που θα τους στείλουν στο απόσπασμα της ανεργίας, έχουν προχωρήσει σε 170 αποκλεισμούς δρόμων και 30 μπλόκα σε σιδηροδρομικές γραμμές, δίνοντας ένα σπουδαίο μάθημα αντίστασης στους εργάτες όλης της Ευρώπης. Γιατί αντιμετωπίζουν στα ίσα τις δυνάμεις καταστολής, δείχνοντας αποφασισμένοι να νικήσουν. Mε λίγα και σταράτα λόγια περιγράφει τα κίνητρά τους ένας απ’ αυτούς, ο Χοσέ Λουίς, στην ισπανική El Pais (20/6/12):

«Βαρεθήκαμε να μας συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες. Είμαστε εργάτες που προστατεύουμε τους εαυτούς μας απέναντι σε όσους θέλουν να εξαφανίσουν τον τρόπο ζωής μας... Ο παππούς μου πολέμησε το 1934, ο πατέρας μου το 1962. Τώρα ήρθε η δική μου σειρά».



Στις αρχές της εβδομάδας, κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους σε πολλές πόλεις, κατά την 24ωρη απεργία που αναγκάστηκε να κηρύξει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. 50.000 στο Λανκρέο, 15.000 στη Λεόν. Το δίκιο είναι με το μέρος τους. Και το ισπανικό κράτος, που χαρίζει προκλητικά 100 δισ. ευρώ στις τράπεζες, τολμά να κόψει το ένα χιλιοστό αυτού του ποσού (110 εκατ. ευρώ) από το κρατικό πρόγραμμα επενδύσεων για την εξορυκτική βιομηχανία άνθρακα, για να στείλει χιλιάδες ανθρακωρύχους στην ανεργία που έχει ήδη εκτιναχτεί στη χώρα (πάνω από 25% συνολικά και πάνω από 50% στους νέους).



Πηγή:Κόντρα

4 σχόλια:

  1. Αυτά να τα δει το ΚΚΕ του Μαυρίκου και του Μαρίνου που τους κάνει βόλτες στην Ακρόπολη και στην Αγορά. Μόνο στις πορείες του ΠΑΜΕ δεν υπάρχουν ΜΑΤ, αλλά διακριτική περιφρούρηση , παρόλο που μερικοί κτυπώντας τα πόδια τους νομίζουν ότι κανουν την επέλαση του Τσαπάγιεφ(ας πούμε σαν του Κατσώτη, που σχίζει τα καλσόν). Όλα αυτά είναι τυχαία και έχει σαν αποτέλεσμα να τους κοροδεύουν οι εργαζόμενοι; Δε νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφου το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν το κανουν γιατι δεν το κανετε μονοι σας και με τους εργάτες που εσας δε σας κοροιδεουν και συμπορευονται με σας και τη δικη σας λογική κατα δεκαδες χιλιαδες;Μήπως έχετε ανάγκη απο καθοδήγηση;To KKE έδωσε το παρον και στον ισπανικο εμφύλιο και στην πολύχρονη ιστορία του έχει χρησιμοποίησει όλα τα μέσα.Υποδείξεις απο κοινωνικοπολιτικά ανύπαρκτους δε χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς που οι χαλυβουργοί δεν είναι στο ΠΑΜΕ και έχει μια προοπτική νίκης ο αγώνας τους να λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΡΕ ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ 240 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΣ. Α! ΠΕΣΤΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ 4 ΑΚΟΜΑ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΝ ΕΣΤΩ Η ΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή