Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Και η Κύπρος υπό τη "σκέπη" της Τρόικα

Με αποφάσεις για την Κύπρο έληξε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου εξετάστηκε και εγκρίθηκε το αίτημα της Λευκωσίας για βοήθεια, όπως και η κατάσταση στην Ισπανία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην κυπριακή πρωτεύουσα το κλιμάκιο της τρόικας για να συζητηθούν οι όροι που θα διέπουν τη συμφωνία στήριξης.


Οι εξελίξεις φαίνεται που απασχολούν ιδιαιτέρως τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία έχουν θέσει στο επίκεντρο της ημερήσιας ατζέντας τους το ζήτημα στήριξης της Κύπρου. Χθες άλλωστε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέχτηκε σχετική "επίθεση" από Γερμανό δημοσιογράφο.

Γερμανός δημοσιογράφος σε Χριστόφια: Πωλείται η Κύπρος;

Εν τω μεταξύ, προκλητική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου δέχτηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα της οικονομίας

"Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση", απάντησε με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Νωρίτερα είχε δεχτεί σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το αν η Κύπρος "βγαίνει στο σφυρί". Εμφανώς ενοχλημένος, είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει αξιοπρέπεια. 

"Μην με προκαλείτε λοιπόν με προβοκατόρικες ερωτήσεις", πρόσθεσε.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ενημερώσει τα κόμματα για την κυπριακή οικονομία, μετά και την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση προς τα κράτη - μέλη της ζώνης του Ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση για το ύψος του ποσού, ενώ για το "πακέτο" μέτρων διευκρίνισε ότι κυμαίνεται στο ύψος των 150 με 200 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε χθες αίτηση στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στο χορό της στήριξης και η Τράπεζα Κύπρου

Όπως αναφέρει το 24h.com.cy, η Τράπεζα Κύπρου έχει ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ενόψει της προθεσμίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012 που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Τράπεζα Κύπρου προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 1.560 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτές καθορίστηκαν από την ΕΑΤ.

Με τις ενέργειες αυτές, η Τράπεζα Κύπρου έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πιο πάνω ποσού και συνεχίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου