Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Είμαστε όλοι ανθρακωρύχοι

Οι ανθρακωρύχοι «κατέλαβαν» τη Μαδρίτη

«Αν δεν μας δώσουν σημασία, θα επιστρέψουμε με δυναμίτη» δηλώνουν οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε απεργία εδώ και 44 ημέρες. Αντιδρούν στις περικοπές της κυβέρνησης και ζητούν να ισχύσει η συμφωνία για τις επιδοτήσεις έως το 2018

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στη Μαδρίτη με απολογισμό 76 τραυματίες
Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας στη Μαδρίτη με απολογισμό 76 τραυματίες
Με μια δυναμική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας κλιμακώθηκαν χθες οι 44ήμερες κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων της βόρειας Ισπανίας, που διαμαρτύρονται για τις περικοπές κατά 63% των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα.

«Ηρθαμε για να πολεμήσουμε, γιατί πλησιάζει ο καιρός που δεν θα έχουμε να φάμε» δήλωσε ο 38χρονος ανθρακωρύχος Χοσέ Ραμόν Πέλαθ, που συμμετείχε στη «Μαύρη Πορεία» των 180 ανθρακωρύχων που διένυσαν με τα πόδια 400 χιλιόμετρα περπατώντας για περισσότερες από 20 ημέρες, από τον βορρά προς την πρωτεύουσα. Και «αν δεν μας δώσουν σημασία, θα επιστρέψουμε - με δυναμίτη» επιβεβαίωσε τη μαχητικότητά τους ο συνάδελφός του Κάρλος Μάρκος.


Πράγματι, όλες αυτές τις ημέρες οι ανθρακωρύχοι έχουν επιδείξει πυγμή και ενότητα στον αγώνα τους, ενώ στο πλευρό τους τάσσονται και άλλοι εργαζόμενοι.
Ο Χ.Λ. Αλπέρι Ζόβε
Ο Χ.Λ. Αλπέρι Ζόβε
Από την πλατεία Πουέρτα Ντελ Σολ, όπου συγκεντρώθηκαν ανθρακωρύχοι που έφτασαν στη Μαδρίτη με 500 λεωφορεία, και ως το υπουργείο, διαδήλωσαν μαζί τους συνδικαλιστές αλλά και απλοί πολίτες, τραγουδώντας, πετώντας πυροτεχνήματα και κρατώντας πανό με συνθήματα όπως: «Ραχόι, το μέλλον σου είναι πιο μαύρο από το κάρβουνό μας».

Σημειώθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις, όταν διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες προς την αστυνομία που απάντησε με πλαστικές σφαίρες. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 76 άτομα.
 Οι απεργοί απέκλεισαν δρόμους και έστησαν μπλόκα σε σιδηροδρομικές γραμμές τα οποία τα ΜΑΤ επιχείρησαν να «σπάσουν» χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και χημικά. Αλλά και οι ανθρακωρύχοι δεν έμειναν

Οι απεργοί απέκλεισαν δρόμους και έστησαν μπλόκα σε σιδηροδρομικές γραμμές τα οποία τα ΜΑΤ επιχείρησαν να «σπάσουν» χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και χημικά. Αλλά και οι ανθρακωρύχοι δεν έμειναν απαθείς: απάντησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες και ασπίδες και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις
Αντιπροσωπεία τους παρέδωσε ψήφισμα στον υπουργό, με το οποίο ζητούν να τηρηθεί η συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι η ηγεσία του υπουργείου και τα συνδικάτα τους και η οποία προέβλεπε τη συνέχιση των κρατικών επιδοτήσεων ως το 2018, ως τη χρονιά δηλαδή που θα δίδονται και οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Ηδη τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν χαθεί 40 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ισπανική βιομηχανία άνθρακα, ενώ ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση από το κρατικό πρόγραμμα επενδύσεων για την εξορυκτική βιομηχανία άνθρακα από τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα 110 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές αυτές, προειδοποιούν τα συνδικάτα, θα αφανίσουν ολόκληρο τον κλάδο, αφήνοντας στον δρόμο 8.000 ανθρακωρύχους.
   Το βράδυ της Τρίτης έφτασαν στη Μαδρίτη οι 180 ανθρακωρύχοι της «Μαύρης Πορείας» και πραγματοποίησαν «νυχτερινή πορεία» υπό το φως των φακών του κράνους τους. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο πλευρό τ

Το βράδυ της Τρίτης έφτασαν στη Μαδρίτη οι 180 ανθρακωρύχοι της «Μαύρης Πορείας» και πραγματοποίησαν «νυχτερινή πορεία» υπό το φως των φακών του κράνους τους. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο πλευρό τους, φωνάζοντας «είμαστε όλοι ανθρακωρύχοι», αγανακτισμένοι από τις περικοπές

Κοινωνικός αντίκτυπος

Πρόκειται για «μια πολιτική που βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για τους ανθρακωρύχους και τις βαλλόμενες αγροτικές κοινωνίες της βόρειας Ισπανίας» όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της Ενωσης Ανθρακωρύχων της Αστούριας, SOMA-FITAG-UGT, καθώς τα ορυχεία αποτελούν σχεδόν τη μοναδική πηγή εργασίας στην ευρύτερη περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
«Αν κλείσουν τα ορυχεία, θα ερημώσουν ολόκληρες περιοχές στην Αστούριας και τη Λεόν. Αν φύγουν οι ανθρακωρύχοι, θα κλείσουν σχολεία, καταστήματα και επιχειρήσεις, και τότε το πρόβλημα δεν θα αφορά μόνο σε μια μερίδα εργαζομένων που έτσι κι αλλιώς έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, » τονίζουν.
Οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων ξεκίνησαν πριν από 44 ημέρες, με απεργία επ’ αόριστον στα ανθρακωρυχεία της Αστούριας και της Λεόν. Στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία με 100% συμμετοχή
Οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων ξεκίνησαν πριν από 44 ημέρες, με απεργία επ’ αόριστον στα ανθρακωρυχεία της Αστούριας και της Λεόν. Στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία με 100% συμμετοχή στον δημόσιο τομέα, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα
Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και εξάλλου έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να μάχονται. Οι κινητοποιήσεις τους τη δεκαετία του '60 ήταν από τις δυναμικότερες εξεγέρσεις κατά της δικτατορίας του Φράνκο, τις οποίες το καθεστώς κατέπνιξε βιαίως με φυλακίσεις και εξορίες.

Χ. ΖΟΒΕ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Εμείς δεν πρόκειται να κουραστούμε

Μιλώντας στο «Εθνος» για τις κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων, ο Χοσέ Λουίς Αλπέρι Ζόβε, γραμματέας Τύπου της SOMA, επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό: «Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι αν υποχωρήσει στα αιτήματά μας, θα πιεστεί να υποχωρήσει και σε αιτήματα άλλων κλάδων, γι' αυτό και παίζει ένα είδος κατενάτσιο, ελπίζοντας ότι θα κουραστούμε. Δεν πρόκειται όμως να νικηθούμε από την κούραση». Τόνισε επίσης ότι οι αγώνες τους καταφέρνουν να αφυπνίσουν και άλλους εργαζομένους και πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι «να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να σταματήσουν την προσπάθεια ανατροπής κεκτημένων που αποκτήθηκαν με τόσο κόπο και αγώνες».

Χρ. Κατσαρού

Πηγή: http://www.ethnos.gr

---------------------------------------------------

Ισπανία: Σοβαρά επεισόδια στη διαδήλωση των ανθρακωρύχων

Σοβαρά επεισόδια έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας των ανθρακωρύχων στο κέντρο της Μαδρίτης στην Ισπανία. Η ισπανική αστυνομία χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους διαδηλωτές και το Γαλλικό πρακτορείο κάνει λόγο για τρεις τραυματίες και πέντε συλλήψεις
Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των δημόσιων επιχορηγήσεων στον τομέα τους, η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους ίδιους, «το θάνατο των ορυχείων» στην Ισπανία.

Το βράδυ της Τρίτης οι ισπανοί ανθρακωρύχοι πραγματοποίησαν νυχτερινή πορεία στη Μαδρίτη υπό το φως των φακών του προστατευτικού κράνους τους.

Τους ανθρακωρύχους υποδέχτηκαν δεκάδες χιλιάδες στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης με σύνθημα «Είμαστε όλοι ανθρακωρύχοι». Οι ανθρακωρύχοι έφτασαν από τις βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας με τα πόδια, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να πάρουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανθρακωρύχοι της βόρειας Ισπανίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία άνθρακα κατά το 2012 σε 111 εκατ. ευρώ από 301 εκατ. ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τους ανθρακωρύχους, αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας είτε άμεσα είτε έμμεσα. Άλλωστε πολλά ορυχεία της Ισπανίας έχουν κλείσει σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου