Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ποιος θα μας σώσει από τους ζωντανούς;



Όταν πρόκειται να ληφθούν νέα φορομπηχτικά μέτρα έχουμε ελέγχους μεγαλογιατρών στο Κολωνάκι και ταβερνιάρηδων στη Μύκονο. Αν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν είναι ιδιαίτερα σκληρά, μπορεί να προφυλακιστεί ακόμη και ο Λάκης Γαβαλάς. Κατ’ αντιστοιχία, κάθε φορά που πρόκειται να ληφθούν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, έχουμε την ανακάλυψη συνταξιούχων-μαϊμούδων ή συνταξιούχων που έχουν πεθάνει αλλά οι συγγενείς τους εξακολουθούν να εισπράττουν τη σύνταξη.

Την τελευταία φάση διανύουμε τώρα. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ανακοινώσεις που αφορούν νεκρούς, των οποίων τις συντάξεις εισπράττουν ζωντανοί. Και βέβαια, δεν έχουμε κανένα δισταγμό να πούμε πως όποιος εισέπραξε συντάξεις που δεν δικαιούνταν ν’ αντιμετωπίσει όσα προβλέπει ο νόμος. Και τα λεφτά να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα εντόκως. Αναρωτιόμαστε, όμως: γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν καμιά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί θυμήθηκαν να κάνουν κάποιους ελέγχους –εύκολους, όπως αποδείχτηκε- μόλις τώρα; Η απάντηση είναι εύκολη: γιατί έπρεπε ν’ αντλήσουν προπαγανδιστικό υλικό για τη νέα επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, που ετοιμάζουν με πυρετώδεις ρυθμούς στα επιτελεία της πλατείας Συντάγματος και της Σταδίου 29.

Επίθεση που θα σαρώσει τα πάντα. Ακόμη και τις συντάξεις πρόνοιας του ΟΓΑ, του… τεράστιου ύψους των 360 ευρώ, ετοιμάζονται να περικόψουν κατά 30 ευρώ. Διότι, όπως με θράσος χιλίων βασιβουζούκων δήλωσε ο «τσάρος» Στουρνάρας, «τα νούμερα δεν βγαίνουν αν δεν σπάσουμε αυγά». Θα έπρεπε μάλλον ν’ απαντήσουμε σ’ αυτόν τον θρασύτατο και αλήτικα συμπεριφερόμενο γιάπη, πως με μερικές κλοτσιές μπορούμε να σπάσουμε τα δικά του «αυγά», αντί να καθόμαστε να παρατηρούμε απαθείς πώς θα οδηγηθούν ταχύτερα στο θάνατο συνταξιούχοι των 360 ευρώ. Δυστυχώς, δεν το έχουμε κάνει κι είν’ αυτό που αποθρασύνει τους Στουρνάρες.


Ας επανέλθουμε, όμως, στις συντάξεις των νεκρών που εξακολουθούν να εισπράττουν οι ζωντανοί. Πόσα είναι τα λεφτά που χάθηκαν μ’ αυτόν τον τρόπο από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως από το ΙΚΑ, για το οποίο γίνεται (για ευνόητους λόγους) ο μεγάλος ντόρος; Ας μας δώσουν έναν αριθμό και ας μας πουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτός ο αριθμός ως ποσοστό επί των εσόδων του ΙΚΑ.

 
Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να μας δώσουν μερικούς άλλους αριθμούς. Συγκεκριμένα να μας πουν:


-          Πόσες είναι οι απώλειες στα αποθεματικά του ΙΚΑ από την επί δεκαετίες άτοκη ή χαμηλότοκη δέσμευση των αποθεματικών του στην Τράπεζα της Ελλάδας.
 -          Πόσες οφειλές επιχειρήσεων έχουν διαγραφεί μέχρι τώρα.
 -          Σε τι ποσό ανέρχονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν χαριστεί στο πλαίσιο των δεκάδων χαριστικών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
 -          Ποια είναι τα ποσά από εισπραχθείσες εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί στο ΙΚΑ, μολονότι έχουν βεβαιωθεί (δηλαδή, έχουν γίνει οι κρατήσεις από τους εργαζόμενους) και τι ενέργειες έχει κάνει το ΙΚΑ για να τα εισπράξει (πέρα από το να στέλνει ειδοποιήσεις και να εκδίδει δελτία Τύπου).
 -          Ποιες είναι οι απώλειες από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα.
 -          Ποιες είναι οι απώλειες από το πρόσφατο «κούρεμα» των αποθεματικών που επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
 -          Σε τι ποσό ανέρχεται η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την άσκηση προνοιακής πολιτικής για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, χωρίς να εκταμιευθούν τα αναλογούντα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 -          Σε τι ποσό ανέρχεται η απώλεια εσόδων του ΙΚΑ από τη μη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στα έσοδά του, στο πλαίσιο της περιβόητης τριμερούς χρηματοδότησης, η οποία επί δεκαετίες δεν εφαρμόστηκε, μολονότι προβλεπόταν από τον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ (Ν. 1846/1952).

Ο κατάλογος θα μπορούσε να μακρύνει κι άλλο, αλλά σταματάμε εδώ. Ας μας κάνουν μια άθροιση όλων αυτών των ποσών και ας μας πουν πώς σκοπεύουν να τα εισπράξουν. Αυτό δεν είναι το σωστό; Οπως ακριβώς σκοπεύουν να κινητοποιήσουν τον κατασταλτικό μηχανισμό (εισαγγελία-δικαστήρια-αστυνομία-φυλακές) για να επιστρέψουν στα ταμεία του ΙΚΑ οι συντάξεις των νεκρών που εξακολούθησαν να εισπράττουν οι ζωντανοί, έτσι δεν πρέπει να επιστρέψουν στα ταμεία του ΙΚΑ και οι πάσης φύσεως οφειλές και αρπαγές από άλλες πλευρές; Πόσω μάλλον που αυτές οι αρπαγές και οφειλές είναι μερικές χιλιάδες φορές υψηλότερες από το άθροισμα των συντάξεων νεκρών που παρανόμως εξακολούθησαν να εισπράττουν ζωντανοί.

Αν μας ετοίμαζαν έναν ακριβή λογαριασμό, θα βλέπαμε πως όντως είναι χιλιάδες φορές περισσότερα αυτά που άρπαξαν οι καπιταλιστές και το κράτος (για λογαριασμό πάλι των καπιταλιστών) απ’ αυτά που άρπαξαν κάποιοι ιδιώτες με μειωμένη κοινωνική συνείδηση. Επειδή, δε, σύμφωνα με το ισχύον αστικό συνταγματικό καθεστώς, ιδιώτες δεν είναι μόνο οι ζωντανοί συγγενείς των νεκρών συνταξιούχων, αλλά και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των επιχειρήσεων, απ’ αυτούς θα έπρεπε ν’ αρχίσουν, διότι αυτοί έχουν απείρως μεγαλύτερη περιουσία (επιχειρηματική και προσωπική) και επομένως υπάρχουν απείρως περισσότερες πρακτικές δυνατότητες για να εισπραχθούν τα κλεμμένα.

Ξέρουμε, φυσικά, ότι τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Οι καπιταλιστές επιχειρηματίες θα εξακολουθούν να εισφοροκλέπτουν και να εισφοροδιαφεύγουν και το κράτος θα εξακολουθήσει να τους κάνει πλάτες, διότι είναι δικό τους κράτος και όχι κράτος «όλου του λαού» ή «των εργαζομένων». Τι πρέπει να κάνουμε το γνωρίζουμε. Τι θα κάνουμε θα δείξει. Προς το παρόν, όμως, ας μην επιτρέψουμε να μας παραμυθιάζουν με τέτοιες μπούρδες, όπως για παράδειγμα ότι για την «κακοδαιμονία» του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων φταίνε κάποιοι ασυνείδητοι που εξακολούθησαν να εισπράττουν συντάξεις νεκρών.

ΥΓ: Τα ασφαλιστικά ταμεία «δεν βγαίνουν», παρά τις τεράστιες περικοπές συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών παροχών, που έχουν γίνει την τελευταία διετία. Τα ασφαλιστικά ταμεία «δεν βγαίνουν», γιατί έχουν καταληστεύσει τα αποθεματικά τους, γιατί η συνεχής αύξηση της ανεργίας, αλλά και της υποαπασχόλησης, μειώνει συνεχώς τα έσοδά τους, γιατί οι καπιταλιστές εξακολουθούν να επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ της εισφοροδιαφυγής, απασχολώντας ανασφάλιστους εργαζόμενους, και της εισφοροκλοπής, μη αποδίδοντας τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη εισπράξει. Τα ασφαλιστικά ταμεία «δεν βγαίνουν», επίσης, γιατί τα καταληστεύει το ίδιο το κράτος. Ναι, το κράτος που ισχυρίζεται μέσω των υπουργών του ότι τάχα δίνει μπόλικο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αυτό που εξακολουθεί να τα καταληστεύει (τελευταία μεγάλη ληστεία το «κούρεμα» με το περιβόητο PSI).

Αφού τα Ταμεία «δεν βγαίνουν», τι πρόκειται να γίνει; Ετοιμάζεται να πέσει και πάλι βαρύς ο πέλεκυς πάνω στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Πάνω στις συντάξεις, στην ασφάλιση υγείας κ.λπ.

Αυτό το ξέρουμε και κανένας ταξικός στρουθοκαμηλισμός δεν πρόκειται να μας σώσει. Εκτός… Εκτός αν αποφασίσουμε να συνειδητοποιήσουμε μια μεγάλη αλήθεια και να προσπαθήσουμε να την κάνουμε πράξη: Οι εργαζόμενοι είναι οι μοναδικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου και τα μεγάλα υποζύγια της κρατικής φορολογίας. Γι’ αυτό και απαιτούν πλήρη ασφάλιση και πλήρη χρηματοδότησή της, με πληρωμή μόνο από τους καπιταλιστές και το κράτος.


Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Πηγή:Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου