Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η τηλεόραση του 902 έκλεισε, τα λάθη συνεχίζονται;



Μετά την προ ολίγων μηνών υπαγωγή της Τυποεκδοτικής Α.Ε στο άρθρο 99, με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινώθηκε η παύση λειτουργίας της τηλεόρασης του 902.

Η "ιστορία" με τον 902 είναι λίγο-πολύ γνωστή. Πριν από περίπου 1 χρόνο, άρχισε να διαφαίνεται ότι πλησιάζουν οι τίτλοι τέλους. Ήταν τότε που είχε απασχολήσει (και εμάς) το ζήτημα των απολύσεων στον 902.

Η ΚΕ τοποθετείται με μια ανακοίνωση περίπου 1000 λέξεων, στην οποία η αναφορά στους πρώην εργαζόμενους στον 902 είναι μόλις 4 γραμμές!

Μερικές αποσαφηνίσεις και ερωτήματα (και σε σχέση με την ανακοίνωση παύσης λειτουργίας του 902) σαν ελάχιστο δείγμα ταξικής αλληλεγγύης (που είναι αυτονόητο ότι και ένα κκ πρέπει να δείχνει) απέναντι στους εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους:


α) Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχές το επιχείρημα που διατυπώνεται στην ανακοίνωση για το ότι δεν υπάρχει πλέον η οικονομική δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού, εξαιτίας της έλλειψης διαφημίσεων (..επειδή μάλιστα πρόκειται για τον σταθμό του ΚΚΕ). Εξαιρετικά ατυχές για ένα κκ (ενίοτε αυτοαποκαλούμενο επαναστατικό), το οποίο αγωνίζεται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και επιδιώκει την ανεξαρτησία του από την αστική πολιτική, τους μηχανισμούς της, όπως πχ την κρατική επιχορήγηση, τις κρατικά επιχορηγούμενες διαφημίσεις, τις διαφημίσεις των πολυεθνικών κλπ.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως τα κομμουνιστικά κόμματα, οι πολιτικές συλλογικότητες, τα εργατικά σωματεία, πρέπει να εξασφαλίζουν/διασφαλίζουν την οικονομική ανεξαρτησία τους ως αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική τους ανεξαρτησία. 


Το ίδιο επιχείρημα (των οικονομικών δυσκολιών) είχε διατυπωθεί με αφορμή την υπαγωγή της Τυποεκδοτικής Α.Ε στο άρθρο 99.  Απόλυτα σεβαστό και κατανοητό! Άλλωστε, δεν ήταν το ΚΚΕ που έφερε τα μνημόνια, που ψήφισε τη δανειακή σύμβαση, που νομοθέτησε αντεργατικούς νόμους και ούτω καθεξής. Είναι όμως διαφορετικό ως επιχείρημα όταν στελεχώνονται οι μηχανισμοί προπαγάνδας (επιχειρήσεις του κόμματος: έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος) από στελέχη-μέλη του κόμματος και διαφορετικό όταν στελεχώνονται από εργαζόμενους με μισθωτή σχέση εργασίας (εκμετάλλευσης). Στη δεύτερη περίπτωση (που είναι και αυτή που ισχύει στην περίπτωση του 902) το ατυχές αυτό επιχείρημα νομιμοποιεί από κάθε άποψη τις απολύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν "οικονομικές δυσκολίες". Αυτό άλλωστε δεν είναι και το βασικό επιχείρημα για χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα;

β) Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν λειτουργίες μιας συλλογικότητας δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήρια κερδοφορίας (αλλά με λογική παραγωγής δημόσιου αγαθού). Θα μπορούσε, το ΚΚΕ, να καλύψει τις όποιες «τρύπες» από τις συνδρομές των μελών του ή από έκτακτη οικονομική ενίσχυση; Πιθανόν ναι.

Λέγοντας επιχειρήσεις, για την αποφυγή παρανοήσεων, εννοούμε την έκδοση των εντύπων τους, εφημερίδων, την λειτουργία/συντήρηση ενός τηλεοπτικού σταθμού κλπ. Δεν αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που στηρίζουν την λειτουργία τους στην κερδοφορία,  κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί εξάρτηση από τον μηχανισμό της αγοράς.

γ) Τι εννοεί η ΚΕ λέγοντας πως θα στηρίξει όσο μπορεί περισσότερο τους άνεργους πλέον, πρώην εργαζόμενους στον 902 (εκτός από την κατανόηση που δείχνει στο πρόβλημά τους..); Θα τους στηρίξει ψυχολογικά ή υλικά; Θα στηρίξει μόνο τους άνεργους-κομματικά μέλη ή και τα μη μέλη του κόμματος (..αν δεν έχουν ήδη απολυθεί αυτοί); Ή μήπως θα παραπέμψει τη λύση των προβλημάτων τους στην λαϊκή εξουσία;

δ) Η παύση της λειτουργίας του τηλεοπτικού 902 "χρεώνεται" (με βάση και την ανακοίνωση) στην συνολικότερη επίθεση στο ΚΚΕ. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι όντως είναι έτσι, αποσιωπούνται (αναμενόμενο είναι αυτό) οι ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος (η οποία εποπτεύει την λειτουργία των μέσων του) για την πρότερη αντιμετώπιση των εργαζομένων-μη μελών, ενώ φαίνεται ότι το "πάθημα" της Τυποεκδοτικής δεν έγινε μάθημα.

Θεωρούμε ότι η όποια κριτική στο ΚΚΕ για τις επιλογές του αναφορικά με τις επιχειρήσεις που διαθέτει, έχει την ιδιαίτερη σημασία της σε μια περίοδο που εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών ανατρέπονται, επομένως και το πώς απαντά σε αυτή την επίθεση η αριστερά με το παράδειγμά της - και δη η κομμουνιστική αριστερά -  έχει τη σημασία του επίσης. Θεωρούμε, επίσης, πως οι κομμουνιστές δεν είναι αλάνθαστοι ούτε οι συλλογικότητες τους. Σημασία έχει, όμως, τα λάθη να μην επαναλαμβάνονται...




kokkinostupos


8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος δεν έχει τι να κάνει και τη βρίσκει να γράφει υβριστικά σχόλια, το κουβαδάκι του και σε άλλη παραλία!

    Το κείμενο αποτελεί τη δική μας οπτική-κριτική αναφορικά με τις επιχειρήσεις του (και εν προκειμένω, τον 902).

    Κάθε διαφωνία με το κείμενο είναι σεβαστή, αρκεί αυτή να διατυπώνεται με πολιτικά επιχειρήματα και να μην συνοδεύεται από υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

    Ευχαριστούμε για την κατανόηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμία μορφή κοινωνικής δράσης δεν μπορεί να προσεγγιστεί έξω από τις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας. Είναι τεράστια αφέλεια να υποστηρίζεται ότι, σε ένα κοινωνικά οργανωμένο καπιταλιστικό σύστημα μπορεί ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας να αναπτύξει δράση με όρους σοσιαλιστικούς.

    Στο πλαίσιο της ίδιας λογικής (του κειμένου), ένας "αριστερός" θα πρέπει να κυκλοφορεί γυμνός καθότι όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμα και των πιο ευτελών, αποτελούν προϊόν άνισης υλικής ανταλλαγής: υπεραξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υ.γ. Η πρόταση που διατυπώνεται στην υποσημείωση "β" είναι εκτός τόπου και χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ανώνυμος

      Με βάση το σκεπτικό σου δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική ανεξαρτησία.

      Διαγραφή
    2. @ Ανώνυμος

      Μιλώντας για "αφέλειες"..

      Πολιτική "αφέλεια" είναι ο "σοσιαλισμός σε μία μόνο χώρα"

      Πολιτική "αφέλεια" είναι να παραγνωρίζει(;) κανείς ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει μόνο ανάπτυξη

      Πολιτική "αφέλεια" είναι η στελέχωση των μέσων μαζικής επικοινωνίας ενός κόμματος ή συλλογικότητας, (και) από εργαζόμενους με μισθωτή σχέση εργασίας. Υπάρχουν παραδείγματα σε συλλογικότητες της αριστεράς, μη ύπαρξης τέτοιων εκμεταλλευτικών σχέσεων

      Πολιτική "αφέλεια" είναι η εξάρτηση από την αστική πολιτική και τους μηχανισμούς της, η εξάρτηση της συνέχισης ύπαρξης ενός μέσου μαζικής προπαγάνδας από τις κρατικά επιχορηγούμενες διαφημίσεις

      Πολιτική "αφέλεια" είναι όταν προβάλλεται ως δικαιολογία για το κλείσιμο του 902, ότι το κεφάλαιο και το αστικό κράτος δεν πληρώνουν για την συντήρηση του μέσου

      Εν τέλει, ΤΕΡΑΣΤΙΑ πολιτική "αφέλεια" συνιστά η ανακοίνωση της ΚΕ όπου αν και... κατανοείται το πρόβλημα των ανέργων (και του 902), κυριαρχούν, από την αρχή μέχρι το τέλος, οι "οικονομικές δυσκολίες" για την συντήρηση του μέσου..

      Διαγραφή
  5. Συλλογικότητες που έχουν μια σχετική αυτονομία από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, είναι σε θέση να αναπτύξουν δράσεις ουσιωδώς συγκρουσιακές (π.χ. κοινωνικά κινήματα), θεμελιωμένες σε οριζόντιες και όχι ιεραρχικές σχέσεις ή σχέσεις εκμετάλλευσης. Στην περίπτωση αυτή, όμως, μιλάμε για ένα μέσο εν τη γενέσει του καπιταλιστικό (σε σχέση με τις ανάγκες της λειτουργίας του - βλ. διαφημίσεις), σύμφωνο με τις επιταγές της υπάρχουσας οικονομικής δομής.

    Το ΚΚ, όπως και όλες ανεξαιρέτως οι μορφές κομματικής οργάνωσης (κοινοβουλευτικές ή εξω-κοινοβουλευτικές) είναι εξ ορισμού ενσωματωμένες στο πολιτικό σύστημα της αστικής δημοκρατίας. Αποδέχονται τους όρους του "παιχνιδιού" (π.χ. εκλογικό σύστημα) και πιέζουν εκ των έσω. Στη βάση αυτής της προοπτικής δεν μπορεί να γίνεται μομφή για τις κρατικά επιχορηγούμενες διαφημίσεις ή λόγος για εξάρτηση από την αστική πολιτική. Η θέση περί "μη εξάρτησης" έχει ήδη καταρριφθεί από τη πολιτική (κανονιστική)του συμμετοχή.

    Συμφωνώ ότι, είναι αφέλεια η θέση περί "σοσιαλισμού σε μία μόνο χώρα". Η προσπάθεια τουλάχιστον αφυπνίζει και δικαιώνει όσους δεν αναγνωρίζουν καμία προκαθορισμένη μοίρα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέτρο, θεωρώ ότι η πολιτική ανεξαρτησία συναρτάται με τη σχέση που αναπτύσσουν οι ατομικοί ή συλλογικοί δρώντες με τους όρους (θεσμικούς - οικονομικούς) της αστικής δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή