Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τα όρια των συνδικαλιστικών ηγεσιών και η κριτική σε αυτές: μερικές παρατηρήσεις

Στην είδηση που αναδημοσιεύσαμε χθες από το enikos.gr (το δημοσιογραφικό group του γνωστού για το ρόλο του Χατζηνικολάου) δώσαμε τον τίτλο «Επίθεση σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ: Τώρα αυτό είναι για καλό ή όχι;;;». Ο συγκεκριμένος τίτλος επιχείρησε να συμπυκνώσει (πιθανόν όχι επιτυχώς) το παρακάτω σκεπτικό ασκώντας κριτική στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε πρόσφατα να μην συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της επόμενης Τετάρτης ασκώντας παράλληλα κριτική σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. 


Μερικές παρατηρήσεις:

α) το γεγονός ότι ένα σωματείο αρνείται τη συμμετοχή του σε μια πανεργατική απεργία (έστω και αν έχει προκηρυχθεί από τους γνωστούς εργατοπατέρες) μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς κάτι τέτοιο συμβάλλει στην περεταίρω διάσπαση της εργατικής τάξης και της πάλης της. Αποτελεί πράξη de facto απεργοσπαστική.

β) η παρατήρηση της ανακοίνωσης περί μεμονωμένων και αποσπασματικών - αναποτελεσματικών 24ωρων απεργιών με το χαρακτήρα "τουφεκιάς", είναι ένα πραγματικό γεγονός, όσο και αν μας πονάει. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αδυναμία του υπάρχοντος συνδικαλιστικού κινήματος να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά στην πάλη της τάξης, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία όπου η ανακοπή της αντεργατική λαίλαπας του κεφαλαίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την απειλή ενός πολιτικού κινήματος της εργατικής τάξης, μόνο με ανατροπή και αλλαγή πολιτικής εξουσίας. Μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με όρους γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας.

Η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, διατηρώντας την επί χρόνια σχέση κράτους - αστικών κομμάτων και ηγεσίας τριτοβάθμιων (και σε πολλές περιπτώσεις δευτεροβάθμιων) συνδικαλιστικών οργανώσεων, όχι μόνο δεν κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά προς την ακριβώς αντίθετη, εκτονώνοντας με "τουφεκιές" την δυσαρέσκεια και τις αγωνιστικές διαθέσεις της εργατικής τάξης, παίζοντας το παιχνίδι  κεφαλαίου – Τρόικα – κόμματα του κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (τις οποίες δεν του τις χρεώνουμε) αλλά και υποκειμενικών, δεν κατόρθωσε να καλύψει το κενό της ανυπαρξίας ταξικής εργατικής πολιτικής, παίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αντικειμενικά το ρόλο του αναχώματος (βλ. ενδεικτικά τη στάση του την 20η Οκτώβρη 2011) στην ανάπτυξη νικηφόρου πολιτικού εργατικού κινήματος, εγκλωβισμένο στη λογική της αυτόκεντρης ανάπτυξής του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ρόλο που αποδίδει αυτή η λογική στους εργατικούς αγώνες, στο κόμμα, στο μέτωπο κλπ.

γ) διατυπώσεις του κειμένου λειτουργούν αντικειμενικά αποπροσανατολιστικά κάνοντας λόγο γενικά για «Έλληνες» και όχι για εργάτες, θεωρώντας σε άλλο σημείο πως «δεν υπάρχουν ... και είναι ανούσιες οι ιδεολογικές διαφορές εντός του εργατικού κινήματος» (λες και δεν διεξάγεται η ταξική πάλη στο πεδίο των ιδεών), μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο κίβδηλα τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης του κεφαλαίου σε δήθεν «εθνικό» πρόβλημα που πρέπει ως «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» (πολιτικά ακίνδυνοι) να το αντιμετωπίσουμε. Κάπου τα έχουμε ξανακούσει αυτά και καθόλου δεν μας άρεσαν...

kokkinostupos

12 σχόλια:

  1. Συγνώμη, αλλά απ' όπου και να την πιάσεις η συγκεκριμένη ανακοίνωση ζέχνει και δεν έχει τίποτε το ταξικό, εργατικό μέσα της. Ακόμα και οι διαπιστώσεις που κάνει γύρω από την κατάσταση του εργατικού κινήματος και τον συνδικαλισμό, είναι σα βγαλμένες από τις πένες του Μπόμπολα, στις σελίδες της βρωμοφυλλάδας του άλλωστε φιλοξενείται. Έχετε δει πολλές ανακοινώσεις σωματείων να βρίσκουν θέση στο Έθνος; Πολύ άστοχος και βιαστικός ο τίτλος σας στην προηγούμενη ανάρτηση λοιπόν, ειδικά για ένα σωματείο που δυστυχώς έχει δώσει και άλλα δείγματα εργοδοτικού συνδικαλισμού στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκτή η κριτική σου (στην οποία εν πολλοίς συμφωνούμε) αν και μάλλον αυτή αφορά στην αναδημοσίευση της είδησης από το enikos.
      Κατά τα λοιπά, η παραπάνω διευκρινιστική ανάρτηση θεωρούμε ότι ξεκαθαρίζει τα πράγματα και τις όποιες πιθανές...συγχύσεις που δημιούργησε η προηγούμενη ανάρτηση.
      Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε, είμαστε απόλυτα σαφείς!

      Διαγραφή
    2. Η κριτική πήγαινε προφανώς στην αρχική αναδημοσίευση για τον τίτλο, όχι για τον εδώ σχολιασμό. Κακώς το έβαλα εδώ, μόνο και μόνο επειδή ήταν το πιο πρόσφατο.

      Διαγραφή
    3. @ subutai red

      Το πράγμα είναι προφανές. Ο τίτλος της ανάρτησης του κόκκινου τύπου ήταν ειρωνικός! Αυτό το κατάλαβε οποιοσδήποτε παρακολουθεί αυτό blog τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα.

      Ο enikos δημοσίευσε αυτή την άθλια ανακοίνωση με τίτλο "Επίθεση σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ" και ο Κόκκινος Τύπος την ανάρτησε με τίτλο "Επίθεση σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ: Τώρα αυτό είναι για καλό ή όχι;;;".

      Τώρα φίλε "subutai red" άμα θέλει κανείς να βρει πράκτορες, προβοκάτορες και αντι-κκεδες βρίσκει...και όταν δεν βρίσκει κατασκευάζει ευθαρσώς ή με υπονοούμενα του τύπου "...ακόμα και οι διαπιστώσεις που κάνει γύρω από την κατάσταση του εργατικού κινήματος και τον συνδικαλισμό, είναι σα βγαλμένες από τις πένες του Μπόμπολα, στις σελίδες της βρωμοφυλλάδας του άλλωστε φιλοξενείται". Οι βρωμοπροβοκάτορες blogers του Κόκκινου Τύπου που αναπαράγουν τον Μπόμπολα για να πλήξουν το ΚΚΕ!!! Τις αδυναμίες όμως δεν μπορούμε να τις δούμε. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας φτιάχνουμε όμως με άνεση.

      Καταντά αστείο...

      Διαγραφή
    4. @ subutai red

      Στο προηγούμενό μας σχόλιο είπαμε ότι δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε, ωστόσο φαίνεται από το νέο δικό σου σχόλιο-απάντηση είτε ότι δεν κατάλαβες ή ότι υποτιμάς τη νοημοσύνη μας (είναι βέβαιο ότι αυτό κάνεις δηλαδή).

      1) Ενώ στο αρχικό σου σχόλιο κάνεις (και σωστά) κριτική στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του σωματείου, ξαφνικά δείχνεις να ενοχλείσαι...από τον τίτλο που δώσαμε στην αναδημοσίευση (παρόλο που έχουμε διευκρινίσει ότι ίσως να μην ήταν ο πιο εύστοχος).

      2) Στο δεύτερο σχόλιό σου επαναφέρεις (δήθεν) το ζήτημα του τίτλου ενώ αποφεύγεις να τοποθετηθείς επί του σχολιασμού μας (παρόλο που είναι προφανές ότι διαφωνείς).

      3) Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και δεν υπάρχει λόγος να το κουράζουμε. Δεν μπήκες να σχολιάσεις ούτε λόγω του τίτλου, ούτε λόγω του περιεχομένου της ανακοίνωσης του σωματείου. Μπήκες για να υπερασπιστείς το κόμμα (ούτε αυτό δεν έκανες) έναντι των προβοκατόρων (δηλαδή ημών) που θέλουν...τρέχα γύρευε τι!

      Η παρέμβασή σου εν ολίγοις είναι για γέλια και για κλάματα μαζί (δυστυχώς!). Κατά τα λοιπά, μας καλύπτει το παραπάνω σχόλιο του Πέτρου

      Διαγραφή
    5. @ κόκκινος τύπος

      1) Από το πρώτο σχόλιο (19 Σεπτεμβρίου 2012 8:54 π.μ.) η διαφωνία μου είναι με το δικό σας τίτλο σε σχέση πάντα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και τον τρόπο που αυτή αναπαράγεται άκριτα, εδώ κι εκεί,αφού έχω ήδη διαβάσει το σχολιασμό σας. Στο σχολιασμό τον δικό σας επί της ανακοίνωσης δε σχολιάζουμε άλλωστε;

      2) Το δεύτερο σχόλιο μου (19 Σεπτεμβρίου 2012 6:09 μ.μ.) λέει ακριβώς αυτό που λέει: το αρχικό σχόλιο (19 Σεπτεμβρίου 2012 8:54 π.μ.) έπρεπε να το είχα αφήσει εξαρχής εδώ: http://kokkinostupos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2861.html για αποφυγή παρεξηγήσεων. Λάθος μου. Δεν επεδίωξα να τοποθετηθώ ποτέ στο δικό σας σχολιασμό και δεν το έκανα, οπότε το εάν διαφωνώ, συμφωνώ ή οτιδήποτε άλλο, δε συνάγεται από πουθενά.

      3) Στη μέχρι τώρα αλληλουχία σχολίων δεν έχω αναφέρει πουθενά κόμματα, οπότε προφανώς και δεν υπερασπίστηκα ή χλεύασα κανένα. Για ένα συγκεκριμένο σωματείο, μια συγκεκριμένη ανακοίνωση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή διαχέεται μίλησα. Θεώρησα πως η αρχική παρουσίαση της είδησης από μέρους σας ήτανε λαθεμένη και αυτό έγραψα.

      Με σεναριολογίες, προβοκατορολογίες και λοιπά σαχλά και αστήριχτα δεν έχω καμία διάθεση ν' ασχοληθώ.

      Καλό βράδι κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

      Διαγραφή
    6. Φίλε "subutai red",

      ο σχολιασμός στο δικό μας blog είναι ελεύθερος και χωρίς καν προέγκριση. Όσο και αν διαφωνούμε (και ακόμα και αν ανεβαίνουν οι τόνοι κάποιες φορές) είναι καλοδεχούμενος ο σχολιασμός και η κριτική με μόνη προϋπόθεση να μην καταλήγει σε υβρεολόγια (θέση επίσης δεν έχουν οι φασίστες). Αν και η δική μας πολιτική τοποθέτηση είναι συγκεκριμένη και για όσους παρακολουθούν το blog γνωστή (βλ. εδώ σημειώματα του Κόκκινου Τύπου http://kokkinostupos.blogspot.gr/search/label/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%20%CE%9A%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85) δημοσιεύουμε όχι μόνο σχόλια αλλά και πολιτικά κείμενα - ανακοινώσεις άλλων πολιτικών χώρων (αυτονομία - αντιεξουσία, ΚΚΕ, ΜΛ χώρος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

      Για τον τίτλο της πρώτης μας ανάρτησης δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι επιπλέον πέραν αυτού που αναφέρει η παρούσα ανάρτηση. Για μας είναι δεδομένο πως κάνουμε συχνά σχολιασμό στον τίτλο των αναρτήσεων καθώς ο περιορισμένος χρόνος δεν επιτρέπει από τη μεριά μας μακροσκελή κείμενα με μεγάλη συχνότητα.

      Και τώρα που λύσαμε το θέμα με το ανθυποτριτεύον ζήτημα του (έστω αποτυχημένου) τίτλου της πρώτης μας ανάρτησης, ας συζητήσουμε επί του περιεχομένου της δεύτερης ανάρτησής μας για να έχει και μια αξία χρήσης η συζήτηση. Ας συζητήσουμε λοιπόν, για το τι γεννά απόψεις τύπου σωματείου Μετρό Θεσσαλονίκης, για το ρόλο του υπάρχοντος συνδικαλιστικού κινήματος την ανεπαρκειά του, για την προδοτική στάση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, για τις ευθύνες της αριστεράς, το ρόλο του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα (π.χ 20η Ιούνη) και τόσα άλλα.

      Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
    7. ....το ρόλο του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα (π.χ 20η Οκτώβρη)....

      Διαγραφή
  2. στο ΕΘΝΟΣ έχω δει προβάλλονται με στόμφο οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ!!! Και μάλιστα πρόσφατα. Σημαίνει αυτό κάτι για το ΠΑΜΕ????

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63709151

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ανακοινώσεις σωματείων -5 παράγραφοι όλο χαρά- μιλάμε μεγάλε και μάλιστα απεργοσπαστικών, όχι για ρεπορτάζ κινητοποιήσεων -4 παράγραφοι για να βγει η υποχρέωση. Τόση αγγαρεία κάνανε μάλιστα στο link που υποδεικνύεις, ώστε ούτε το όνομα του Κουμπούρη δε πέτυχαν να γράψουν σωστά.

      Αν θες να μάθεις για το αγαπημένο εργοδοτικό σωματείο, δες εδώ
      http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6963486
      κι εδώ
      http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7007136

      Αν και τελικά δε κατάλαβα, εσύ γιατί ακριβώς θίχτηκες; Για το κύρος του Έθνους ή του Μετρό Θεσσαλονίκης; Ή απλώς είπες να πετάξεις της αντι-κκε σου εξυπνάδα;

      Διαγραφή
  3. Σταμάτης Στεφανάκος19 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12:03 μ.μ.

    Σωστή η ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα αυτονόητα -και δυσεύρετα.

    Αναδημοσιεύεται.
    http://kokkinigonia.blogspot.gr/2012/09/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή