Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ: Δελτίο Τύπου


16/10/2012
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί για την εφαρμογή της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής, με βάση όσα συμφώνησε με την Τρόϊκα, σε σχετικό Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας (όπως και όλων των ΝΠΔΔ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ). Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ θα παίρνει τα ακίνητα των πανεπιστημίων, θα τα εκποιεί, τα έσοδα θα πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στο χρέος, ενώ τα Πανεπιστήμια θα καλούνται να πληρώνουν ενοίκιο στους αγοραστές.
Η προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί πράξη κραυγαλέας προσβολής απέναντι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και πράξη
ευτελούς υποτέλειας απέναντι στους δανειστές, που επιβάλλουν μέχρι και την εκποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημίων και τα καταδικάζουν στην οικονομική ανέχεια και ασφυξία.
Αυτή η νομοθετική ρύθμιση έρχεται ως συνέχεια της εφαρμοζόμενης υποχρηματοδότησης και του «κουρέματος» των αποθεματικών των ΑΕΙ, ως αναδρομική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, που προβλέπεται από τους πρόσφατους νόμους 4009/2011 και 4076/2012, πριν και από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπεξαιρέσει την περιουσία των Πανεπιστημίων. Η πράξη της αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά και μόνο ως άγος.
Η περιουσία των ΑΕΙ δημιουργήθηκε, σε μια πορεία σχεδόν δύο αιώνων, από την κρατική χρηματοδότηση, από το υστέρημα του ελληνικού λαού και τα κληροδοτήματα. Χρησιμεύει να υπηρετεί τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, για την παραγωγή υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού για την οικονομική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας.
Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργείται η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ καλεί την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση εκποίησης της Πανεπιστημιακής Αρχής. Καλεί ταυτόχρονα τις πρυτανικές αρχές όλων των ΑΕΙ να μην αποδεχτούν και να μην γίνουν με κανένα τρόπο συνένοχες σε αυτό το έγκλημα ενάντια στην ανώτατη εκπαίδευση.
Εξελίξεις όπως αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη κλιμάκωσης της αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στην εφαρμογή όλων των μέτρων που σήμερα απαξιώνουν την ανώτατη εκπαίδευση και συσπείρωσης γύρω από του Συλλόγους ΔΕΠ και την Πανελλαδική Συνάντηση.
Δείχνουν ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076, ξεκινώντας από την πάλη να ματαιωθούν οι εκλογές για τα «Συμβούλια Ιδρύματος», τα οποία, άλλωστε, σχεδιάστηκαν για να ηγηθούν της διαδικασίας εκποίησης. Επαναλαμβάνουμε έτσι το κάλεσμά μας προς τις Πρυτανικές Αρχές να μην προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των εκλογών και όλες και όλους τις συναδέλφους να μην συμμετάσχουν ή νομιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος.
Καλούμε τους Συλλόγους ΔΕΠ, των φοιτητών και των εργαζομένων να κλιμακώσουν τους αγώνες για να ματαιώσουν την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012.
Καλούμε τους εργαζόμενους της χώρας να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν την κυβερνητική πολιτική, που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και την ανεργία. Να πάρουν μαζικά μέρος στην Γενική Απεργία στις 18/10/2012.

1 σχόλιο:

  1. The fuck is this?

    Η ΠΟΣΔΕΠ? Κουβέντα για την ΠΟΣΔΕΠ που καλεί σε ομαλότητα...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή