Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Απεμπλουτισμένο ουράνιο: ένας παράξενος τρόπος προστασίας των αμάχων Λιβύης


"[Οι πύραυλοι με μύτες απεμπλουτισμένου ουρανίου] συμβαδίζουν με την περιγραφή μιας βρώμικης βόμβας με κάθε τρόπο ... θα έλεγα ότι είναι το τέλειο όπλο για τη δολοφονία πολλών ανθρώπων." - Marion Falk, χημικός φυσικός , εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Κατά τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσης στη Λιβύη, αμερικανικά B-2 έριξαν σαράντα πέντε βόμβες των 2.000-λιβρών. Αυτές οι τεράστιες βόμβες, μαζί με τους πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα και πλοία, όλα περιείχαν κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU - depleted uranium).
Το DU είναι απόβλητο από τη διαδικασία εμπλουτισμού του μεταλλεύματος ουρανίου. Χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα και στους αντιδραστήρες. Επειδή είναι μια πολύ βαριά ουσία, 1,7 φορές πυκνότερη από τον μόλυβδο, εκτιμάται ιδιαίτερα από τους στρατιωτικούς για την ικανότητά της να διατρυπά τεθωρακισμένα οχήματα και κτίρια. Όταν ένα όπλο που έχει στην μύτη του DU χτυπήσει ένα στερεό αντικείμενο, όπως τα πλευρά ενός τανκ, το διαπερνά κατ 'ευθείαν, μετά εκρήγνυται σε ένα φλεγόμενο νέφος αέριων αναθυμιάσεων. Οι αναθυμιάσεις εγκαθίσταται σαν σκόνη, η οποία δεν είναι μόνο δηλητηριώδης, αλλά επίσης ραδιενεργή.

Ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου καιει στους 10.000 βαθμούς C. Όταν χτυπά ένα στόχο, το 30% κομματιάζεται σε θραύσματα. Το υπόλοιπο 70% εξατμίζεται σε τρία άκρως τοξικά οξείδια, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του ουρανίου. Αυτή η μαύρη σκόνη παραμένει αιωρούμενη στον αέρα και, σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις. Εάν νομίζετε ότι το Ιράκ και η Λιβύη είναι πολύ μακριά, θυμηθείτε ότι η ακτινοβολία από το Τσερνομπίλ έφθασε στην Ουαλία.

Τα σωματίδια κάτω των 5 micron σε διάμετρο εύκολα εισπνέονται και μπορούν να παραμείνουν στους πνεύμονες ή σε άλλα όργανα για χρόνια. Το συσσωρευμένο εσωτερικά DU μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, καρκίνο των πνευμόνων και των οστών, διαταραχές του δέρματος, ψυχομετρικές διαταραχές, βλάβες χρωμοσωμάτων, σύνδρομα ανεπάρκειας του ανοσοποιητικό και σπάνιες ασθένειες των νεφρών και του εντέρου. Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Μόλις η σκόνη γίνει αναθυμιάσεις, μην περιμένετε το πρόβλημα να φύγει σύντομα. Ως πομπός σωματιδίων άλφα, το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει χρόνο ημίσειας ζωής 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Στην επίθεση «σοκ και δέος» την στο Ιράκ, περισσότερες από 1.500 βόμβες και πύραυλοι έπεσαν στη Βαγδάτη και μόνο. Ο δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει υποστηρίξει ότι η Τρίτη Πτέρυγα αεροπορίας ναυτικού των ΗΠΑ έριξε μόνη της πάνω από «πεντακόσιες χιλιάδες τόνους πυρομαχικών". Όλα αυτά με μύτες DU.
Το πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera ανέφερε ότι δυνάμεις εισβολής των ΗΠΑ έριξαν διακόσιους τόνους ραδιενεργών υλικών στα σπίτια, κτίρια, δρόμους και κήπους της Βαγδάτης. Ένας δημοσιογράφος από το Christian Science Monitor πήγε με έναν μετρητή Geiger στα σημεία της πόλης που είχαν υποστεί βαρύ βομβαρδισμό από τα αμερικανικά στρατεύματα. Βρήκε τα επίπεδα ακτινοβολίας 1.000 έως 1.900 φορές μεγαλύτερα από τα κανονικά για κατοικημένες περιοχές. Με έναν πληθυσμό 26 εκατομμυρίων, οι ΗΠΑ έριξαν μια βόμβα ενός τόνου για κάθε 52 ιρακινούς πολίτες ή 40 κιλά εκρηκτικών ανά άτομο.

Ο William Hague έχει πει ότι είμαστε στη Λιβύη "για την προστασία των αμάχων και περιοχών κατοικημένων από πολίτες». Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ μακριά για το ποιος και τι «προστατεύεται».
Σε αυτό το πρώτο 24ωρο οι «Συμμάχοι» «δαπάνησαν» 100 εκατομμύρια λίρες σε πυρομαχικά με μύτες DU. Η έκθεση ελέγχου όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη εξέδωσαν άδειες το 2009 για την πώληση όπλων και οπλικών συστημάτων στη Λιβύη αξίας 293,2 εκατομμυρίων λιρών. Η Βρετανία έδωσε σε επιχειρήσεις όπλων άδειες για την πώληση όπλων στη Λιβύη αξίας 21,7 εκατομμυρίων λιρών και επίσης πληρώθηκε από τον συνταγματάρχη Καντάφι για να στείλει τη SAS να εκπαιδεύσει την 32η Ταξιαρχία του.
Για τα επόμενα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, θα στοιχηματίσω ότι ο William Hague δεν θα κάνει διακοπές στη Βόρεια Αφρική.
..................
Γνωρίζουμε ότι τα ραδιενεργά απόβλητα θέλουν ειδικό τρόπο διαχείρισης και φύλαξης και ότι απαγορεύεται η χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, εντελώς παράνομα εξαπολύονται εναντίον των πληθυσμών. Ένας πύραυλος κρουζ φέρει περίπου 350 κιλά ουρανίου, οπότε ήδη στην Λιβύη έχουν ριχτεί χιλιάδες τόνοι. Φανταστείτε ότι το ίδιο ακριβώς έγινε και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και κατόπιν στο Ιράκ και ότι ο αέρας μεταφέρει αυτό το ραδιενεργό νέφος ουρανίου σε πολύ μακρινές από την εστία ρίψης περιοχές. Και βέβαια πρόκειται για ουράνιο «απεμπλουτισμένο» στα λόγια αλλά όχι την πραγματικότητα. 

Επίσης γνωρίζουμε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν τόνους ραδιενεργών αποβλήτων κάθε χρόνο, τους οποίους έχουν πρόβλημα πως να τους διαχειριστούν ή που να τους αποθηκεύσουν με ασφάλεια – οι γνωστές πλέον πισίνες με ξοδεμένες ράβδους που ακούμε στη Φουκουσίμα.

Εάν τώρα σκεφτούμε ότι όλα τα πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου(γύρω στα 450) έχουν πολύ μικρή συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας -παράγουν περίπου το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκόσμια, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφτεί με άλλους τρόπους ή και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ρεύματος – τότε αναδεικνύεται ίσως ο πραγματικός λόγος ύπαρξης των πυρηνικών εργοστασίων ρεύματος: πρόκειται δηλαδή για εργοστάσια που προμηθεύουν με πρώτη ύλη την παραγωγή όπλων: ουράνιο και πλουτώνιο που χρησιμοποιείται στις πυρηνικές βόμβες. Κάθε εργοστάσιο των 1000 MW παράγει κάθε χρόνο περίπου 250 κιλά πλουτωνίου. Ενώ μια πυρηνική βόμβα που μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη χρειάζεται περίπου 5 κιλά πλουτωνίου.

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου