Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς και Στουρνάρας μας φλόμωσαν στα ψέματα

Υπογράφηκε στα μουλωχτά η αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση: Μνημόνια και τρόικα μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια

Μια αλήθεια κι ένα κάρο ψέματα –χωρίς δισταγμό, χωρίς ντροπή– είπαν ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα στις Βρυξέλλες, όταν στήθηκαν μπροστά στις κάμερες για να ανακοινώσουν την έγκριση της δόσης από το Eurogroup. Η αλήθεια αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, που ο Σαμαράς δεν κατονόμασε, αλλά φωτογράφισε. «Κάποιοι όλα αυτά τα είχαν αμφισβητήσει. Και τώρα δεν ξέρω τι θα πουν, αλλά μάλλον ούτε και εκείνοι ξέρουν», είπε ο Σαμαράς και επ’ αυτού –και μόνον επ’ αυτού– είπε αλήθεια. Γιατί μόλις στις 29 Νοέμβρη ο Τσίπρας έλεγε στον Σαμαρά από το βήμα της Βουλής: «Και το αύριο δεν είναι μακριά. Είναι στις 13 του Δεκέμβρη. Οταν σε λίγες μέρες θα έρθετε για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο, τι θα πάτε να πείτε στην κα Λαγκάρντ και στην κα Μέρκελ, αφού σήμερα πανηγυρίζετε ότι σας έδωσαν λύση;»!!!

Από εκεί και μετά άρχισαν τα ψέματα.
♦ Ο Σαμαράς είπε πως κρίθηκε στο Eurogroup η εκταμίευση της δόσης. Ομως, όπως αναφέρεται στη Σύμβαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Τετάρτη, χωρίς να γίνει καμιά κυβερνητική ανακοίνωση, η Σύμβαση υπογράφτηκε «την ή περί την 7η Δεκεμβρίου 2012». Η έγκριση, λοιπόν, είχε δοθεί και η Σύμβαση είχε υπογραφεί (γι’ αυτό και η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κράτησε παρά δυο ώρες, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν και άλλα θέματα). Απλά παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό, για να φέρουν ως τετελεσμένο και το φορολογικό.

♦ Ο Στουρνάρας διαβεβαίωνε στις 28 Νοέμβρη, ότι η επαναγορά ομολόγων θα γίνει με νέο δάνειο: «Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, όπως ξέρετε πολλοί ρωτούν αν το πρόγραμμα θα έχει νέα χρήματα, βεβαίως έχει νέα χρήματα, όλα αυτά που σας είπα τα πρόσθετα, συμποσούνται γύρω στα 13 με 14 δισεκατομμύρια περίπου, ίσως και περισσότερα. Αρα είναι νέα ποσά αυτά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας». Τώρα, χωρίς να κοκκινίζει από ντροπή (και χωρίς, δυστυχώς, να μακραίνει η μύτη του σαν του Πινόκιο), ανακοίνωσε: «Για να σας δώσω μια αίσθηση πως θα κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα, τα 34,3 δισεκατομμύρια που θα δοθούν μέχρι τη Δευτέρα κατανέμονται ως εξής: 16 δισεκατομμύρια θα πάνε στις τράπεζες, 7 δισεκατομμύρια θα πάνε για τον προϋπολογισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 11,3 δισεκατομμύρια για την επαναγορά χρέους». Αρα, δεν υπάρχει νέο δάνειο, αλλά τα 11,3 δισ. που θα δοθούν για την επαναγορά ομολόγων θα αφαιρεθούν από το συνολικό δάνειο και μάλιστα από την πρώτη δόση του! Αυτό το ξέραμε ήδη από την προηγούμενη μέρα, έχοντας διαβάσει την αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση, που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά: «Τα μέρη συμφώνησαν ότι η Δόση Επαναγοράς Χρέους θα αποτελέσει μέρος της υπάρχουσας Δανειακής Διευκόλυνσης, το δε Ποσό Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης της Δόσης Επαναγοράς Χρέους μαζί με όλα τα υπόλοιπα Ποσά Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης που έχουν εκταμιευτεί υπό την Κύρια Χρηματοδοτική διευκόλυνση δεν θα υπερβαίνει το ποσό των ΕΥΡ 109.100.000. 000». Αρα ξεκίνησαν (τον περασμένο Φλεβάρη, με το Μνημόνιο-2) να διαφημίζουν ένα νέο δάνειο ύψους 130 δισ., το οποίο περιορίζεται στα 109 δισ., εκ των οποίων τα 11,3 δισ. δίνονται αμέσως και υποχρεωτικά για την επαναγορά ομολόγων. Αρα, σε καθαρούς όρους, το δεύτερο δάνειο είναι 97,8 δισ. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται το αναφέρουμε και να μη μας παραμυθιάζουν.

♦ Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοέμβρη και με όσα δήλωσε την επομένη ο Στουρνάρας, η δόση του Δεκέμβρη θα ήταν 34,4 δισ., εκ των οποίων 23,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 10,6 δισ. για ανάγκες του προϋπολογισμού. Τώρα, ο Στουρνάρας ανακοίνωσε: «16 δισεκατομμύρια θα πάνε στις τράπεζες, 7 δισεκατομμύρια θα πάνε για τον προϋπολογισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 11,3 δισεκατομμύρια για την επαναγορά χρέους». Δηλαδή, τα λεφτά για ανάγκες του προϋπολογισμού είναι πολύ λιγότερα, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καταναλώσει και την επόμενη δόση, που υποτίθεται ότι θα πήγαινε για τον προϋπολογισμό. Ξεδιάντροπα ο Σαμαράς, όμως, είπε: «Στην αρχή προβλεπόταν να έχουμε στη διάθεσή μας 4 δισεκατομμύρια περίπου προκειμένου να καλύψουμε άμεσες ανάγκες. Από τις επόμενες μέρες θα έχουμε στη διάθεσή μας σχεδόν τα διπλά: 7 δισεκατομμύρια!». Μιλάμε για ξεδιάντροπο ψεύτη. Μείωσε τα 10,4 δισ., που προβλέπονταν αρχικά, σε 4, για να πει ότι τελικά πήρε σχεδόν τα διπλά! Εμείς θυμίζουμε απλά τι γράφαμε πριν από δύο εβδομάδες, στο φύλλο μας της 1ης Δεκέμβρη: «Πού θα βρεθούν τα λεφτά για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε επαναγορά ομολόγων; Προφανώς θα χρησιμοποιηθούν τα 10,6 δισ. της δόσης του Δεκέμβρη». Δεν πέσαμε έξω.

♦ Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Δε θα περισσέψει σχεδόν τίποτα για την αποπληρωμή των πάνω από 9 δισ. που χρωστάει το κράτος σε προμηθευτές. Από τα 7 δισ. που προορίζονται για τον προϋπολογισμό μόνο τα έντοκα γραμμάτια που πρέπει να αποπληρωθούν είναι 3,5 δισ. Βάλτε και το έλλειμμα του προϋπολογισμού και θα δείτε ότι αν περισσέψει 1 δισ. για τους προμηθευτές θα πρόκειται για θαύμα. Θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη.

♦ Είπαν πολλά ακόμη ψέματα ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα. Για παράδειγμα, είπαν πως επαναγοράστηκε χρέος ονομαστικής αξίας 20 δισ. Με δεδομένο, όμως, ότι το κόστος επαναγοράς έφτασε τα 11,3 δισ. και το μέσο ποσοστό ήταν 33,8% επί της ονομαστικής τιμής, το χρέος που επαναγοράστηκε είναι περίπου 33,5 δισ. Τότε γιατί το υποτίμησαν ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα; Για να κρύψουν ότι τα υπόλοιπα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup στις 27.11.12 δεν είναι 20 δισ., όπως λένε σαν κοινοί λακέδες, αλλά γύρω στα 6,5 δισ.! Γι’ αυτό και κανένα απ’ αυτά τα μέτρα δεν είναι αυστηρά καθορισμένο, όπως ρητά αναφέρεται και στη νέα δανειακή σύμβαση: «Η Δήλωση Eurogroup επεσήμανε επίσης ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα σταδιακά και με την προϋπόθεση της εφαρμογής των συμπεφωνημένων μέτρων αναδιοργάνωσης τόσο κατά την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος όσο και κατά το διάστημα που έπεται αυτής».

Τα μόνα συμφωνημένα μέτρα (πέρα από την επαναγορά) είναι η 10ετής αναβολή της πληρωμής των τόκων (όχι όμως και των κάθε είδους προμηθειών) και η 15ετής επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεολυσίων του πρώτου δανείου. Βέβαια, οι τόκοι θα τρέχουν κανονικά και θα πληρωθούν όλοι μαζί μετά και δεν ισχύει το «κόπηκαν τα επιτόκια για τα επόμενα δέκα χρόνια», που είπε ο αρχιψευταράς Σαμαράς.

♦ Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως επίσημα, στο σώμα της δανειακής σύμβασης, αναφέρεται πως Μνημόνιο και τρόικα-επιτήρηση θα ισχύουν μέχρι να αποπληρωθούν τα δάνεια. Ιδού:

«Η αναβολή καταβολής του τόκου υπόκειται πάντοτε στην προϋπόθεση συμμόρφωσης του Δικαιούχου Κράτους Μέλους με την πολιτική που τίθεται υπό τους όρους του Μνημονίου και την πιστή εφαρμογή από το Δικαιούχο Κράτος Μέλος των συμπεφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της περιόδου επιτήρησης που έπεται της υιοθέτησης του προγράμματος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το ΕΤΧΣ μπορεί να αναστείλει ή να διακόψει εν όλω ή εν μέρει την αναβολή της καταβολής του τόκου».

Προδημοσίευση από το φύλλο της ΚΟΝΤΡΑ, του Σαββάτου 15 Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου