Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Παραίτηση N. Μπίστη: Η μελισσούλα του συστήματος που πετάει από λουλουδάκι σε λουλουδάκι





Παραίτηση Μπίστη και από υπεύθυνος διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ.  Ο πολιτικός που αρέσκεται να αλλάζει τα κόμματα όπως τα πουκάμισα. Θα βρει άραγε ποτέ αυτός ο άνθρωπος ένα πολιτικό λιμάνι;



Θέλει η ζωή μου αλλαγή και ας τσαντίζονται πολλοί

δεν δίνω φράγκο ο λαός τι θα μου σούρει
και το πουλί για να τραφεί πρέπει ν΄ αλλάζει τη τροφή
κι όχι σκέτο κανναβούρι κανναβούρι

Θα ζήσω πράσινο πουλί κι όχι κορόιδο στο κομματικό μαντρί
για μια μονάχα γραμμή να κελαηδάω
θα χτίσω είκοσι κομματικές φωλιές κι άμα γουστάρω αγκαλιές
από κανάρα σε κανάρα θα πετάω 





Πολύ πρόχειρα βιογραφικά στοιχεία (Κάποιες πληροφορίες μπήκαν κατά προσέγγιση από μνήμης οπότε ενδέχεται να υπάρχει κάποια ελάχιστη απόκλιση σε μια-δύο ημερομηνίες)



Δικτατορία: Μέλος της αντιδικτατορικής αντι-ΕΦΕΕ, της επιτροπής κατάληψης της νομικής και του συντονιστικού της κατάληψης του Πολυτεχνείου.

1974: οργανώνεται στο ΚΚΕ


1983: Αποχωρεί από το ΚΚΕ με επίσημη αιτιολογία τη διαφωνία με την εισβολή στο Αφγανιστάν

Προσχωρεί στο ΚΚΕ εσωτερικού.


1987: Διάσπαση στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Διαφωνεί με την αφαίρεση του «κομμουνιστικού» από το όνομα .

Ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά (η μετέπειτα ΑΚΟΑ) του Γιάννη Μπανιά.


1991: Μετά από την δεύτερη εκλογική αποτυχία του ΚΚΕ εσωτερικού Α.Α αποχωρεί και προσχωρεί στον Συνασπισμό. Σύντομα προσχωρεί στην ανανεωτική τάση και παλεύει ανοιχτά  με πολιτικό στόχο την ένωση του Συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.


 1996-2000: Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Αποχωρεί γιατί  θέλει  εκλογική συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ. Στο βιβλίο του είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τους ανανεωτικούς που δεν τον ακολούθησαν.

Μαζί με ολιγομελή ομάδα ιδρύει την βραχύβια ΑΕΚΑ (Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς).


Το σχήμα αυτοδιαλύεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ


Ο Κώστας Σημίτης του ανοίγει την αγκαλιά του παρά την αρνητική στάση άλλων εκσυγχρονιστών όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος που απαξιωτικά αποκαλεί ρετάλια της Αριστεράς τα πρώην στελέχη του ΣΥΝ που συνωστίζονται για μια θέση στον πράσινο ήλιο της εξουσίας.


2003 επιβραβεύεται για τη στήριξη που παρείχε στον εκσυγχρονισμό και τον Κώστα Σημίτη. Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τον διορίζει υφυπουργό Εσωτερικών για τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.


2005-2007 : Εκλέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο (με τη στήριξη του Ευ. Βενιζέλου), μέλος του Πολιτικού Συμβούλιου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ


Απρίλιος 2012: αποχωρεί από τον πράσινο τιτανικό όταν τα νερά έχουν ήδη φτάσει στο κατάστρωμα και προσχωρεί στην ΔΗΜΑΡ. Διορίζεται υπεύθυνος της επιτροπής διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ


Δεκέμβρης 2012: Παραιτείται από την θέση του υπεύθυνου Διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ΡΙΚΚΣΥ δίχτυα για νέους κομματικούς σταθμούς και νέες περιπέτειες.


Όπως εξηγεί με σχετική δήλωσή του: «Μετά την απόρριψη από μέρους της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ της πρότασης για συμμετοχή του κόμματος στο υπό ίδρυση Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του υπεύθυνου Διεύρυνσης της ΔΗΜΑΡ»


Ποιος θα είναι άραγε ο επόμενος σταθμός για έναν «γυρολόγο» της ελληνικής πολιτικής σκηνής;



Υ.Γ:


Μπορεί  ο Νίκος Μπίστης να είναι απίστευτος πολιτικός τυχοδιώκτης αλλά το περυσινό του βιβλίο “Προχωρώντας και Αναθεωρώντας” αξίζει να διαβαστεί.  Πρώτον είναι πολύ πιο καλογραμμένο από τις περισσότερες πολιτικές βιογραφίες και δεύτερον η πολιτική του διαδρομή σαν πολιτική μελισσούλα  που πετάει από λουλουδάκι σε λουλουδάκι”   φωτίζει ορισμένες ενδιαφέρουσες πλευρές της μεταδικτατορικής πορείας της Αριστεράς που ενσωματώθηκε πλήρως στο σύστημα και κατέληξε στο να το υπηρετεί.  Διαβάστε περισσότερα για τον πρώην “κνίτη που είχε την αναθεώρηση -και όχι μόνο-  στο αίμα” του. 



Πηγή:mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου