Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σημαντική αντίθεση στο αστικό σύστημα εξουσίας για το ζήτημα της ΑΟΖ

Μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια να απαιτούν από τον κόσμο της εργασίας «εθνική ενότητα» και την υποταγή σε ένα αρραγές «εθνικό μέτωπο», όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αυτή την περίοδο όλα δείχνουν ότι έχουν συγκροτηθεί δύο βασικοί πόλοι, με τελείως διαφορετική προσέγγιση στην πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί, στις τακτικές κινήσεις και στις διεθνείς συμμαχίες που απαιτούνται.

Από τη μια μεριά βρίσκεται το ΥΠΕΞ και ο Δ.Αβραμόπουλος που ακολουθεί μια πολιτική χαμηλών τόνων ως προς το ζήτημα αυτό, αλλά που σε κάθε ευκαιρία αποκαλύπτει την απόσταση που τον χωρίζει από την τυχοδιωκτική-φιλοπόλεμη πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και του ακροδεξιού
πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγιναν στην χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου όπου το θέμα της ΑΟΖ και η πορεία των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συνάντησης. Ο κ. Αβραμόπουλος και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν για τη προετοιμασία που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επέμειναν στην ανάγκη οι όποιες κινήσεις γίνουν από ελληνικής πλευράς να είναι αποτέλεσμα πολύ καλού σχεδιασμού (!)

Η αρθρογραφία αποκαλύπτει ότι “Καθώς η συζήτηση για την ΑΟΖ έχει μετατοπισθεί στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πηγές του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι «το τι θα κάνουν οι αρχηγοί είναι δικό τους θέμα», επαναλαμβάνουν, όμως, την εκτίμηση ότι «εάν δεν ωριμάσει το κλίμα με την τουρκική πλευρά, μονομερείς κινήσεις στο Αιγαίο ενέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εντάσεων» και τάσσονται υπέρ της εντατικοποίησης των επαφών με την Άγκυρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ΑΟΖ. Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε ως προς την ανάγκη να επικρατήσει σωφροσύνη στους όποιους χειρισμούς. Αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επισημάνθηκε ότι δεν απαιτείται ΑΟΖ. Ο σχεδιασμός των ερευνών εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα και αναμένεται πολύ σύντομα, ίσως και εντός των επόμενων ημερών, να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τα οικόπεδα που έχουν ανακοινωθεί”.

Και ενώ ο Δ.Αβραμόπουλος, διαμέσου των συνεργατών του επιτίθεται στον Α.Σαμαρά και το περιβάλλον, αξίζει να δούμε ότι το άλλο αστικό μπλοκ-που απαρτίζεται εκτός από τον Α.Σαμαρά, το ΔΙΚΤΥΟ 21, Χρυσή Αυγή, Καμμένος, ΛΑΟΣ- προαναγγέλλει την ανακήρυξη ΑΟΖ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι ένα πολύ επικίνδυνο προπαγανδιστικό τρικ. Για της ανακήρυξης ακολουθεί καθορισμός, μετά από διαπραγμάτευση!!!

Με την ανακήρυξη ΑΟΖ ο Α.Σαμαράς επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο της εργασίας από τα τεράστια αδιέξοδα που αντιμετωπίζει και να αναδειχτεί σε «εθνικό ηγέτη» που θα σταθεί απέναντι στον «Εξ Ανατολάς Κίνδυνο». Παράλληλα, θα εξυπηρετήσει το ελληνικό ενεργειακό λόμπυ και τους εμπόρους-βιομήχανους όπλων απαιτώντας νέες θυσίες για την αγορά νέων εξοπλισμών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και ενίσχυση του θεσμού της εφεδρείας.

Είναι μια επίκινδυνη τυχοδιωκτική πολιτική, χαρακτηριστική του λαικισμού όλου του φάσματος δεξιάς-ακροδεξιάς του πολιτικού συστήματος, που υπολογίζει την πρόκληση έντασης, τη παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα και τον τελικό συμβιβασμό μεταξύ των δύο αρχουσών τάξεων, που θα δικαιολογηθεί στο όνομα της αποφυγής της συνολικής πολεμικής σύγκρουσης.

Και οι δύο όμως αστικές επιλογές, ουσιαστικά έρχονται να συνδιαλλαγούν με κολοσσιαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διεκδικώντας μερίδιο για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Και όλα αυτά σε περιβάλλον Μνημονίου, όπου με πρόσχημα την εξασφάλιση των δανειστών-τοκογλύφων, Ελλήνω και ξένων, ξεπουλούνται τα πάντα και ο λαικός παράγοντας πετιέται στην άκρη, καθώς του αναγνωρίζεται μόνο ο ρόλος του είλωτα για το νέο γύρο αστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ

Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο σημαίνει για τους λαούς Φτώχεια-Ανέχεια-Καταπίεση-Πόλεμος-Προσφυγιά-Ιμπεριαλιστική Επέμβαση.

Η βελτίωση της ζωής μας, η απελευθέρωση από τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας επέβαλαν τα κόμματα εξουσίας και οι επιχειρηματίες,οι τοκογλύφοι, Έλληνες και ξένοι, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν βρίσκεται στον καθορισμό της ΑΟΖ του Αιγαίου, στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Βρίσκεται την αποφασιστικότητα και στη μαχητικότητα των εργατικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων. Βρίσκεται στην κλιμάκωση του αντιεθνικιστικού-αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού αγώνα.

Δεν πρέπει να ενωθούμε ως Ελληνικό Έθνος και να γίνουμε εμείς, νεολαία και εργαζόμενοι, κρέας στα κανόνια τους για τα κέρδη των τραπεζών-εφοπλιστών-εργολάβων-καναλαρχών.

Πρέπει να Ενωθούμε ως Έθνος των Εργαζομένων, που δεν λογαριάζει διαφορετικά έθνη-γλώσσες-θρησκείες-χρώμα, αλλά που λογαριάζει μόνο Κοινά Ταξικά Εργατικά Συμφέροντα.
Πρέπει τώρα να κλιμακώσουμε την προσπάθεια μας για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού κινήματος που θα αμφισβητήσει τις εθνικές-αστικές ανάγκες, θα προβάλλει τα εργατικά συμφέροντα και θα αγωνιστεί για την ικανοποίηση τους. Για την Ανατροπή της άγριας ταξικής κυβερνητικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των Μνημονίων, για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από Ε.Ε.-ΟΝΕ-ΝΑΤΟ. Για την κοινωνική απελευθέρωση από τη Δικτατορία της Αγοράς και των Νόμων του Κέρδους, την εκμετάλλευση και καθυπόταξη των εργαζομένων.
Πλέον η Ειρήνη, αλλά και η Αξιοπρέπεια του Κόσμου της εργασίας βρίσκεται αποκλειστικά στους αγώνες.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου