Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αντιρρησίας συνείδησης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δηλώνει ότι δε θα ενδώσει στις πιέσεις




Ο Natan Blank είπε στον Haaretz σε τηλεφωνική συνομιλία από την Στρατιωτική Φυλακή νο.6 ότι υποθέτει πως ο στρατός προσπαθεί να τον εξουθενώσει με την συνεχή καταστολή και τον εγκλεισμό μέχρις ότου ενδώσει και καταταγεί, πράγμα το οποίο δεν σκοπεύει παρόλα αυτά να κάνει.

 
Ο Natan Blank, ετών 19, είναι φυλακισμένος σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα αρνούμενος να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς αντιτίθεται στην κατοχή. Στις 19 Νοεμβρίου πήγε στο κέντρο όπου έπρεπε να καταταγεί και δήλωσε την άρνησή του να υπηρετήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απευθείας φυλάκιση του για 10 ημέρες από δικαστήριο των ενόπλων δυνάμεων και έκτοτε έχει επανειλημμένα αρνηθεί το να καταταγεί παρατείνοντας την φυλάκισή του για τρεις φορές.


Την Τετάρτη ο Blank είπε στον Haaretz σε τηλεφωνική συνομιλία από την Στρατιωτική Φυλακή νο.6 ότι υποθέτει πως ο στρατός προσπαθεί να τον εξουθενώσει με την συνεχή καταστολή και τον εγκλεισμό μέχρις ότου ενδώσει και καταταγεί, πράγμα το οποίο δεν σκοπεύει παρόλα αυτά να κάνει.



«Δεν θέλω να πάω στο αξιωματικό ψυχικής υγείας, όπως έχουν κάνει άλλοι (για να πάρουν απαλλαγή», είπε. « Δεν πρόκειται να παίξω θέατρο.»

Ο Blank είπε ότι ξεκίνησε να σκέφτεται το να αρνηθεί να υπηρετήσει από τον πόλεμο στη Γάζα το 2009 (Cast lead Operation). Έχει πει στους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και τους δικαστές ότι όταν απελευθερωθεί από το στρατό (και τη φυλακή) σκοπεύει να ασχοληθεί με πολιτικές υπηρεσίες μαζί με τον Magen David Adom.


O Blank είπε ότι ο ίδιος και οι συγκρατούμενοι του φορούν στολές του αμερικάνικου στρατού, καθώς όπως φαίνεται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιλέγουν να αγοράζουν το πλεόνασμα των ΗΠΑ. Σήμερα είναι ο μοναδικός αντιρρησίας του σχεδίου στην φυλακή, αν και όταν πρωτοφυλακίστηκε, κατά την επιχείρηση πυλώνες της άμυνας (Pillar of Defence Operation), ήταν αρκετοί που είχαν αρνηθεί να υπηρετήσουν.

 

Οι περισσότεροι από τους 400 κρατούμενους της φυλακής Νο.6 είναι στρατιώτες που ήταν αδικαιολογήτως απόντες ή είναι αρνητές στράτευσης μη-ιδεολογικά, που ήθελαν μία διαφορετική αποστολή, ή που απλώς «δεν αντέχουν το στρατό». Λίγοι κρατούνται για παραβάσεις που σχετίζονται ε ναρκωτικά ή για βίαιη συμπεριφορά.

« Πολλοί δείχνουν ενδιαφέρον στο γιατί αρνείται ( να υπηρετήσει) και μου θέτουν σχετικά ερωτήματα», λέει ο Blank.«Αρκετοί μου έχουν πει ότι πρώτη φορά γνωρίζουν αριστεριστή
Απόσπασμα από την δήλωση άρνησης στράτευσης του Natan Blanc:


"Ξεκίνησα να σκέφτομαι το να αρνηθώ να καταταγώ στον Ισραηλινό Στρατό κατά τον πόλεμο στη Γάζα (“Cast Leadoperation) το 2008. Το κύμα επιθετικού μιλιταρισμού που σάρωνε τη χώρα τότε, οι εκφράσεις αμοιβαίου μίσου, και τα κενά λόγια για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και τη δημιουργία ενός αποτρεπτικού αποτελέσματος ήταν ο αρχικός πυροδότης για την άρνησή μου. Σήμερα, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια τρομοκρατίας, χωρίς καμία πολιτική διαδικασία [στη κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων για ειρήνη], και χωρίς ηρεμία σεGaza και Sderot, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Netanyahu, όπως και ο προκάτοχος του Olmert, δεν ενδιαφέρεται να βρει μια λύση στην παρούσα κατασταση, αλλά προτιμά να την διατηρήσει ως έχει. Από την δική τους οπτική, δεν υπαρχει τίποτα κακό στο να εγκαινίαζουν μια αποστολή τύπου “Cast Lead 2″ κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια (και μετά 3, 4,5 και 6): θα μιλάμε για φόβητρα, θα σκοτώνουμε κάποιον τρομοκράτη, θα χάνουμε άμαχο πληθυσμό και από τις δύο πλευρές, και θα προετοιμάζουμε το έδαφος για μια νέα γενιά που θα χαρακτηρίζεται από μίσος επίσης και από τις δύο μεριές. Σαν εκπρόσωποι του λαού, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν έχουν καθήκον να παρουσιάζουν το όραμά τους για το μέλλον της χώρας, και μπορούν να συνεχίσουν αυτόν τον κύκλο αίματος, χωρίς τέλος στον ορίζοντα. Αλλά εμείς, σαν πολίτες και άνθρωποι, έχουμε ηθικό καθήκον να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το κυνικό παιχνίδι."


ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου