Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ": Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων ΤΕΙ Πάτρας - ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ «ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ»

Πάτρα, 07/02/2013
Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες, σπουδαστές/τριες, εργαζόμενοι

Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας επιχειρεί να προωθήσει την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» -  με μια προσχηματική διαβούλευση εξπρές, ενδεικτική της λογικής «αποφασίζουμε και διατάζουμε»- στοχεύει ξεκάθαρα στο να υλοποιήσει αποφάσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί με τους μνημονιακούς νόμους για την παιδεία (νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου). Το αλλοπρόσαλλο αυτό σχέδιο δεν υπακούει σε κανένα ακαδημαϊκό ή επιστημονικό κριτήριο, ενώ εμπεριέχει την ίδια λογική που υποτίθεται πως, κατά τα λεγόμενα του υπουργείου Παιδείας, πάει να διορθώσει. Δηλαδή, τη χρησιμοποίηση των τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και πελατειακών σκοπιμοτήτων. Είναι ενδεικτική η εικόνα κυβερνητικών βουλευτών γειτονικών νομών να ερίζουν για το ποιος θα κρατήσει το ΤΕΙ στην περιοχή του. Επίσης, είναι φανερό πως προετοιμάζεται και δεύτερος γύρος σαρωτικών περικοπών, συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Το σχέδιο «Αθηνά» δεν αποτελεί σχέδιο της «τελευταίας στιγμής» αλλά την υλοποίηση μιας καλά μελετημένης στρατηγικής διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι συγχωνεύσεις- μεταφορά τμημάτων είναι το πρώτο στάδιο για την συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στο όνομα του υποτιθέμενου «εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών». Ο στόχος τους είναι η δραστική μείωση των τμημάτων και κυρίως των εισακτέων το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής οδηγούν: 

  • Στον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από το δημόσιο αγαθό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
  • Στην περαιτέρω μείωση του ήδη μειωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Σε απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων
Το σχέδιο Αθηνά είναι τμήμα της ίδιας πολιτικής που προωθεί:
  • την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων
  • την λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
  • την απαξίωση και τον περαιτέρω κατακερματισμό (μέσω των συγχωνεύσεων) των προγραμμάτων σπουδών και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων προετοιμάζοντας ελαστικούς εργαζόμενους.    

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι αναγκαίο, καταρχήν, οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και οι φοιτητές από κοινού να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας!
ΚΑΛΟΥΜΕ σε συντονισμό τους συλλόγους διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και τους φοιτητικούς συλλόγους του ΤΕΙ Πάτρας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Να καταργηθούν οι νόμοι Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η Διοίκηση του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου