Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

απόφαση της Γ.Σ.του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής



Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 10/3/2013

Η Γ.Σ. του Συλλόγου συζήτησε για το πλαίσιο αιτημάτων που πρέπει να έχει το εργατικό κίνημα και ο σύλλογός μας σε αυτή την περίοδο έντασης της αντεργατικής επίθεσης. Συζήτησε επίσης για τους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων αυτών.
Κατατέθηκαν προβληματισμοί για μια σειρά ζητήματα σχετικά με την κοινωνική πραγματικότητα, την πολιτική συγκυρία, την κατάσταση του εργατικού κινήματος και του συλλόγου μας.
Η συζήτηση στη Γ.Σ. έγινε πάνω στο κείμενο-εισήγηση που είχε από τα πριν διαμορφωθεί και μοιραστεί στον κλάδο.  

Οι αποφάσεις της  συνέλευσης:

Ο Σύλλογός μας θα κινηθεί παλεύοντας για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Θα κινηθούμε διεκδικώντας όσα μας αφαίρεσαν και όσα μας ανήκουν για μια αξιοπρεπή ζωή. Έχουμε συνείδηση πως ο σύγχρονος καπιταλισμός της κρίσης ή της "ευημερίας" δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Γι' αυτό παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της κοινωνίας που βασίζεται στη μισθωτή σκλαβιά, στην ανισότητα, την αδικία. Τα θέλουμε όλα, δεν αρκούμαστε στο τίποτα που μας προσφέρουν σήμερα, δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα που μπορεί να μας προσφέρουν αύριο.
Το εργατικό κίνημα κινείται διεκδικώντας από τους εργοδότες και από το κράτος. Το εργατικό κίνημα παράλληλα κινείται σε μια κατεύθυνση ανυπακοής και άρνησης, σε μια κατεύθυνση ντε φάκτο κατοχύρωσης αιτημάτων ή αποτροπής αντεργατικών επιλογών. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του Συλλόγου μας είναι το ακόλουθο: 

Διεκδικήσεις για αξιοπρεπή ζωή και επιβίωση των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου και συνολικά των εργαζόμενων και ανέργων 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της φτώχειας

·         Από 1.1.2013, 900 ευρώ (καθαρά) ο κατώτερος βασικός μισθός. Εδώ και τώρα 30 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Καμία σύνταξη κάτω από 900 ευρώ. Άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από το Γενάρη του 2010. Καμιά νέα περικοπή. Επαναφορά όλων των κατακτήσεων που σαρώθηκαν με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

·         Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο - 30ωρο - 6ωρο (όχι στο σπαστό ωράριο). Κράτος και εργοδότες επιτίθενται και καταργούν το 8ωρο, όμως το ταβάνι της δικής μας  διεκδίκησης δεν μπορεί να είναι αυτό που πρωτοτέθηκε το 1886 και που εφαρμόστηκε μετέπειτα. Ζητάμε νομοθετική κατοχύρωση του 5ήμερου και της Κυριακάτικης αργίας. Ποτέ δουλειά την Κυριακή!
·         Άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών.
·         Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, με βαριά τιμωρία των εργοδοτών-δουλεμπόρων. Κατάργηση του μέτρου της μονομερούς εκ περιτροπής εργασίας.

·         Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς. Όσοι εργοδότες οφείλουν δεδουλευμένα σε εργαζόμενους να κατάσχονται αντίστοιχα ποσά από καταθέσεις τους στις Τράπεζες, προσωπικά και εταιρικά περιουσιακά στοιχεία, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της εταιρείας του εργοδότη.

·         Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (επιχειρησιακές και κλαδικές). Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορεί να είναι πιο κάτω από την κλαδική και η κλαδική δεν μπορεί να είναι πιο κάτω από την Εθνική ΣΣΕ. Επαναλειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας με επανα-κατοχύρωση όλων των αρμοδιοτήτων που του αφαιρέθηκαν.  

·         Ετήσια άδεια 5 εβδομάδων σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργοδότη και προϋπηρεσίας

·         Κανένας / καμία χωρίς σύνταξη μετά την ηλικία των 55 ετών, χωρίς προϋποθέσεις (αν έχει δηλαδή τα απαραίτητα ένσημα ή όχι). Θεμελίωση δικαιώματος για πλήρη σύνταξη με 7.500 ένσημα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ενιαίο Ταμείο για όλους τους μισθωτούς με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις και διασφάλιση κάθε κεκτημένου δικαιώματος που τις υπερβαίνει. Μείωση ωρών εργασίας και ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

·         Επίδομα ανεργίας 900 ευρώ όσο και ο κατώτερος μισθός για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο διάστημα παραμένουν εκτός εργασίας.

  
·         Απαγόρευση των απολύσεων, κατάργηση της «προειδοποίησης απόλυσης» και των μειωμένων αποζημιώσεων.

·         Για τους εργατοτεχνίτες τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι με υπαλληλική ιδιότητα.

·         Πλήρης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, «κοινωφελής εργασία», πρακτική άσκηση-μαθητεία, «εθελοντική εργασία» σε ΜΚΟ κλπ). Να καταργηθεί η επενοικιαζόμενη εργασία. Να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία «ευρέσεως εργασίας».

·         Να στελεχωθούν με προσωπικό και να λειτουργήσουν σωστά οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, με αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα, για άμεση διεξαγωγή των 3μερών συναντήσεων, για ελέγχους στις επιχειρήσεις με παρουσία και ενισχυμένο ρόλο των εργατικών σωματείων.

Ενάντια στη θηλιά των τραπεζών, τη φόρο-ληστεία και τα χαράτσια, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια

·         Κανένας πλειστηριασμός σπιτιού. Να χαριστούν τα στεγαστικά δάνεια στους ανέργους και στους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα. Να χάσουν οι τράπεζες από τα υπερκέρδη τους.  

·         Κατάργηση όλων των χαρατσιών και κεφαλικών φόρων, της φορο-ληστείας σε βάρος μισθωτών-συνταξιούχων. Κανένα χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

·         Αφορολόγητο εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο για κάθε εργαζόμενο (άγαμο).

·         Κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ κλπ).  

·         Να φορολογηθεί άμεσα το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, η εκκλησία, οι offshore εταιρείες, οι μεγαλοεκδότες και το ξένο κεφάλαιο. Δήμευση της περιουσίας των μεγάλο-οφειλετών προς το Δημόσιο.

·         Άμεση μείωση σε όλα τα τιμολόγια Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΗ, Νερό, Φυσικό Αέριο, ΟΤΕ, κ.α.) τουλάχιστον ίση με τις απώλειες εισοδήματος των εργαζομένων από το 2010. Να σταματήσει το αίσχος της διακοπής παροχής ρεύματος. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

·         Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους. Φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

·         Μείωση των τιμών στα supermarket και τα εμπορικά. Όχι στα τραστ τροφίμων και την κερδοφορία των πολυεθνικών από τα τρόφιμα. Τρόφιμα φτηνά για το λαό. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια, οι μεσάζοντες και τα μονοπώλια. Δυνατότητα άμεσης διάθεσης από τους παραγωγούς στους καταναλωτές.

Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Κοινωνική Ασφάλιση - Συγκοινωνίες

·         Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλο το λαό, χωρίς προϋποθέσεις (αν έχει τα απαραίτητα ένσημα ή όχι). Ούτε ευρώ για επίσκεψη στα νοσοκομεία. Καμία χρέωση και επιβάρυνση στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδρύματα υγείας. Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Καμία συμμετοχή στο κόστος αγοράς των φαρμάκων. Όχι στη «λεηλασία» που επιβάλλεται με τις πατέντες στα φάρμακα (αντίστοιχη με αυτή που επιβάλλεται με τις πατέντες στους καλλιεργητικούς σπόρους).   

·         Δημόσιο και δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για συνταξιοδότηση και πρόνοια. Ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς, να πληρώνουν μόνο το κράτος και οι εργοδότες. Να αποκατασταθούν τα αποθεματικά όλων των ταμείων, να επιστραφούν τα κλεμμένα. Όχι στο τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων.  

·         Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της αγοράς. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας για την εκπαίδευση (από το νηπιαγωγείο μέχρι το μεταπτυχιακό). Καμία συμμετοχή για τροφεία, για σίτιση, στέγαση, βιβλία και συγγράμματα. Δημόσιες δομές ενισχυτικής διδασκαλίας, γλωσσομάθειας, μουσικής παιδείας, αθλητικής αγωγής. Υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο (και προσχολική αγωγή). Κατάργηση όλων των εξεταστικών φραγμών. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  

·         Δημόσιες, ασφαλείς, υψηλής ποιότητας αστικές και επαρχιακές συγκοινωνίες, σιδηροδρομικές, ακτοπλοϊκές, και αερομεταφορές. Δωρεάν οι αστικές συγκοινωνίες (οι οποίες χρησιμοποιούνται ούτως ή άλλως κυρίως από την εργατική τάξη), χαμηλού κόστους όλες οι άλλες. Η μετακίνηση είναι καθολικό δικαίωμα.   

·         Άμεση κατάργηση των διοδίων, ελεύθερη πρόσβαση στους δρόμους για όλους.

 Κοινωνικά αγαθά και περιουσία, κοινωνικές υπηρεσίες για τους εργαζόμενους

·         Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ. Κατάργηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Δημόσιες επιχειρήσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

·         Άμεση απόδοση της δημόσιας και εκκλησιαστικής γης στους φτωχούς αγρότες, εργάτες γης και ανέργους της υπαίθρου, χωρίς ενοίκιο και χρέωση.
·         Άμεση απόδοση των ακινήτων του δημοσίου και της εκκλησίας σε άστεγους, ανέργους και φτωχές οικογένειες.

·         Κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των στρατιωτικών δαπανών. Κατάργηση των δαπανών για την καταστολή.  

·         Μαζικές προσλήψεις ανέργων στους Δήμους για κοινωνικές υπηρεσίες, καθαριότητα, εκπαίδευση, κοινωνικά έργα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές.

·         Καμία απόλυση, «εφεδρεία» ή «διαθεσιμότητα» στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ. Μαζικές προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Καμία εκχώρηση - ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

 Υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, το δικαίωμα στον αγώνα, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Για τις ελευθερίες, ενάντια στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων

·                Κατάργηση του αίσχους της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης απεργών. Καμία δικαστική, κυβερνητική-κρατική παρέμβαση στους εργατικούς αγώνες, με δικαστικές αποφάσεις, κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών. Κανένας περιορισμός στη δυνατότητα των συνδικάτων να προκηρύσσουν απεργία. Όχι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

·                Ελεύθερος ταξικός συνδικαλισμός. Ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς (συζητήσεις, συνελεύσεις, μορφές διεκδίκησης αιτημάτων). Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

·                Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τους αγώνες. Καμία περιστολή-περιορισμός των διαδηλώσεων, μακριά η αστυνομία από τις πορείες. Όχι ασφαλίτες στις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις. Να αφοπλιστεί η αστυνομία. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις σε βάρος απεργών, διαδηλωτών, καταληψιών, κοινωνικών αγωνιστών.

·                Να διαλυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Να καταργηθούν οι τρομονόμοι και ο κουκουλονόμος.

·                Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, χωρίς προϋποθέσεις.  Ίσα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες-πρόσφυγες. 

Το πλαίσιο αυτό περιγράφει μια λογική και μια κατεύθυνση. Τα επιμέρους αιτήματα ο σύλλογός μας θα τα επεξεργαστεί παραπέρα και αν χρειαστεί, θα τα επαναδιατυπώσει με καλύτερο και σαφέστερο τρόπο.

Η δράση μας το επόμενο διάστημα


1. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε τη συλλογικότητα. Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση. Χρειαζόμαστε δυνατό σύλλογο. Προχωράμε σε πανεξόρμηση στον κλάδο για συσπείρωση στο σύλλογο, για εγγραφή νέων μελών. Επικεντρώνουμε ιδιαίτερα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.
2. Προβάλλουμε την ανάγκη των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Όχι στην ατομική διαπραγμάτευση. Προωθούμε τη δημιουργία επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς ή επιχειρησιακών σωματείων στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Προωθούμε την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ ή επιχειρησιακών συμφωνιών που να ικανοποιούν τις εργατικές ανάγκες.
3. Κηρύσσουμε Κλαδική Απεργία στο χώρο του βιβλίου για την Πέμπτη 23 Μάη με αίτημα, αυξήσεις στους μισθούς (900 ευρώ καθαρά ο κατώτερος μισθός) - υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ και ριζική μείωση του χρόνου εργασίας (30 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας). Επιδιώκουμε η απεργία αυτή να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα. Να γίνει απεργία τουλάχιστον στο Νομό Θεσσαλονίκης, με κινητοποίηση του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θες/κης.
4. Καλούμε σε κοινό απεργιακό ραντεβού όλους τους κλάδους για τις 23 Μάη. Να απεργήσουμε όλοι μαζί για τις ΣΣΕ και για αυξήσεις στους μισθούς. Θα θέσουμε το ζήτημα αυτό σε πρωτοβάθμια σωματεία και στους συντονισμούς σωματείων που υπάρχουν.  
5. Μπροστά στην κλαδική απεργία οργανώνουμε παρεμβάσεις έξω από μαγαζιά. Οργανώνουμε επίσης διαμαρτυρία στην Έκθεσης Βιβλίου.
6. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και το αναγνωστικό κοινό να συμπαρασταθεί έμπρακτα στον απεργιακό αγώνα του κλάδου μας. Να νεκρώσει η αγορά του βιβλίου την Πέμπτη 23 Μάη.
7. Μπροστά στην Κλαδική Απεργία ζητάμε συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΕΝΕΛΒΙ και ΠΟΕΒ για να θέσουμε τα άμεσα και πιεστικά αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου. Η κρούση στις εργοδοτικές οργανώσεις για συνάντηση δεν είναι παράκληση, είναι απαίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου