Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Υπερψηφίστηκε το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο - Πανηγυρισμοί και επιχείρηση εξαπάτησης από Σαμαρά


Με ψήφους 168 υπέρ έναντι 123 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε - κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ - στην Ολομέλεια της Βουλής, το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις διατάξεις για τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημοσίο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη μονομοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα, ρυθμίσεις ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, άνοιγμα επαγγελμάτων κ.α.

Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος και Θ.Σολδάτος. Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε το σύνολο των βουλευτών των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο συζητήθηκε και ψηφίστηκε, με τις διαδικασίες «φαστ τρακ» του κατεπείγοντος, κατά την προσφιλή τακτική της συγκυβέρνησης. Οι αντιδραστικές ρυθμίσεις του, αποτελούν «προαπαιτούμενα» μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Νέο χτύπημα στον κατώτερο μισθό
Μαζί με το πολυνομοσχέδιο και με προσθήκη της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε τροπολογία για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε σχολεία και νοσοκομεία (που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ), που αποτελεί νέο χτύπημα στον κατώτερο μισθό. Προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι ίδιοι θα πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή ο μισθός τους θα είναι αρκετά μικρότερος από τα 490 και 427 ευρώ αντίστοιχα. Ενώ, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές «για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας». Υπερψηφίστηκαν επίσης και τροπολογίες που αφορούν την παραχώρηση αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2010. Τις τροπολογίες υπερψήφισαν οι βουλευτές - μέλη του φορέα «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Πανηγυρισμοί και εξαπάτηση από Σαμαρά

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία.
«Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Με στόχο την δημιουργία αναμονής και προσδοκιών στο λαό ισχυρίστηκε ότι «Παρά τη δύσκολη συγκυρία εμείς θα αποδείξουμε το greek success story». Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, είπε ότι «σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει». Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Σαμαράς, είπε «κάτι σημαίνει αυτό».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου