Τρίτη 30 Απριλίου 2013

The Working World: Ταμείο αλληλεγγύης ή ένα ακόμη «μαγαζί»;

Υπάρχουν ανιδιοτελείς άνθρωποι στην εποχή μας, που είναι διατεθειμένοι να δώσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να προάγουν την συνεργασία και την αλληλεγγύη; Και μάλιστα, πρώην στελέχη της Γουόλ Στριτ; Σύμφωνα με την ΜΚΟ «The Working World», φαίνεται ότι υπάρχουν. Μη μας κατηγορήσετε για αφελείς. Διαβάστε και αποφασίστε μόνοι σας τι θα πιστέψετε!

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ Μπρένταν Μάρτιν, οικονομολόγος σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, αφού δούλεψε στη Γουόλ Στριτ για κάποια χρόνια, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει κοπερατίβες.  Ξέρετε τι ήταν αυτό που... άλλαξε την ζωή του; Ενα ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή, που είδε το φθινόπωρο του 2004! Το ντοκιμαντέρ ονομαζόταν «The Take» και αναφερόταν στις καταλήψεις εγκαταλελειμμένων εργοστασίων από τους εργάτες, αμέσως μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Ο Μάρτιν έπεισε τον καναδό σκηνοθέτη της ταινίας να πάει μαζί του στην Αργεντινή και να τον γνωρίσει στους εργάτες. Αυτό απετέλεσε την αρχή της νέας του καριέρας. Το 2005 μετακόμισε στο Μπουένος Αιρες για να βάλει 250 χιλιάδες δολάρια στη νέα του εταιρία που ονομάστηκε «The Working World - TWW» (Ο Εργαζόμενος Κόσμος) και είναι μια «μη κερδοσκοπική» εταιρία παροχής δανείων σε κοπερατίβες.

Σε όσους πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα σοσιαλιστικό τερτίπι, ο Μάρτιν απαντά ήρεμα:
«Είναι ένας τρόπος για να γίνουν όλοι ιδιοκτήτες. Αν έχεις όλους τους εργάτες επενδυτές, η συνεταιριστική ιδιοκτησία πηγαίνει τη λογική του καπιταλισμού στο επόμενο στάδιο»! Σύμφωνα με τον Μάρτιν, οι εταιρίες λειτουργούν καλύτερα αν όλοι οι εργαζόμενοι –και όχι μόνο τα στελέχη– έχουν μερίδιο σ' αυτές. Αυτά αναφέρονται στο περιοδικό Bar-ron, στο εξώφυλλο του οποίου ο 39χρονος Μάρτιν φιγουράρησε το Δεκέμβρη του 2012. Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο «Η γενιά δωρητής» και παρουσιάζει τους σύγχρονους «φιλάνθρωπους» που «αλλάζουν την κοινωνία» (http://online.barrons.com/article/SB50001424052748704526104578119283726226640.html#articleTabs_article%3D1).

Το άρθρο αυτό φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις του ιδρυτή της εν λόγω ΜΚΟ, αφού φιγουράρει σε περίοπτη θέση και είναι απ’ αυτά που συστήνονται στο διαδικτυακό της τόπο (http://www.theworkingworld.org /us/press-room/#mission).  Ξέρετε ποιο είναι το εκπληκτικό; Οτι η «φιλανθρωπία» του Μάρτιν αναγνωρίζεται ακόμη και από τους πρώην (;) εργοδότες του στη Γουόλ Στριτ, την εταιρία «Τhe fly on the wall» (Η μύγα στον τοίχο)! Διαβάστε πως καμαρώνουν: «Η Fly είναι υπερήφανη όταν βλέπει το κορυφαίο τεχνολογικό μας στέλεχος (Chief Technology Officer), Μπρένταν Μάρτιν, να εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο της έκδοσης της 1ης Δεκέμβρη στο περιοδικό Barron. Ο Μπρένταν παρουσιάζεται ως μέλος της "γενιάς των δωρητών", νεαρών φιλάνθρωπων που αυξάνουν την αποδοτικότητα του πνευματικού τους κεφαλαίου για να αλλάξουν την κοινωνία προς το καλύτερο. Είμαστε αφάνταστα περήφανοι για τη δουλειά του Μπρένταν και θα θέλαμε να μοιραστούμε την ιστορία του και την ιστορία της μη κερδοσκοπικής του εταιρίας, Ο Εργαζόμενος Κόσμος (The Working World) είναι  ένα ανταποδοτικό πιστωτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε για να μεγιστοποιήσει τον κοινοτικό πλούτο και να επεκτείνει το δανεισμό σε αυτούς που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές οικονομικές υπηρεσίες» (http://www.theflyonthewall.com/splashPage.php?action=main&arg=A).

Αν τα αναφέρουμε αυτά είναι γιατί η εν λόγω ΜΚΟ έχει επιλεγεί από τους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) ως εναλλακτικός χρηματοδότης στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο που επιχειρούν να φτιάξουν. Να πως την παρουσιάζει το site του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (http://biom-metal.blogspot.gr/2013/04/blog-post_16.html):  «Η Working World, η οποία ιδρύθηκε στις ΗΠΑ και έχει έδρα στην Αργεντινή, λειτουργεί ως ταμείο αλληλεγγύης (solidarity fund) και χρηματοδοτεί με τη μορφή μικρών δανείων ομάδες εργατών που λειτουργούν συνεταιριστικές ή μικρές επιχειρήσεις. Τα έσοδά της προέρχονται από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα της Αργεντινής, που αποσκοπεί στη στήριξη και χρηματοδότηση των κατώτερων στρωμάτων, από δωρεές, αλλά και από το ίδιο το δίκτυο των συνεταιριστικών εταιριών που συνεισφέρουν στο ταμείο. Ως μη κερδοσκοπική εταιρία δεν έχει κέρδη για τους ιδιοκτήτες της. Στόχος του ταμείου είναι η αυτοσυντήρησή του και, όπως αναφέρει ο Μπρένταν Μάρτιν, ιδρυτής της εν λόγω ΜΚΟ, "ο ρόλος του κεφαλαίου είναι υποδεέστερος και εργαλειακός. Τα κέρδη των συνεταιριστικών είναι το πρωτεύον. Η αποπληρωμή των δανείων πραγματοποιείται μόνο από τα κέρδη των συνεταιρισμών. Αντίθετα με το προφανές του ρίσκου, το 98% των δανείων στην Αργεντινή αποπληρώθηκαν και έφεραν κέρδη στους εργαζόμενους. Οι εργάτες είναι ένα καλό στοίχημα, φαίνεται ότι αποδίδει"».

Η ίδια η ΜΚΟ επισημαίνει: «H Working World έχει επινοήσει μία αναπτυξιακή στρατηγική που δημιουργεί ισότητα, μόνιμες θέσεις εργασίας στερεωμένες σε τοπικές κοινότητες. Στα έξι χρόνια δουλειάς, έχουμε επενδύσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία θέσεων εργασίας με έναν βαθμό επιτυχίας 95%, χωρίς να δημιουργείται ποτέ χρέος στις γειτονιές που εξυπηρετούμε. Ξεκινήσαμε στην Αργεντινή, όπου δείξαμε ότι οι μέθοδοί μας μπορούν να δουλέψουν, μετά αποδείξαμε ότι μπορούν να επαναληφθούν στη Νικαράγουα, και τώρα, με το τελευταίο μας γραφείο στη Νέα Υόρκη, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε καινοτόμα δημιουργία θέσεων εργασίας τον 21ο αιώνα στις ΗΠΑ» (http://www.theworkingworld.org/us/what-we-do/21st-century-job-creation/).

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει –από το 2009 με ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης– το 2012 ως «έτος των κοπερατίβων» (βλ. http://usa2012.coop/about-iyc/un-resolution). Ο δε Γενικός του Γραμματέας (πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Νότιας Κορέας), Μπαν Κι Μουν, έχει χαρακτηρίσει τις κοπερατίβες ως «μία μοναδική και ανεκτίμητη παρουσία στον σημερινό κόσμο. Οι κοπερατίβες είναι μία υπενθύμιση στην διεθνή κοινότητα ότι είναι δυνατό να επιδιωχθεί τόσο η οικονομική βιωσιμότητα όσο και η κοινωνική υπευθυνότητα» (http://uncoopsnews.org/?p=98).

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι κοπερατίβες είναι το... ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού ή κάποιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Διαλέγετε και παίρνετε.

ΥΓ: Ας τα έχουν αυτά υπόψη τους οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, για να γνωρίζουν με ποιους θα μπλέξουν, αν αποδεχτούν πιστώσεις από εταιρίες όπως η «The Working World».

Πηγή: Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου