Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πόσοι είναι πια αυτοί που κάνουν χρήση της εναλλακτικής θητείας - που αποσκοπεί η προπαγάνδα ΝΔ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ!

Ενώ ΝΔ και Χρυσή Αυγή ξιφουλκούν εναντίον της Εναλλακτικής Θητείας, άξιο απορίας παραμένει το γεγονός ότι κανείς από τα δύο συγκεκριμένα κόμματα που σήκωσαν τόσο ντόρο δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο, κανένα αριθμοτικό δεδομένο, για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τα ψεύδη και την γκαιμπελική προπαγάνδα τους.

Αποκορύφωμα αυτής της εκστρατείας, που αποτελεί μια ακόμη διάσταση της έντασης της κρατικής καταστολής ενάντια στο αντιπολεμικό και αντιμιλιταριστικό κίνημα, θέτοντας στο στόχαστρο του εκτός των Αντιρρησιών Συνείδησης και των Ολικών Αρνητών Στράτευσης, το κίνημα μέσα στον στρατό, διώκοντας το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ, αλλά και την κίνηση συνδικαλιστικής οργάνωσης του μονίμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ Ιωάννης Καράμπελας.

Στο κείμενο της ερώτησής του, ο βουλευτής αφού αναφέρεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τονίζει πως «γίνεται αντιληπτό πως οι αντιρρησίες συνείδησης ενώ απολαμβάνουν 
τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Κάποιοι προστατεύουν την πατρίδα από τις συνοριακές σκοπιές, άγρυπνοι και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ενώ κάποιοι άλλοι αντί στρατιωτικής θητείας ακολουθούν το ωράριο του δημοσίου υπαλλήλου, στην καρέκλα ενός γραφείου και με όλα τα σαββατοκύριακα τους ελεύθερα. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας σχεδόν όλοι οι ΟΤΑ παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού σε καίριους τομείς όπως είναι η καθαριότητα δημόσιων χώρων και η αποκομιδή απορριμμάτων, όπως επίσης σημαντικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού στα κέντρα απεξάρτησης ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ίσως θα ήταν χρήσιμη μια επανεξέταση του νομοθετικού κειμένου που αφορά την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Είναι αναγκαίο δηλαδή η πολιτεία να μεριμνά ώστε όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα μέσω της στρατιωτικής τους θητείας, να πραγματοποιούν κοινωνική εργασία σε συγκεκριμένες δομές που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και όχι κατ’ επιλογήν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Καράμπελας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ερώτηση του μνημονιακού βουλευτή έχει προηγηθεί της δημοσίευση των ΝΕΩΝ, όπου στο τρομοκρατικό πρωτοσέλιδο του εντύπου του επίσης μνημονιακού συγκροτήματος ΔΟΛ ανακοινώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρησης για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ευλογα προκύπτει το ερώτημα: ο βουλευτής της ΝΔ Ι.Καράμπελας προτείνει την κάλυψη των κενών από τους υπόχρεους της Εναλλακτικής Θητείας; Μα πόσοι είναι αυτοί επιτέλους;

Καθώς το ΓΕΕΘΑ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε δημοσιοποιεί τα σχετικά στοιχεία, στρεφόμαστε στα tanea.gr (19 Μαρτίου 2011), για να διαβάσουμε κείμενο του Σταύρου Θεοδωράκη, με τίτλο «Τρεις αντιρρησίες συνείδησης µιλούν για την εναλλακτική θητεία τους». Εκεί αναφέρονται τα εξής:

«ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ «Θα πήγαινα στρατό για να µάθω να σκοτώνω;» Ο στρατός δεν θέλει να µιλάει γι' αυτούς. Στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας αλλά και στο ΓΕΕΘΑ προφασίστηκαν διάφορα για να µη µας δώσουν καµιά συγκεκριµένη πληροφορία. «Οι υπηρεσίες δεν έχουν στοιχεία». «Ο στρατηγός λείπει». «Το αίτηµά σας θα εξετασθεί». Ούτε πόσοι είναι µας έλεγαν ούτε βέβαια πού µπορούµε να τους βρούµε. Τελικά, εντοπίσαµε τρεις. Εναν στην Αιτωλοακαρνανία, έναν στη Βοιωτία και έναν στη Μεσσηνία. Και οι τρεις «προσφέρουν υπηρεσίες» σε Κέντρα Αναπήρων. Είναι γεννηµένοι στις αρχές της δεκαετίας του '80. ∆ουλεύουν κανονικά τη βάρδιά τους, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόµενοι, αλλά στο τέλος του µήνααυτοί δεν θα πληρωθούν. Είναι οι εναλλακτικοί «φαντάροι» της χώρας. Νέοι δηλαδή που έχουν αρνηθεί να «µπουν» σε στρατόπεδα και έχουν ενταχθείστο πρόγραµµατης εναλλακτικής θητείας. Κάθε χρόνο, σύµφωνα µε πληροφορίες, εµφανίζονται 2 νέοι που αιτούνται εναλλακτική θητεία. Ο στρατός κάνειδεκτό κατάµέσον όροένα αίτηµα τον χρόνο. Αφού πρώτα ακούσει τη γνώµη της ΕπιτροπήςΕλέγχου Συνείδησης. «Τι έχεις να πεις για την εξέγερση του ∆εκέµβρη;», «Πηγαίνεις σε πορείες;», «Τι γνώµη έχεις για τους Τούρκους;» είναι µερικά από τα ερωτήµατα που θέτει η επιτροπή.

Οσοι απαντήσουν σωστά(!) θα υπηρετήσουν 14 µήνες εναλλακτική θητεία, τη διπλάσια σχεδόν από την κανονική τωνεννέα µηνώναλλά δεν θα φορέσουν το χακί ούτε για µια µέρα. Την πενταετία 2002-2006 υποβλήθηκαν 12 αιτήµατα για εναλλακτική θητεία, εκ τωνοποίων εγκρίθηκαν επτά. Κάποτε τα πράγµατα γι' αυτούς που δενήθελαν να πάρουν όπλο ήταν πολύ πιο οδυνηρά. Η άρνηση περίπου 2.500
Μαρτύρων Ιεχωβά να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τον τελευταίο µισό αιώνα (και µέχρι το 1994) τους «φόρτωσε» µε 10.000 χρόνια φυλακής (από τα οποία εκτίθηκαν πραγµατικά 5.000 χρόνια).
Το καθεστώς όµως κάτω και από την πίεση των ευρωπαϊκών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωµάτων άλλαξε το 1997, οπότε και θεσπίσθηκε η «εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία». Ο νόµος βελτιώθηκε το 2005, εξακολουθεί όµως να θεωρεί την εναλλακτική θητεία τιµωρίακαι όχι επιλογή. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι µία από τις επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27» που έχουνακόµα υποχρεωτικήτη στράτευση (οι άλλες χώρες είναι Αυστρία, Γερµανία, ∆ανία, Φινλανδία, Εσθονία, Κύπρος).

Ο Στ.Θεοδωράκης πήρε συνεντέυξεις από τρεις υπόχρεους Εναλλακτικής θητείας, των οποιών αξίεζει να διαβάσουμε τις ιδιότητες και την προσφορά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΒΕΛΗΣ (φυσικοθεραπευτής)
«Ο στρατός είναι από βαρετός µέχρι επιζήµιος»
«ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ του 2010 µε κάλεσαν στο ΓΕΕΘΑ για να περάσω απότη γνωστή συνέντευξη. Τους είπα ότι την ένοπλη στράτευση τη θεωρώ από βαρετή(στην καλύτερη περίπτωση) µέχρι εξαιρετικά επιζήµια για το άτοµο και το κοινωνικό σύνολο.
Από τις 16 Νοέµβρη του 2010 στο πλαίσιο εκπλήρωσης της εναλλακτικής υπηρεσίας απασχολούµαι ως φυσικοθεραπευτής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόµων µε Αναπηρίες Μεσσηνίας στην Καλαµάτα».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ (σύµβουλος µάρκετινγκ)
«Πάντα ήµουν κατά της βίας»
Πέρασα αποΤΗΝ επιτροπή ελέγχου συνείδησης τον Σεπτέµβριο του 2010. Ξεκίνησα εναλλακτική υπηρεσία τον Ιανουάριο του 2011 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόµων µε Αναπηρίες Βοιωτίας στη Θήβα».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (δάσκαλος)
«Δίκαιος πόλεµος δεν υπάρχει»
«Τον Μαιο τού 2010 κλήθηκα να παρουσιαστώ στην Τρίπολη για να εκπληρώσω στρατιωτική θητεία διάρκειας εννέα µηνών. Από την πρώτη ηµέρα αυτό που απαίτησα ήταν να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο αντί να κλειστώ σε ένα στρατόπεδο. Υστερα από έξι µήνες παρουσιάστηκα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόµων µε Αναπηρίες Αιτωλοακαρνανίας για να εργαστώ για 15 µήνες µε άτοµα µε αναπηρίες και παιδιά µε µαθησιακές δυσκολίες».

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ ΑΠΛΩΣ –ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η αυταρχική επίθεση που περιγράφτηκε δεν στοχοποιεί μόνο τους αντιρρησίες συνείδησης και τους ολικούς αρνητές στράτευσης. Ουσιαστικά επιτίθεται στο σύνολο του αντιπολεμικού και αντιμιλιταριστικού κινήματος, καθώς η ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της κρατικής τρομοκρατίας αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής που ασκεί το κράτος έκτακτης ανάγκης και ο Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός, για να χαραχθεί ο νέος δρόμος αστικής «εθνικής» ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών, για να επιβληθεί το νέο μοντέλο εργασίας και αναπαραγωγής της εργατικής τάξης, με όρους δουλοποίησης.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου