Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εντεινόμενη κρατική τρομοκρατία του καθεστώτος Ερντογάν που δε δέχεται αμφισβήτηση των στρατηγικών Νεοοθωμανικών στόχων

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολοένα περισσότερα στοιχεία για την έκταση της κρατικής καταστολής στην Τουρκία και τις συνέπειες της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μόνο άστοχος δεν είναι ο τίτλος κειμένου που κάνει λόγο για «Aπολογισμό "πολέμου" στις διαδηλώσεις της Τουρκίας», καθώς η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων της Τουρκίας ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν για 20 ημέρες την Τουρκία σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 7822 άλλοι! Πάντα σύμφωνα με την Ένωση, η κατάσταση υγείας 59 τραυματιών είναι σοβαρή. 6 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 11 διαδηλωτές τυφλώθηκαν και 100 άλλοι είχαν κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Οι γιατροί κατηγορούν τις αστυνομικές αρχές για υπέρμετρη χρήση βίας.
Όμως η κρατική καταστολή εντείνεται και περνά σε άλλα πεδία. Η τουρκική εφημερίδα Akşam γράφει πως ηδη έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας εναντίον των χρηστών του Twitter και του Facebook. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Facebook μέσω του γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη δίνει πληροφορίες στις τουρκικές αρχές σχετικά με κάποιους χρήστες όμως το twitter αρνείται και ζητεί εντολή από δικαστήριο των ΗΠΑ για να ξεκινήσει να συνεργάζεται με την τουρκική αστυνομία. Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται σχέδιο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο Ιντερνετ, ώστε να περιορίσει τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Hurriyet Daily News. «Εξετάζουμε τις εφαρμογές στο εξωτερικό ως προς το θέμα αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα υπουργική πηγή.
Στο στόχαστρο της Τουρκικής Αστυνομίας έχει μπει και η ριζοσπαστική αριστερά που αντιμετωπίζει σκληρές διώξεις. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία προχώρησε νωρίς το πρωί της Τρίτης σε δεκάδες συλλήψεις μελών της για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία συνέλαβε έπειτα από εφόδους σε σπίτια 90 μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της εισαγγελίας της πόλης. Η τουρκική αστυνομία εισέβαλε επίσης στα γραφεία της εφημερίδας Atilim και του πρακτορείου ειδήσεων Etkin που πρόσκεινται στην οργάνωση. Ο βουλευτής Σιρί Σουρέγια Εντερ επιβεβαίωσε στο Twitter τη σύλληψη στο σπίτι του του αντιπροέδρου του ESP Αλπ Αλτινέρς στην οποία ήταν παρών. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 30 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αγκυρα, 13 στο Εσκισεχίρ, ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 18 ακόμη επαρχίες.


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή 600 ανθρώπους κατά τις διαδηλώσεις στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές των δύο πόλεων. Η αστυνομία μπορεί να συνεχίσει επί τέσσερις ημέρες την κράτηση ατόμου πριν από την προσαγωγή του ενώπιον εισαγγελέα που θα αποφασίσει για την απαγγελία ή μη κατηγορίας εναντίον του, για την προσωρινή του κράτηση ή την απελευθέρωσή του.


Παράλληλα, το καθεστώς Ερντογάν εντείνει την προπαγάνδα του ώστε να πείσει ότι οι κινητοποιήσεις «ήταν ξένος δάκτυλος» και ταυτόχρονα επιχειρεί να φανατίσει το μουσουλμανικό πληθυσμό, που έπαιξε εξάλλου ρόλο στην καταστολή των κινητοποιήσεων, μαζί με την αστυνομία και τον στρατό.


Χαρακτηριστό το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Takvim όπου στο προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο με τίτλο «βρώμικη ομολογία» ισχυρίστηκε πως συντάκτης της εφημερίδας μίλησε τη δημοσιογράφο του CNN Kρίστιαν Άμανπουρ η οποία φέρεται πως παραδέχονταν πως το CNN ξεσήκωσε τον κόσμο στην Τουρκία και έγραφε πως «όλα τα κάναμε για τα χρήματα». Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα έγραφε πως το ρεπορτάζ ήταν ανύπαρκτο απλά το δημοσίευσαν « καθώς το CNN παρουσίασε ψευδείς ειδήσεις για την Τουρκία, κάτι παρόμοιο κάναμε κι εμείς»! Μόνο στο πρωτοσέλιδο δεν έγραφε τίποτα γι’ αυτό!
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτό το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που η κυκλοφορία της ξεπερνά τα 300.000 φύλλα, δείχνει τον τρόπο λειτουργίας κάποιων  κύκλων στην Τουρκία  που προσπαθoύν να πολώσουν  το κλίμα με ψευδείς πληροφορίες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή είχε δηλώσει πως τις ημέρες των συγκρούσεων κάποιοι διαδηλωτές είχαν εισβάλλει σε τζαμί με τα παπούτσια τους και έπιναν μπίρες. Διαδηλωτές είχαν μπει σε τζαμί, καθώς μετέφεραν τους σοβαρά τραυματισμένους. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Cumhuriyet και Sözcü ο ιμάμης του τεμένους είχε αναφέρει πως δεν είχε δει κανέναν να πίνει αλκοόλ, παρά μόνο γιατρούς να περιθάλπουν τραυματίες.


Οι παραπάνω μέθοδοι εντάσσονται στο πλαίσιο της εκδοχής του σύγχρονου κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού στην Τουρκία και στην πολιτική που περιέγραψε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός που δήλωσε ότι η συνωμοσία που εξυφάνθηκε εναντίον της κυβέρνησης αποτράπηκε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους οπαδούς του και και στη δημοκρατικότητα της αστυνομίας. «Ο λαός έκανε να αποτύχει αυτή η ίντριγκα προσερχόμενος κατά εκατοντάδες χιλιάδων στις συγκεντρώσεις του AKP» δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ογκώδεις συγκεντρώσεις των οπαδών του αποτελούν «την πραγματική εικόνα» της Τουρκίας. Παράλληλα, επιτέθηκε και πάλι με δριμύτητα στους διαδηλωτές και τις συγκεντρώσεις τους, οι οποίο καθοδηγούνται από «προδότες με συνεργούς στο εξωτερικό».
Ο Ερντογάν υπερασπίσθηκε τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες επικρίνονται έντονα για τις μεθόδους τους, λέγοντας ότι «πέρασαν το τεστ της δημοκρατίας». Παράλληλα, δεσμεύθηκε να ενισχύσει περαιτέρω τις αστυνομικές δυνάμεις και προανήγγειλε νέες φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις σε άλλες τρεις πόλεις της χώρας.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός μπορεί να έδωσε πολιτική λύση στο Κουρδικό ζήτημα, σχεδιάζοντας τους στρατηγικούς στόχους του αστικού κατεστημένου που βλέπουν μια μουσουλμανική χώρα πρότυπο με τον Νεοοθωμανισμό να δίνει το στίγμα εντός και εκτός συνόρων, αλλά  σημαντικά τμήματα της κοινωνίας αντιδρούν και νέες πολώσεις δημιουργούνται.

Η διαλλακτικότητα του Ερντογάν γρήγορα αποκαλύφθηκε προσχηματική καθώς επιλέχτηκε η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, οι προληπτικές συλλήψεις και η επιβολή προληπτικής λογοκρισίας, ενώ τον τόνο των εξελίξεων δίνουν οι νέες παρεμβάσεις που φανερώνουν την πρόθεση οικοδόμησης μιας κοινωνίας στα μουσουλμανικά πρότυπα. Σε ομιλία του στη συνεδρίαση με σκοπό την προβολή του σχεδίου «Το να είσαι οικογένεια» του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής της Τουρκίας ο κ Ερντογάν χαρακτήρισε την καισαρική και την έκτρωση ως μέσα για την μείωση του πληθυσμού ενός έθνους. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός  δήλωσε τα εξής, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας: «εδώ και χρόνια σε αυτή τη χώρα προώθησαν τους μηχανισμούς ελέγχου των γεννήσεων. Πλέον χαλάμε αυτό το παιχνίδι, πρέπει να το χαλάσουμε». «Σχεδόν αποστείρωσαν τον λαό μας. Έκαναν τα πάντα για αυτό, ακόμη και ιατρικές επεμβάσεις. Με αυτό σχετίζεται η καισαρική και η έκτρωση», είπε ο κ.Ερντογάν, που τόνισε ότι ο σκοπός της καισαρικής είναι η μείωση του πληθυσμού ενός έθνους!

Οι τελευταίες συγκρούσεις στην Τουρκία αποτελούν την κορύφωση μιας τεράστιας μετάλλαξης της γειτονικής κοινωνίας που αναζητά ένα διαφορετικό δρόμο, αναθεωρώντας τους όρους οικοδόμησης του Τουρκικού κράτους που θεώρησε τη Δύση ως πρότυπο. Είναι ένας δρόμος που διχάζει, κρύβει μεγαλοϊδεατισμό και ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις, αλλά το τουρκικό κατεστημένο δείχνει αποφασισμένο να τον επιβάλλει με την ακραία κρατική βία.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου