Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Δημόσια τοποθέτηση για την μεταφορά των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα

Την Κυριακή 16/6, η τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής Πάτρας πραγματοποίησε εκδήλωση στα νέα της γραφεία που βρίσκονται στην οδό Γούναρη. Περνώντας κανείς από εκεί βιώνει το αδιάψευστο της εικόνας. Τα γραφεία της Χ.Α βρίσκονται σε ένα κτίριο που περιτριγυρίζεται από το αστυνομικό τμήμα μεταγωγών, πάνω από ένα κατάστημα "αγοράζω χρυσό" ενός σύγχρονου μαυραγορίτη. Πίσω από αυτό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που εμείς σαν "Πέρασμα" από το κατηλειμμένο Μαραγκοπούλειο που βρίσκεται δύο τετράγωνα πιο πάνω, θα θέλαμε να καταδείξουμε.

1. Είναι γνωστό πως για τον ακροδεξιό/εθνικιστικό/φασιστικό χώρο η Πάτρα είναι πάντα ένα ανοιχτό στοίχημα. Είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας σε πληθυσμό, είναι μια πόλη με έντονη ιστορία κοινωνικών συγκρούσεων, είναι μια πόλη που το παρακράτος που έδρασε στο παρελθόν είναι ακόμη εδώ (κένταυροι '80, δολοφονία Τεμπονέρα, Δεκέμβρης 2008), είναι μια πόλη που στις μέρες μας ακόμη και μετά την παρουσία της Χ.Α στο κοινοβούλιο η κοινωνική διεισδυτικότητα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου δεν ήταν αυτή που θα προσδοκούσε.
2. Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι φασίστες να μετακινήθηκαν σε αυτά τα γραφεία, που αγκαλιάζονται από το τρίτο αστυνομικό τμήμα και το μεταγωγών, χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την αστυνομία. Ακόμη περισσότερο για εμάς η νέα τοποθεσία των γραφείων της Χ.Α στην Πάτρα, εξυπηρετεί τους γενικότερους σχεδιασμούς του συστήματος που θέλουν να γενικεύσουν την καταστολή απέναντι σε όσους αντιστέκονται, να καταπνίξουν όσες φωνές υπάρχουν ζωντανές, όσους δε χάφτουν το παραμύθι περί ανάπτυξης και σωτηρίας. Στον αντιεξεγερτικό σχεδιασμό της κυριαρχίας η παρουσία και ο λόγος του ακροδεξιού/φασιστικού μπλοκ έχει καίρια σημασία. Πίσω από τον μανδύα του νόμιμου πολιτικού κόμματος, έρχεται να βάλει ζητήματα περί νόμου και τάξης, έρχεται να παίξει το ρόλο του κοινωνικού χαλιού πάνω στο οποίο θα πατήσει η καταστολή. Αυτό εξυπηρετεί τόσο τα κρατικά σχέδια, όσο και την ενδυνάμωση της παρουσίας της Χ.Α σαν αποτελεσματικής φωνής στο κοινοβούλιο. Θέτει ζητήματα κοινωνικού ελέγχου, πειθαρχίας, κοινωνικής σιωπής. Από τους μετανάστες, τους απεργούς, τους αγωνιστές μέχρι τις καταλήψεις, όλο το δεξιό/ακροδεξιό/φασιστικό/νεοναζιστικό μπλοκ λειτουργεί ενοποιημένα. Οι μεν το παίζουν ακραίοι, οι δε δημοκράτες. Οι μεν βγάζουν κορώνες αντισυστημικότητας κατ' επίφαση, οι δε πάνω σε αυτό ικανοποιούν το δήθεν υπαρκτό κοινωνικό αίτημα για ασφάλεια και καταστολή.

3. Είναι γνωστό ακόμη πως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή του κοινοβουλίου, αλλά του δρόμου. Εδώ στην Πάτρα, η παρουσία πολλών χώρων αντίστασης, πολλών αντιφαστικών και αγωνιστικών αντανακλαστικών, οδήγησε την τοπική παρουσία του φασιστικού χώρου σε αδυναμία παραγωγής των απαιτούμενων αποτελεσμάτων. Η ησυχία που βρίσκουν μέσα στη φωλιά της αστυνομίας εξυπηρετεί ακριβώς αυτό. Όπως και το ότι πλέον βρίσκονται πάνω σε μια λεωφόρο της πόλης και όχι σε μια γειτονιά, όπως και το ότι κοιτάζουν να συνδεθούν με το κοινωνικό κομμάτι που έχουν αναφορά και μπορούν να το συναντήσουν κάνοντας δουλειά στα μπαρ και στα καφενεία και κερνώντας ποτάκια στα ψηλαλώνια. Η Χ.Α θέλει να γίνει ένα σεβαστό, νόμιμο κόμμα ησυχίας, τάξης και ασφάλειας, με πολιτικές θέσεις και κοινωνική βάση. Και στο περιβάλλον της βίαιης επίθεσης πάνω στις ζωές μας και της επιχειρούμενης βαρβαρότητας, η παρουσία τέτοιων ανθρώπων θα είναι καταλυτική. Το σύστημα χαϊδεύει τα παιδιά του και φτιάχνει τις εφεδρείες του. Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουν όλοι αυτοί οι απόστρατοι αξιωματικοί, όπως και τι κάνουν όλοι αυτοί οι μπάτσοι που ψηφίζουν τους φασίστες. Θεωρεί κανείς πως θα τσακωθούν ποτέ με τους χρυσαυγίτες, πως θα υπερασπιστούν τον κόσμο που αγωνίζεται ή πως πολύ απλά θα κάνουν τη δουλειά τους προς χάριν της (ανύπαρκτης) κοινωνικής ομαλότητας;

4. Είναι γνωστό πως εν έτει 2013 υπάρχει κόσμος που μέσα στην κρίση, μέσα στην καπιταλιστική επέλαση, έχει επιλέξει να αντισταθεί. Να αντισταθεί στην εξαθλίωση, στον ατομισμό, στη βαρβαρότητα, το σκοταδισμό και τη φίμωση που μας επιβάλλουν. Το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα ήταν και θα είναι κομμάτι των αγώνων για ατομική και κοινωνική απελευθέρωση. Στις καταλήψεις και τα στέκια, στις πλατείες, στις συνελεύσεις, στις πορείες και τους δρόμους, η παρουσία μας πάντα θα αποσκοπεί στην αντιπαράθεση με το υπάρχον σύστημα. Αυτό σημαίνει και την ανάλογη καταστολή. Εδώ, στη γειτονιά που βρισκόμαστε εμείς σαν κατάληψη, η παρουσιά της ψησταριάς του χρυσαυγίτη Σίψα πίσω από το χώρο που βρισκόμαστε, αλλά και τώρα η μεταφορά των γραφείων της Χ.Α μέσα στη γειτονιά μας, εξυπηρετούν ένα γενικότερο σχεδιασμό της εξουσίας απέναντι στο κίνημα στην Πάτρα, ξεκινώντας από την παρουσία μας σαν Μαραγκοπούλειο. Ήδη, σε κάθε αφορμή, η Χ.Α στοχοποιεί την κατάληψή μας, θέτοντας και το ζήτημα της δημόσιας τάξης στο ίδιο το κράτος. Ξέρουν πολύ καλά οι φασίστες πως δίπλα στους μπάτσους θα έχουν την άνεση να κάνουν τη δουλειά τους, παρουσιάζοντας τους μέχρι πρότινος μαχαιροβγάλτες βουλευτές τους ως αθώους θεματοφύλακες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας. Και όποιος αντιστέκεται απέναντι στο βούρκο των ιδεών, των λόγων και των συγκεκαλυμμένων πρακτικών τους, θα έχει προφανώς να αντιμετωπίσει τη δημοκρατίας, που τι να κάνουμε, πρέπει να προστατέψει ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα από τις αντισυστημικές δυνάμεις. Το γαϊτανάκι κράτους - Χ.Α εξυπηρετεί προφανώς στην προκειμένη περίπτωση τη στοχοποίηση και καταστολή του κόσμου του αγώνα, κομμάτι του οποίου είμαστε και εμείς σαν Μαραγκοπούλειο. Η θέση μας είναι σαφής και ανυποχώρητη και προφανώς δε ζητάμε καμία προστασία από το κράτος και τη δημοκρατία τους. Ξεκαθαρίζουμε πως η παρουσίας μας είναι στις επάλξεις του αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τη φτωχοποίηση, την εξαθλίωση, την καταστροφή της φύσης, για έναν κόσμο ελεύθερο, ισότιμο, για έναν κόσμο που θα χωράει τους πάντες.

Και για να τελειώνουμε με τους μύθους και τη μεταφυσική: Το σύστημα που ζούμε ονομάζεται καπιταλισμός και αυτή τη στιγμή κάνει τη μεγαλύτερη επίθεση πάνω στις ζωές μας. Για να μην καταρρεύσει πρέπει να διευρύνει την εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων. Με λίγα λόγια, να αναπτυχθεί. Στην παρούσα φάση, εδώ στην Ελλάδα, είμαστε κομμάτι ενός τεράστιου κοινωνικού πειράματος. Τα πάντα πρέπει να ξεπουληθούν στο κεφάλαιο. Είτε ξένο, είτε ντόπιο, είτε γερμανικό, είτε από το Κατάρ. Ανάπτυξη σημαίνει λεηλασία της φύσης και αποικιοποίησης της ζωής μας. Με λίγα λόγια, θα δουλεύουμε για 200 ευρώ ζώντας μια μίζερη ζωή. Αρκεί βέβαια να υποτασσόμαστε, αλλιώς θα δεχθούμε την καταστολή. Το κυριαρχικό μπλοκ συγκροτείται και επιτίθεται ιδεολογικά και πρακτικά.

Η ανάπτυξη στις Σκουριές, η πώληση δημόσιας γης, η ιδιωτικοποίηση νερού και ρεύματος, οι εξώσεις από τα σπίτια, το ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών, οι περικοπές μισθών, συντάξεων, η υποτίμηση συνολικά της ζωής μας, είναι η πλήρης ηπαγωγή της στο κεφάλαιο. Το μέλλον μας είναι αυτό των σύγχρονων σκλάβων. Και επειδή αρκετοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν, οργίζονται, εξεγείρονται, πρέπει να ελεγχθούν. Αυτό θα γίνει είτε με φυσική καταστολή ή με ιδεολογική προπαγάνδα. Η Χ.Α εξυπηρετεί το να κινητοποιήσει όλο το συντηρητικό/ακροδεξιό/μισαλλόδοξο κομμάτι της κοινωνίας, κάνοντάς το μια βάση συντήρησης και στήριξης του συτήματος. Μέσα σε αυτό, υπάρχουν και ένα σωρό κεφαλαιοκράτες που στηρίζουν τους φασίστες σαν ένα κομμάτι που με τον κόσμο του θα διαφυλάττει τα συμφέροντά τους. Η δουλειά στους Έλληνες με 18 ευρώ, είναι ακριβώς αυτό. Αντί να βγούμε στους δρόμους και να αντισταθούμε, να βρούμε λύσεις συλλογικά και από τη βάση για τα προβλήματά μας, να επιτεθούμε στον καπιταλισμό, πρέπει να πάμε να δουλέψουμε με τους όρους που θέλουν τα αφεντικά, στο όνομα της πατρίδας και στη βάση του εκβιασμού της ανεργίας.

Η Χ.Α έχει συνεναίσει (ενδεικτικά): -Στη συνέχιση του έργου λεηλασίας στις Σκουριές Χαλκιδικής, στο ξεπούλημα νησιών και δημόσιων επιχειρήσεων, στην κατάργηση του φόρου στους Έλληνες εφοπλιστές ώστε να μας κάνουν τη χάρη να επιστρέψουν στη χώρα και να επενδύσουν, στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Η αντισυστημικότητά τους είναι η άδεια οπλοφορίας που τους έχουν δώσει, η ανοχή και τα στραβά μάτια που κάνει το κράτος στα κωλόπαιδά τους που συλλαμβάνονται κατά καιρούς, η επαφή τους με κάθε κατακάθι της κοινωνίας που κάνει μεροκάματα για χάρη τους, η ετοιμότητά τους απέναντι σε οποιονδήποτε βγαίνει αγωνιστικά στο προσκήνιο, η υπεράσπιση από μέρους του κεφαλαίου. Ό,τι και να δείχνουν τα κανάλια με τις κραυγές των φασιστών απέναντι στο διεφθαρμένο σύστημα, στους διαδρόμους της βουλής όλοι χωράνε και δεν τρέχει τίποτα. Απέναντι στη στημένη παράσταση της δημοκρατίας, οφείλουμε να πούμε το εξής: Ο νεοφιλελευθερισμός, η λεηλασία της ζωής μας και η πλήρης υπαγωγή της ύπαρξής μας στο κεφάλαιο, πάει χέρι χέρι με το φασισμό και τον ολοκληρωτισμό. Η Χ.Α είναι σάρκα του καθεστώτος. Απέναντι σε αυτά, εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε συλλογικά, να σταθούμε απέναντι στη βαρβαρότητα, το σκοταδισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμός, τον ατομισμό, τη μιζέρια. Ή θα ορθώσουμε το ανάστημά μας και θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα ζήσουμε σαν δούλοι.

Συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης "πέρασμα"
από το κατειλημμένο Μαραγκοπούλειο, Γούναρη 102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου