Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχει μόνο Μανωλάδα... Το “ειδυλλιακό” περιβάλλον μιας ελληνικής πολυεθνικής

Καταγγελία εργαζομένων

Η εταιρία ALINDA-VELCO είναι ένας ελληνικός πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε τομείς παραγωγής και εμπορίας πρώτων υλών για τη βιομηχανία τροφίμων και απορρυπαντικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εγκαταστάσεις σε Οινόφυτα Βοιωτίας, Ασπρόπυργο, Σπάτα, Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 20 εργαζόμενους στην παραγωγή, κατά πλειοψηφία μετανάστες.

Η δουλειά είναι βαριά και ανθυγιεινή: γυναίκες εργαζόμενες είναι αναγκασμένες να σηκώνουν πολύ μεγάλα βάρη (4 λίτρα το μπουκάλι, 16-18 κιλά το κιβώτιο, ενώ οι παλέτες που τυλίγονται έχουν βάρος 640 κιλά).

Στους πακιστανούς εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν την πιο σκληρή εργασία, η αμοιβή
είναι 19,5-22 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας, ενώ σε όλους τους εργαζόμενους η εταιρεία χρωστάει δώρα, επιδόματα, υπερωρίες, συν τα Σάββατα όπου ναι μεν οι εργαζόμενοι δουλεύουν αλλά δεν φαίνονται πουθενά ως εργάσιμη μέρα.

Σε ρουμανικής καταγωγής εργαζόμενες, που απασχολούνται από το 2008 στην εταιρία και τώρα βρίσκονται σε δικαστική αντιδικία με αυτήν, χρωστάει μισθούς – υπερωρίες, τα εργάσιμα Σάββατα, επιδόματα γάμου, τέκνων, τριετίας, ενώ δεν τους έδινε αποδείξεις πληρωμής. Επίσης, δεν έχει επιδώσει η εταιρία στους εργαζόμενους τη σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει. Επιδόματα χρωστάει και σε έλληνες εργαζόμενους.

Η εταιρία κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους τόσο μισθολογικά όσο και από άποψη συμπεριφοράς. Δύο οι κατηγορίες εργαζομένων: των μεταναστών και των ελλήνων. Τα μεροκάματα για τους πρώτους κυμαίνονται στα 22 ευρώ και για τους δεύτερους στα 27-28 ευρώ.

Από το Νοέμβρη του 2012 έχει γίνει καταγγελία για την εταιρεία από εργαζόμενους. Στις 23 Μάη του 2013 ήταν η πρώτη δίκη, η οποία αναβλήθηκε καθώς η δικηγόρος της εταιρίας επικαλέσθηκε ασθένεια. Η δεύτερη δίκη γίνεται στις 27 Ιούνη.

Εν τω μεταξύ, στις 20 Ιούνη η μία από τις δύο εργαζόμενες που έχουν καταγγείλει την εταιρία απολύθηκε. Στο τέλος της εργάσιμης μέρας καλέστηκε να υπογράψει την απόλυσή της και ότι δεν διεκδικεί αποζημίωση από την εταιρία, ενώ στο έντυπο της απόλυσης αναγραφόταν ότι η εταιρία έχει καταγγείλει την εργαζόμενη στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη συμπεριφορά της, χωρίς να έχει ποτέ γνωστοποιηθεί σε αυτήν η σχετική καταγγελία.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων, κυρίως των γυναικών, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, έχουν αναπνευστικά προβλήματα και χρήζουν φυσιοθεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου