Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Δεν θέλουμε απεργούς πείνας στη γιορτή μας;

ΕΡΤ: Δεν θέλουμε απεργούς πείνας στη γιορτή μας;


Ένα κομμάτι πανί…ένα πανό αλληλεγγύης που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του απεργού πείνας Κώστα Σακκά, έγινε αιτία σοβαρής αντιπαράθεσης μεταξύ των συνδικαλιστών της ΕΡΤ και ατόμων από τον αναρχικό χώρο. Το πανό που ζητούσε την απελευθέρωση ενός ανθρώπου που είναι προφυλακισμένος δυόμιση χρόνια και η υγεία του οποίου βρίσκεται σε οριακό σημείο ήταν κρεμασμένο πάνω στην εξέδρα.   Αρκετοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ φοβήθηκαν ότι το πανό «στέλνει λάθος μήνυμα» και πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι κεντρικό πανό στις συναυλίες της ΕΡΤ προέρχεται από τον αναρχικό χώρο για να προχωρήσει σε συσχετισμούς όπως: «Εστίες ανομίας. Τι ΕΡΤ, τι βίλα Αμαλίας».   Ομάδα της περιφρούρησης της ΕΡΤ, με την καθοδήγηση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη αντί να προχωρήσει σε κάποια συνεννόηση με την κίνηση αλληλεγγύης στον Κώστα Σακκά, αποφάσισε το Σάββατο να κατεβάσει αιφνιδιαστικά το πανό την ίδια ώρα που πάνω στη σκηνή βρισκόταν η Νένα Βενετσάνου.  Οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν, ομάδα του αναρχικού χώρου αντέδρασε και προκλήθηκε ένταση και τζαρτζαρίσματα τα οποία ευτυχώς δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις. Το πανό μεταφέρθηκε στο προαύλιο πάνω από τους τεχνικούς.
Η υπόθεση του Κώστα Σακκά δεν είναι –δεν θα έπρεπε να είναι- υπόθεση μόνο του αναρχικού χώρου αλλά της μεγάλης δημοκρατικής πλειοψηφίας.   Το αν θα έπρεπε το πανό να βρίσκεται στο προαύλιο και όχι πάνω στην εξέδρα είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να συζητηθεί μεταξύ των ομάδων αλληλεγγύης στην ΕΡΤ και της συνέλευσης εργαζομένων. Στην τελική αν δεν τους άρεσε η γραμματοσειρά στο πανό μπορούσε να γίνει συνεννόηση ώστε να βρεθεί μια λύση που και να αναδεικνύει και προβάλλει το δημοκρατικό ζήτημα αλλά και να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι «γίναμε Εξάρχεια».  Η ενέργεια όπως έγινε δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ και η αλληλεγγύη δεν είναι a la carte να την αποσύρεις όταν δεν περνάει το δικό σου, όπως απείλησαν ορισμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με σχόλια στα social media διαχωρίστηκαν με τον τρόπο που κατέβηκε το πανό, ενώ από τους διαδικτυακούς τόπους #ertsocial και #ert3social προβάλλεται το τελευταίο 24ωρο ιδιαίτερα η υπόθεση του Κώστα Σακκά.


Η αυταρχική πρακτική κόβουμε την γόρδιο δεσμό με το ξίφος ταιριάζει σε άλλες νοοτροπίες και αποδυναμώνει την αλληλεγγύη.  Οι ισχυρισμοί «οι αναρχικοί θέλουν να καπελώσουν το κίνημα» και «πως το περιεχόμενο του πανό δεν εκφράζει τις αποφάσεις των εργαζομένων»  βαραίνουν άραγε περισσότερο από το γεγονός ότι ψυχορραγεί ένας άνθρωπος που κρατείται παράνομα και αρνείται τις κατηγορίες;


Αν βγήκε κάτι καλό από αυτή την πολύ άκομψη ενέργεια των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ότι έστω και έτσι αρκετός κόσμος που δεν ήξερε έψαξε και έμαθε ότι στην Ελλάδα του 2013, ένας άνθρωπος βρίσκεται παράνομα 2 χρόνια και 6 μήνες προφυλακισμένος, με κατηγορίες (συμμετοχή στη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς) τις οποίες αρνείται, όταν ο νόμος ορίζει το ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 12 μήνες (και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στους 18).


Ο Κώστας Σακκάς  που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις αρχές Ιουνίου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, εμφανίζει απώλεια βάρους, προβλήματα στην καρδιά, μεγάλη καταβολή και σωματική αδυναμία, πόνους σε θώρακα και κοιλιακή χώρα ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επιπλέον επιπλοκές όπως καρδιακή αρρυθμία, νεφρική βλάβη κ.α



Πηγή: mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου