Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Σοβαρό πλήγμα στην Ανάπτυξη: "Τα μαζεύει και φεύγει" η McDonald 's



mcdonalds.jpeg
H McDonalds βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση στην Ελλάδα καθώς η διοίκηση της πολυεθνικής δεν θα μπορέσει να αποφύγει πληρωμές άνω των 15 εκατ. ευρώ σε πρώην franchisees της. Αυτή τη στιγμή έχει μείνει με 20 καταστήματα, οι franchisees της αποψιλώθηκαν ενώ η πολυεθνική δεν έχει καν γραφεία στην Αθήνα και στεγάζεται σε χώρο της Pricewaterhousecoopers.


Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας McDonalds Hellas καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκισης και ένα έτος στέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη πριν από λίγες ημέρες δίνοντας νέα διάσταση στην μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ ομάδας 6 Ελλήνων franchisees και της μεγάλης πολυεθνικής. Οι δύο πρώην διευθύνοντες την εταιρεία εστίασης καταδικάστηκαν έκαστος για ψευδορκία, ψευδομαρτυρία και δυσφήμηση και η συγκεκριμένη ποινή ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο και για περαιτέρω εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 15εκατ. ευρώ προς την μεγάλη εταιρεία του κλάδου εστίασης.



Η εν λόγω αγωγή που είχε κατατεθεί προέρχεται από πρώην δικαιοπάροχο της McDonalds Hellas ο οποίος διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για καταδολίευση του ιδίου αλλά και μιας ομάδας άλλων επιχειρηματιών οι οποίοι είδαν πως η αμερικανική εταιρεία όχι μόνο δεν βοηθούσε τους εμπορικούς της συνεργάτες αλλά με τεχνάσματα τους έφερνε σε σημείο να παρατούν σε αυτήν τα καταστήματά τους.


Η Ελλάδα φαίνεται να είναι ούτως ή αλλως μια «χαμένη υπόθεση» για την γνωστή πολυεθνική αφού εμπορικά ποτέ το μείγμα των McDonald's δεν ευδοκίμησε. Κι αυτό διότι η ταχυφαγία στην ελληνική οικονομία έχει ισχυρούς ανταγωνιστές και μεγάλο πλήθος τοπικών επιχειρήσεων.


Ήδη το δίκτυο της έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτη σε περιοχές που θα έπρεπε να έχει παρουσία ως μια εταιρεία leader στην παγκόσμια εστίαση, με μόλις είκοσι καταστήματα να είναι ανοικτά ενώ χαρακτηριστικό της κατάντιας της εταιρείας είναι το γεγονός πως όλη η διοίκησή της ασκείται πλέον από ένα μικρό γραφειάκι που η εταιρεία ορκωτών Pricewaterhousecoopers παράσχει στην επιχείρηση. Όλες οι άλλες εργασίες για τη χώρα μας γίνονται στα γραφεία του μαλτέζικου ομίλου Premier Capital που από το 2011 ανέλαβε επίσημα Developmental Licensee της McDonald's στην χώρα μας. Βάσει της σχετικής συμφωνίας, η Premier Capital, που ελέγχεται από τον επιχειρηματικό όμιλο Hili με έδρα τη Μάλτα, τρέχει την εταιρεία με αρνητικά πάντως αποτελέσματα.





www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου