Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Χοντρά ψέματα από τον Δένδια: Tο «Δουβλίνο ΙΙΙ» έχει ήδη ψηφιστεί

«Θα καταψηφίσουμε το Δουβλίνο ΙΙ - Την απόφαση της Ελλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας». Τιτίβιζαν τα παπαγαλάκια από τις στήλες των αστικών εφημερίδων την περασμένη Δευτέρα, αναπαράγοντας αυτά που είχε πει ο Δένδιας σε εκδήλωση που οργάνωσε κάποια «Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας». «Εμείς για πρώτη φορά θα καταψηφίσουμε το Δουβλίνο ΙΙ», φέρεται να είπε ο Δένδιας στην εν λόγω εκδήλωση. Πού θα το καταψηφίσει; Σε ποιο όργανο; Πουθενά, γιατί η αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» έχει ήδη ψηφιστεί και έχει πάρει την κωδική ονομασία «Δουβλίνο ΙΙΙ».
Για το θέμα αυτό έχουμε ξαναγράψει στο φύλλο μας της 19ης Γενάρη του 2013. Το αναλυτικό ρεπορτάζ είχε τίτλο «Και με τη βούλα του Δένδια στο ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙΙ - Η Ελλάδα παραμένει μια σκληρή ανοιχτή φυλακή για τους μετανάστες». Σ’ αυτό αποκαλύπταμε ότι οι σχετικές διαδικασίες μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου (που έπρεπε να συμφωνήσουν) είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι έγιναν δύο Συμβού-λια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στα οποία προετοιμάστηκε και ολοκληρώθηκε αυτή η συμφωνία. Το πρώτο συνεδρίασε στις 25-26 Οκτώβρη του 2012 και το δεύτερο στις 6-7 Δεκέμβρη του 2012. Στο Ανακοινωθέν Τύπου με αριθμό εγγράφου 15389/12, μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου στις 25 και 26 Οκτώβρη, αναφερόταν: «Επίσης ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ουσία του κανονισμού "Δουβλίνο". Το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί σχετίζεται με την διαδικασία επιτροπολογίας, δηλαδή αν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατ’ εξουσιοδότηση ή εκτελεστικές πράξεις. Πραγματοποιήθηκε ήδη μια πρώτη συνεδρίαση για το θέμα αυτό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

 Ακολούθησαν και άλλες κοινές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των λεγόμενων θεσμικών οργάνων της ΕΕ και στις 15 Νοέμβρη κατέληξαν σε συμφωνία. Στη συνεδρίασή του το Δεκέμβρη, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, όπως αναφέρθηκε στο Ανακοινωθέν Τύπου με αριθμό 17315/12: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό του Δουβλίνου ολοκληρώθηκαν και το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση (ως σημείο Α) τη σχετική πολιτική συμφωνία».

Αρα, το θεσμικό όργανο στο οποίο συμμετέχει ο Δένδιας, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είχε εγκρίνει οριστικά το «Δουβλίνο ΙΙΙ» στις 6-7 Δεκέμβρη του 2012.

Απέμενε μόνο η λεγόμενη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή έγινε το διήμερο 11-12 Ιούνη και κατέληξε σε έγκριση της συμφωνίας που είχαν υπογράψει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Ετσι, στις 12 Ιούνη που έγινε η σχετική ψηφοφορία, ο Κανονισμός εγκρίθηκε οριστικά και πήρε το δρόμο για τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της ΕΕ. Η συζήτηση και η ψηφοφορία έγιναν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετείχαν (Παπανικολάου της ΝΔ, Δρούτσας του ΠΑΣΟΚ, Χρυσόγελος των Οικολόγων) συν τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τριανταφυλλίδη εξέφρασαν τη διαφωνία τους και καταψήφισαν (πλην του Χρυσόγελου, ο οποίος φρόντισε να την κάνει από την ψηφοφορία). Ετσι, η αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» έληξε και τυπικά με την ψήφισή του και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Μια βδομάδα μετά, μάλλον για προπαγανδιστικούς λόγους, ο Δένδιας αποφάσισε να το παίξει ηρωικά: «θα καταψηφίσουμε το Δουβλίνο ΙΙ» (το οποίο είχε ήδη ψηφιστεί). Εκανε πρώτα την ομιλία στην εκδήλωση που προαναφέραμε και έδωσε εντολή στα παπαγαλάκια του αστυνομικού ρεπορτάζ να «παίξει» το θέμα στις αστικές φυλλάδες. Την ίδια μέρα (Δευτέρα 18 Ιούνη) εμφανίστηκε ο ίδιος στον Χατζηνικολάου και μεταξύ άλλων είπε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο το «Δουβλίνο ΙΙ». Για να γίνει μάλιστα πιστευτός, πέταξε το χοντρό ψέμα, ποντάροντας στο ότι ο Χατζηνικολάου δεν έχει ιδέα απ’ αυτά τα θέματα: «Ημουν στο τελευταίο Coreper και στο συμβούλιο Υπουργών είπαμε ότι εμείς για το Δουβλίνο “τέρμα”. Θα το καταψηφίσουμε».

Είχε πάει όντως στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που έγινε στο Λουξεμβούργο στις 7 Ιούνη. Ομως, από την ανακοίνωση που ο ίδιος ανήρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του φαίνεται ότι δεν είπε τίποτα για το «Δουβλίνο». Δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δένδιας ζήτησε δύο πράγματα. Πρώτο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Ιράκ, την Αλγερία, προκειμένου να δέχονται την επιστροφή περισσότερων υπηκόων τους, επί τη βάσει της εφαρμογής των Συνθηκών που ήδη έχουν υπογραφεί» και δεύτερο «απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των υπόλοιπων Κρατών-Μελών να εφαρμόσουν την αρχή της αλληλεγγύης για το χειρισμό του προβλήματος και να συνδράμουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών». Τα… ηρωικά τα μηχανεύτηκε αργότερα. Στο Συμβούλιο δεν είπε τίποτα. Αλλωστε, η ιστορία με το «Δουβλίνο» είχε ήδη λήξει από το Δεκέμβρη και αναμενόταν η τυπική έγκριση (με τη δεύτερη ανάγνωση) στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν υπήρχε ούτε καν συζήτηση για το Δουβλίνο, πόσο μάλλον ψηφοφορία για να καταψηφίσει ο Δένδιας.

Είπε και δεύτερο χοντρό ψέμα στον Χατζηνικολάου: «Πηγαίνω σήμερα το απόγευμα για να μιλήσω στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, τη LIBE, την επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων, και να τους εξηγήσω την ελληνική θέση, να τους πω ότι δεν είμαστε τα κακά παιδιά της Ευρώπης, αλλά αυτό είναι μια άδικη διάταξη, μια ατελέσφορη διάταξη, για την οποία πρέπει σιγά-σιγά να χτίζουμε μία συμμαχία, ώστε να μπορέσουμε να το ανατρέψουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πάντως η εθνική μας στάση δε μπορεί να συνεχίσει να είναι η ψήφιση του Δουβλίνου. Το Δουβλίνο θα καταψηφιστεί».

Το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είδαμε, είχε ήδη τελειώσει με την έγκριση του «Δουβλίνο ΙΙΙ» από τις 12 Ιούνη. Τι έκανε ο Δένδιας που μίλησε μια βδομάδα μετά, στις 19 Ιούνη; Μας το είπε ο ίδιος, δίνοντας στη δημοσιότητα (από την ιστοσελίδα του υπουργείου του) τα βασικά σημεία της ομιλίας του. Οσο και να ψάξει κανείς, δε θα βρει ούτε καν τη λέξη «Δουβλίνο». Θα διαπιστώσει μόνο ότι ο Δένδιας παρουσίασε τις… μεγάλες επιτυχίες στην καταστολή των μεταναστών και ζήτησε… περισσότερα λεφτά. «Μας λείπουν 72 εκατ. ευρώ» ήταν η κατακλείδα του.

Την ίδια μέρα, όμως, εξέδωσε και ένα άλλο δελτίο Τύπου για το ίδιο θέμα, στο οποίο είχε προσθέσει την εξής ατάκα: «Ν. Δένδιας: “Εξήγησα ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ψηφίσει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ”». Δεν παρέθετε το κείμενο της ομιλίας του, αλλά έγραφε: «Για τους παραπάνω λόγους, η Ελλάδα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Λουξεμβούργο 6&7/06/2013) καταψήφισε την υιοθέτηση της αναδιατύπωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου». Φυσικά, δε θα μπορούσε ποτέ να πει κάτι τέτοιο, γιατί μπορεί να σηκωνόταν κάποιος ευρωβουλευτής και να τον έκανε ρόμπα. Να του έλεγε ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού έχει τελειώσει πριν μια βδομάδα και πως στο Συμβούλιο δεν είπε τίποτα, γιατί απλούστατα το θέμα είχε κλείσει το Δεκέμβρη.

Τι σημαίνει η διατήρηση των ουσιαστικών διατάξεων του «Δουβλίνο ΙΙ» και στο «Δουβλίνο ΙΙΙ»; Οτι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σαν μια ανοιχτή φυλακή της ΕΕ, εγκλωβίζοντας στο έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή:Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου