Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: όλα συνεχίζονται...

Το Russia Today, μεταδίδει ζωντανή εικόνα από την πλατεία Ταχρίρ 

 Οι τελευταίες εξελίξεις:

Ο αιγυπτιακός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι θα επέμβει αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις του λαού εντός των προσεχών 48 ωρών. -902.gr 

Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους -902.gr



Διαστάσεις μιας νέας γενικευμένης εξέγερσης τείνουν να πάρουν οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο και ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία 24ωρα. Εκατομμύρια Αιγύπτιοι βγήκαν προχθες, 30 Ιούνη, στους δρόμους και τις πλατείες της χώρας με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την άνοδο του Μόρσι στην Προεδρία της χώρας, απαιτώντας από τον ισλαμιστή πρόεδρο που στηρίζεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα να παραιτηθεί.

Αναβιώνοντας στιγμές από την μεγαλειώδη εξέγερση που πριν από 2,5 χρόνια γκρέμισε το αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς του δικτάτορα Μουμπάρακ, εκατομμύρια εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν σε σημεία-σύμβολα της Αιγυπτιακή εξέγερσης, φωνάζοντας: "Φύγε" και "Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος".

Στο Κάιρο μια σειρά από πορείες συνέκλιναν στη πλατεία Ταχρίρ, όπου περίπου ένα εκατομμύριο διαδηλωτές παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, υποσχόμενοι να συνεχίσουν να διαδηλώνουν μέχρι την πτώση του Μόρσι. Μια ακόμα μαζική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε έξω από το αυστηρά φυλασσόμενο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στις 27 επαρχίες της χώρας. Στην Αλεξάνδρεια, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία Σίντι Γκαμπέρ.

Στη βιομηχανική πόλη Μαχαλά, που αποτέλεσε ένα από τα βασικά κέντρα της Αιγυπτιακής εξέγερσης του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία  Αλ Σουν , φωνάζοντας επαναστατικά συνθήματα εναντίον του Μόρσι. Σύμφωνα με πληροφορίες το 90% των εργαζομένων στην κρατικής ιδιοκτησίας κλωστοϋφαντουργία Misr Helwan -το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Αίγυπτο με πάνω από 25.000 εργαζομένους- απέργησε.

Άλλες μαζικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις πόλεις Mansoura, Damanhour, Minya, Tanta, Sharqia και στις πόλεις της Διώρυγας του Σουέζ ort Said, Suez και Ismailia. Σύμφωνα με πηγές του στρατού που επικαλείται η αιγυπτιακή καθημερινή εφημερίδα Al-Shorouk οι συμμετέχοντες στις ανά την Αίγυπτο διαδηλώσεις υπολογίζονται σε 17 εκ.





Σε ορισμένες περιοχές οι διαδηλώσεις πήραν εξεγερσιακό χαρακτήρα και ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του Μόρσι. Στο Κάιρο οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Αρχηγείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με βόμβες μολότοφ, ενώ ισλαμιστές μαχητές που βρίσκονταν εντός του κτιρίου ανταπέδωσαν πυροβολώντας τους.



Στην πόλη Assiut άγνωστοι δράστες σκότωσαν τρεις διαδηλωτές κατά την διάρκεια πορείας προς τα τοπικά γραφεία του κόμματος "Ελευθερίας και Δικαιοσύνης" , πολιτικού βραχίωνα της Αδελφότητας.



Όπως και το 2011, οι τωρινές διαδηλώσεις είναι η απάντηση του αιγυπτιακού λαού στην τρομερή κοινωνική ανισότητα -η οποία ενισχύθηκε τόσο επί της στρατιωτικής χούντας όσο και τώρα που κυβερνά η Μουσουλμανική Αδελφότητα- και τον ακραίο αυταρχισμό του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ αιγυπτιακού κρατικού μηχανισμού.



Ένας διαδηλωτής από την νότια επαρχία της Qena, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Κάιρο για να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταχρίρ, δήλωσε στην Ahram Online: "Οι Αιγύπτιοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, κυρίως των νέων, οι δολοφονίες συνεχίζονται από την κυβέρνηση Μόρσι, υπάρχει επίσης κατάρρευση του κράτους, όπως τα σιδηροδρομικά ατυχήματα και οι διακοπές ρεύματος. Η φτώχεια αυξάνεται, σε σημείο οι άνθρωποι να τρώνε από τα σκουπίδια".



Όπως και το 2011, μεγάλο μέρος της λαϊκής οργής στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, της κυριότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης που στηρίζει το καταπιεστικό ισλαμιστικό καθεστώς του Μόρσι. Μετά την ανατροπή του, επί μακρόν πιστού της ανδρεικέλου, Χόσνι Μουμπάρακ, η Ουάσινγκτον αρχικά υποστήριξε την στρατιωτική δικτατορία και στην συνέχεια παρείχε την στήριξη της στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, προσδοκώντας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της στη Μέση Ανατολή.



Λίγες μόνο μέρες πριν, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Anne Patterson κατήγγειλε τις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, δίνοντας ουσιαστικά λευκή επιταγή στους ισλαμιστές να τις καταστείλουν.



Το όνομα και η φωτογραφία της Petterson είχαν περίοπτη θέση σε πλακάτ και πανό. Ένα από αυτά έγραφε "Γρια μάγισσα, γύρνα σπίτι σου"



Το προεδρικό μέγαρο, κυβερνητικά κτήρια και άλλα κομβικά σημεία σε όλη την χώρα φυλάσσονταν από τον αιγυπτιακό στρατό. Άρματα και στρατιώτες στάθμευουν στις πόλεις της Διώρυγας του Σουέζ, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν πάρει ήδη εξεγερσιακό χαρακτήρα μετά την φετινή δεύτερη επέτειο της εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου.



Όπως και τις πρώτες μέρες της εξέγερσης του 2011, στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ και το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούσαν τις συγκεντρώσεις από μια ειδική αίθουσα επιχειρήσεων.



Πληροφορίες από World Socialist Web Site

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου