Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΗΜΙ-ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ (τα τανκς έρχονται μετά)

Τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ μέσα από κείμενο που λάβαμε στο mail μας.




Την Κυριακή πληροφορηθήκαμε ότι την Δευτέρα συνεδριάζει το συμβούλιο διοίκησης του ΕΚΠΑ. Για όσους δεν γνωρίζουν το σ.δ είναι ένα σχετικά νέο όργανο που στοχεύει να αλλάξει άμεσα το Πανεπιστήμιο. Να κάνει ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο οι επιχειρήσεις. Με άμεσο καθήκον του να γίνεται εφαρμοσμένη έρευνα πάνω στα προϊόντα τους, χρησιμοποιώντας τους πληρωμένους με τον ιδρώτα του φορολογούμενου, σύγχρονους εξοπλισμούς του Πανεπιστημίου. Ένα πανεπιστήμιο που δεν θα έχει στον άξονα του την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και την παραγωγή γνώσης και έρευνας η οποία θα θεραπεύει τις κοινωνικές ανάγκες. Ένα Πανεπιστήμιο που το κόστος φοίτησης θα έχει μετακυληθεί εξ' ολοκλήρου στους γονείς των φοιτητών. Εν κατακλείδι ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους, θα διοικείται από managers και θα έχει πολλαπλές μορφές εσόδων.

Τα παραπάνω δεν τα λέμε αυθαίρετα αλλά είναι μερικά συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από την διακηρυκτική αρχή του Σ.Δ1 πίσω από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που χρησιμοποιούν για να αποκρύψουν τον πραγματικό τους στόχο. Ένα συμβούλιο διοίκησης που υποκριτικά αναφέρει στις υποχρεώσεις του ότι θα επιδιώξει τον διάλογο με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Αναρωτιόμαστε πώς θα γίνει αυτό την ίδια ώρα που συνεδριάζει πάντα μυστικά χωρίς να είναι παρόντες οι φοιτητές για να ακούσουν και να μιλήσουν για τα θέματα που συζητιούνται και τους αφορούν άμεσα. Μετά την λήξη της συνεδρίασής τους απλά οι αποφάσεις του συμβουλίου ανεβαίνουν στο Internet. Αυτή είναι η διαβούλευση που επικαλούνται, τις ειλημμένες αποφάσεις που απλά θα ανακοινωθούν στο Πανεπιστημιακό σώμα. Δυστυχώς για αυτούς όμως η κατάσταση ήταν τεταμένη μετά την τελευταία προσπάθεια της συγκλήτου να βάλει τα αποθεματικά του ΕΚΠΑ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής (Το μέλος του σ.δ Τουρκόλιας είναι ανώτατο στέλεχος στην Εθνική-τυχαίο;). Τα αποθεματικά, αν και μειωμένα μετά το περισυνό κούρεμα των ομολόγων του Πανεπιστημίου, ανέρχονται σε ύψος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Την περιουσία αυτή μια χούφτα άνθρωποι θέλανε να τζογάρουν σε ένα αδύναμο τραπεζικό σύστημα, μια περιουσία που κατά κύριο λόγο προερχόταν από δωρεές κτλ.


Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν περίπου 60 φοιτητές του ΕΚΠΑ μαζί με εργαζόμενους να πάμε να παρακολουθήσουμε το Σ.Δ. Βρήκαμε τις πόρτες όμως κλειστές και τους καθηγητές μέσα στην αίθουσα. Δεν υπήρχε η περίπτωση να αφήσουν κανέναν από μας να παρακολουθήσει την συνεδρίαση. Μία ώρα μετά αρκετής αμηχανίας από μέρους μας γιατί γνωρίζαμε ότι μέσα ίσως συνεδρίαζαν κανονικά, δύο μέλη του συμβουλίου, ο Μπερτσιμάς και η Κιντή κάνουν καταγγελία στην αστυνομία (καταγγελία που ανακάλεσαν μετά...) . Η Κιντή μάλιστα επικαλέστηκε και κίνδυνο της σωματικής της ακεραιότητας(!). Έξω ήμασταν μόνο φοιτητές και εργαζόμενοι σε μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν ήταν έξω ούτε καμιά συμμορία ούτε ήταν όμηροι αδίστακτων κακοποιών. Μόνοι τους επιλέξανε να οχυρωθούν λες και τους πολιορκεί κάποιος. Η αστυνομία που σε άλλες περιπτώσεις δείχνει εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά ήταν έξω από τον χώρο της πρυτανείας σε χρόνο dt. Απέκλεισε τον χώρο μπροστά από την οδό Ρήγα Φεραίου και άρχισε να προσαγάγει κόσμο που ήταν εκεί έξω άμεσα. Λίγα λεπτά αργότερα, άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ άρχισαν να εφορμούν μέσα στον χώρο της Πρυτανείας με παρατεταμένα τα γκλομπ και να χτυπούν φοιτητές. 

Ακολούθησε ένα κουμφούζιο με τους φοιτητές να τρέχουν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του ιστορικού κτηρίου και από πίσω τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους καταδιώκουν. Όσοι δεν πιάστηκαν τα πρώτα λεπτά και δεν σύρθηκαν με την βία στις κλούβες, πιάστηκαν το επόμενο μισάωρο. Έμπαιναν σε κάθε σπιθαμή του χώρου και άρπαζαν φοιτητές τους οποίους προσήγαγαν εξαιρετικά βάναυσα. Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν που έχουμε σχεδόν όλους τους φοιτητές στην ΓΑΔΑ εκτός από μερικούς που κρύβονται σε ένα δωματιάκι και μερικούς ακόμα που χουν βρει καταφύγιο στις τουαλέτες και στο μηχανοστάσιο και έχουν διαφύγει της προσοχής της αστυνομίας. Η οποία εν τέλει εντοπίζει τα άτομα μέσα στο δωματιάκι και αποφασίζει να τα βγάλει πάση θυσία. 
Επιστρατεύεται λοιπόν μεταξύ άλλων και ειδικός τροχός της Πυροσβεστικής Εκείνη την στιγμή έχει αποκλειστεί μια τεράστια περιοχή του κέντρου και η πρυτανεία έχει άπειρους αστυνομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να την χτενίζουν. Μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας υπάρχουν και άντρες της αντιτρομοκρατικής με πλήρη ανάρτηση και MP-5. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ημι-πυροβόλο το οποίο είναι εξαιρετικά βαρύς οπλισμός και χρησιμοποιείται για τις μάχες πόλεων με αντιπάλους εξίσου καλά εξοπλισμένους. Για όσους αμφισβητούν αν ζούμε σε έναν κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, ας σκεφτούν ότι χτες μέσα στο άσυλο υπήρχαν άτομα με MP-5.

Ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρα και χρήσιμη η συνεισφορά των εργαζομένων της πρυτανείας σε όλη αυτή την κατάσταση. Εργαζόμενοι που μερικοί από αυτούς είναι απλήρωτοι 4 μήνες και εργάζονται σε δουλοκτητικά συνεργεία καθαρισμού, εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης με την περίφημη κινητικότητα. Ήταν εκεί και δεν λούφαξαν στις γωνιές τους φοβισμένοι αλλά υπερασπίστηκαν τα παιδιά (που θα μπορούσαν να ήταν και παιδιά τους) και τα έσωσαν από την εκδικητική μανία των πραιτοριανών ενός ακροδεξιού συστήματος. Χωρίς την συμβολή και την αλληλεγγύη τους είναι εξαιρετικά βέβαιο ότι θα μας άνοιγαν ολων τα κεφάλια.

Η εισβολή των δυνάμεων καταστολής μέσα στο χώρο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου δεν καταπατά απλά το άσυλο αλλά ποινικοποιεί κάθε συλλογική κοινωνική διαμαρτυρία των εργαζομένων και των φοιτητών μέσα στους χώρους που εργάζονται και σπουδάζουν, μέσα στους χώρους που τους ανήκουν. 
 

Οι καθηγητές που κάλεσαν την αστυνομία αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι. Ούτε αυτό δεν είναι, ανήκουν σε μια μικρή χούφτα προθύμων ατόμων που θα συνεργαστούν με το καθεστώς ανεξάρτητα αν ειναι το σημερινό, ή αν είναι χούντα ή αν είναι οτιδήποτε. Καταστρατηγούν την έννοια της ατομικής ελευθερίας που θεωρητικά θα έπρεπε να προστατεύουν, την ελευθερία του λόγου και καταλήγουν άξιοι απόγονοι των επίσης καθηγητών της χούντας που ρουφιάνευαν φοιτητές. 
 

Είναι φανερό ότι δεν καταργήσανε το άσυλο για να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα ή οτιδήποτε άλλο. Το καταργήσανε για να μπορούν να εισβάλλουν τα ΜΑΤ και να συλλαμβάνουν εργαζόμενους και φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται. 
 

Είναι στο δικό μας χέρι πλέον να μην αφήσουμε ξανά να γίνουν τέτοια μαύρα γεγονότα και είναι στο χέρι των φοιτητών να αρνηθούν να τους κάνουν μαθήματα νεοφιλελεύθεροι εγκάθετοι όπως τα χθεστινά μέλη του Σ.Δ που έφεραν τις δυνάμεις καταστολής μέσα στην καρδιά του πιο ιστορικού Πανεπιστημίου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου