Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ανάλεκτα του Αυγούστου (1)



Παττακοί

 

Τον αλήστου μνήμης Παττακό της χούντας μάς θύμισαν ο Χατζηδάκης με τον Μιχελάκη, οι οποίοι οργάνωσαν ολόκληρη φιέστα επισκεπτόμενοι το εργοτάξιο ενός μικρού κολυμβητήριου που κατασκευάζεται στον Βύρωνα. Δεν είχαν τίποτ' άλλο πρόχειρο, τα έργα στους αυτοκινητόδρομους αποτελούν μαγική εικόνα, ήθελαν να παίξουν οι μούρες τους στα κανάλια, οπότε βολεύτηκαν με το μικρό κολυμβητήριο του Βύρωνα.

Και τι δεν είπε ο στόμας τους. Χωρίς τσίπα καμία. «Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο απορροφήσεις και αριθμοί. Είναι κυρίως έργα, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», ο Χατζηδάκης. «Αυτή είναι η απάντηση στην κρίση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε. Αν αυτό μπορέσουμε να το κάνουμε σε κάθε δήμο, δηλαδή τουλάχιστον ένα έργο σε κάθε δήμο, μαζί με όλα τα άλλα τα οποία γίνονται θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έτσι θα υπάρξει σιγά-σιγά ανάπτυξη», ο Μιχελάκης.

Οσο κι αν ψάξαμε τις σχετικές ανακοινώσεις και τα συνοδευτικά δελτία, αριθμό νέων θέσεων εργασίας δεν βρήκαμε. Οσο για τα έργα στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, είναι προϋπολογισμού μόλις 19,435 εκατ. ευρώ. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, μιλάμε για το 0,0001% του ΑΕΠ! Ομως, Χατζηδάκης και Μιχελάκης δεν κωλώνουν από νούμερα. Αλλωστε, το σύνολο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ δουλεύουν σαν ένα κλουβί γεμάτο με κυβερνητικά παπαγαλάκια, οπότε είχαν σίγουρη την προβολή.



Σολομώντες


Ακυρη έκρινε το ΣτΕ την οικοδομική άδεια του Mall των Λάτσηδων, αλλά δε θα γκρεμίσουμε κιόλας το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης. Μπορεί και εκ των υστέρων να εκπονηθεί και να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οπότε η παρανομία θα… θεραπευτεί και οι Λάτσηδες θα εξακολουθήσουν να θησαυρίζουν. Οι σύγχρονοι Σολομώντες βρήκαν και νομική βάση ν' ακουμπήσουν. Κάποια απόφαση του  Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως αναφέρουν.

Δέκα χρόνια τους πήρε για να βγάλουν τη σολομώντεια απόφασή τους, εν αντιθέσει με την ταχύτητα που επιδεικνύουν όταν πρόκειται να επικυρώσουν αντεργατικές αποφάσεις (π.χ. τους μνημονιακούς νόμους). Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο σχετικός νόμος, με τον οποίο το μεγαθήριο των Λάτσηδων χαρακτηρίστηκε… ολυμπιακή εγκατάσταση, φέρει την υπογραφή του Βενιζέλου, ενώ το δρόμο άνοιξε ο Λαλιώτης. Κατά τα άλλα, δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται σχόλια. Μπορεί να τα κάνει ο καθένας μόνος του.



Παραπάει το δούλεμα

 

Μάθαμε πως πηδιόμαστε, πλακώσανε κι οι γιάπηδες. «Για το νερό είναι αστείο να συζητάμε ότι ένα φυσικό αγαθό μπορεί κανείς να το ιδιωτικοποιήσει. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Σταυρίδης. Προηγουμένως είχε πει, ότι «τις υπηρεσίες τιμολόγησης, τις υπηρεσίες συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, τις υπηρεσίες είσπραξης, όλα αυτά τα πράγματα ιδιωτικοποιούμε».

Και να θέλαμε να κουβαλάμε νερό με τη βαρέλα και να το ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα για να κάνουμε μπάνιο, όπως οι πρόγονοί μας στα χωριά πριν καμιά εξηνταριά χρόνια (οι οποίοι επίσης αποπατούσαν στο γειτονικό χωράφι ή πάνω από ένα λάκο καλυμμένο με σανίδες που άφηναν μια τρύπα στη μέση), δε θα μπορούσαμε. Γιατί έκλεισαν και τα πηγάδια και τις πηγές. Ετσι, αναγκαστικά θ’ αγοράζουμε νερό από τις εταιρίες στις οποίες ο γιάπης ανέλαβε να πουλήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης, που με τα δικά μας τα λεφτά έφτιαξε το ελληνικό κράτος.



Yπό… όρους

 

Μπορεί άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Τσίπρα, να μοιράζουν υποσχέσεις σε κάθε πικραμένο, ασκώντας αισχρή ψηφοθηρία, υπάρχουν όμως και οι «σοβαροί» που φροντίζουν να μαζεύουν τα μπόσικα. Σαν τον Παπαδημούλη, ο οποίος μιλώντας για το ζήτημα των επαναπροσλήψεων στο Δημόσιο δήλωσε: «Οπου πάλι υπάρχουν αποφάσεις άδικες, αναξιοκρατικές και αντισυνταγματικές, φυσικά θα επανορθώσουμε τις αδικίες και θα επαναφέρουμε τα πράγματα στη νομιμότητα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που θα μας δίνει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τότε».

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής του είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί κανείς να καταλάβει καλά τι εννοεί ο Παπαδημούλης.



Εσπασε η τρόικα

 

Ποια ήταν η πρώτη κίνηση του Χρυσοχοΐδη μόλις τον ξεναέκαναν υπουργό; Να προσλάβει ως ειδικό σύμβουλο τον τέως διοικητή της μπατσαρίας Φώτη Νασιάκο. Θα έπαιρνε και τον Διώτη, ας όψονται όμως οι περιπέτειές του με το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, που τον έχουν καταστήσει υπόδικο για κακουργήματα. Ετσι, για πρώτη φορά από το 2002 έσπασε η τρόικα των παρασημοφορημένων από το FBI κυνηγών της «τρομοκρατίας».

Και μη ρωτήσετε τι ακριβώς συμβουλές θα προσφέρει ένας συνταξιούχος μπάτσος σ’ ένα υπουργείο που ασχολείται με τα δημόσια έργα. Μήπως ο υπουργός έχει ιδέα απ’ αυτά;



Γελοίοι

 

Με κάθε επισημότητα ο Βενιζέλος ανακοίνωσε στους Πασόκους ότι η προγραμματική συμφωνία θα ανακοινωθεί από κοινού με τη ΝΔ στις φιέστες της ΔΕΘ και θα έχει τη μορφή εθνικού σχεδίου για τη σωτηρία της χώρας!

Εξέλιπε και η αίσθηση του γελοίου από τους κυβερνώντες και ο Βενιζέλος φροντίζει να το επιβεβαιώνει, μολονότι έχει τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Πάντως, ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι ο Σαμαράς θα δεχτεί να μοιραστεί την προβολή της ΔΕΘ με τον Μπένι.



Γιούργκεν Παπάρας

 

Ο επαρχιωτισμός των ελληνικών ΜΜΕ είναι γνωστός. Γι’ αυτό και δεν εκπλαγήκαμε ότι έφεραν ένα χούφταλο της φιλοσοφίας (αυτό δεν έχει να κάνει με την  ηλικία του ανθρώπου, αλλά με τις αφόρητες κοινοτυπίες που λέει) και επί δυο μέρες του έκαναν τεμενάδες. Ο Χάμπερμας εμφανίστηκε ως ένας φτηνιάρης προπαγανδιστής της ΕΕ. Εχουν καμιά σχέση με φιλοσοφικό στοχασμό οι παπάρες του τύπου «κάθε δημοκρατικό σύστημα έχει τρεις πυλώνες εντός ενός άλλου υπερεθνικού», που είναι «ο λαός ως φορέας της πολιτικής βούλησης, το κράτος ως οργανισμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να δρουν συλλογικά και η νόμιμα συγκροτημένη κοινότητα των πολιτών ως εθελοντική ένωση ελεύθερων και ίσων ατόμων»;
Εκτός αν θεωρηθεί φιλοσοφικός στοχασμός η εξίσου φτηνιάρικη προπαγάνδα περί του βαθέματος της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης στην ΕΕ και το τσιτάρισμα… Σημίτη. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του… φιλόσοφου αρκεί να σημειώσουμε ότι ο καπιταλισμός, στον οποίο αναφέρεται ακόμα και ο… Στουρνάρας, απουσίαζε εντελώς από την ομιλία του.



Βραβείο σφαλιάρας

 

Την ώρα που ο υποεκτιμημένος δείκτης ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ σημείωνε ένα ακόμη ρεκόρ, ο Βρούτσης εξακολουθούσε να μιλά για τα στοιχεία της… ΕΡΓΑΝΗΣ, που δείχνουν… συγκράτηση της ανόδου της ανεργίας, αφού κάθε μήνα προσλαμβάνονται περισσότεροι από τους απολυόμενους. Τότε πώς η ανεργία, όπως τη μετράει η ΕΛΣΤΑΤ, εξακολουθεί να αυξάνεται; Ο Βρούτσης βρήκε το λόγο και τον απέδωσε με μια μνημειώδη φράση, η οποία τον φέρνει μακράν πρώτο στο διαγωνισμό για το βραβείο της σφαλιάρας. Απολαύστε την: «Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα δηλώνουν την πρόθεσή τους να μπουν στην αγορά εργασίας, άρα διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία»!

Σταματήστε, ρε, να συνωμοτείτε ενάντια στον υπουργό. Σταματήστε να δηλώνετε άνεργοι που ζητούν εργασία. Από τώρα και μετά να δηλώνετε άεργοι, που δεν γουστάρετε να δουλέψετε. Ετσι, θα μειωθεί ο λεγόμενος ενεργός πληθυσμός και θα δικαιωθεί ο τιτανοτεράστιος Βρούτσης.






Πηγή:Κόντρα







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου