Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Παλινόρθωση του καθεστώτος Μουμπάρακ (;)



Μετά από μια εβδομάδα σφαγών, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες άοπλους διαδηλωτές, η αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα προετοιμάζει την απελευθέρωση του λαομίσητου πρώην δικτάτορα Μουμπάρακ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή μετά τον επαναστατικό ξεσηκωμό της εργατικής τάξης που οδήγησε στην εκδίωξη του, το Φλεβάρη του 2011. 

Όταν, χθες, ο εισαγγελέας απήλλαξε τον Μουμπάρακ από κατηγορίες για διαφθορά, ο δικηγόρος του, Farid el-Deeb, ο οποίος κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του, δήλωσε στον τύπο: «Το μόνο που έχει απομείνει είναι μια απλή διοικητική διαδικασία, η οποία δεν πρόκειται να διαρκέσει πάνω από 48 ώρες. Θα πρέπει να απελευθερωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας». 


Ο El-Deeb προέβλεψε ότι ο Μουμπάρακ θα αθωωθεί και για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε εαναντίον των διαδηλωτών κατά την διάρκεια της εξέγερσης του αιγυπτιακού λαού το 2011 –βία, ενορχηστρωτές της οποίας ήταν πολλοί από τις σημερινούς πραξικοπηματίες αξιωματικούς του στρατού. 

Οι μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών από την αιγυπτιακή χούντα και η αποκατάσταση του μισητού Μουμπάρακ, φανερώνουν πως το πραξικόπημα της 3ης Ιούλη, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις «φιλελεύθερων» και «αριστερών» δυνάμεων που συμμετέχουν στην μετωπική κίνηση Tamarod («ανταρσία») και το στήριξαν/στηρίζουν, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια αντεπαναστατική συνωμοσία ενάντια στον αιγυπτιακό λαό, που στόχο είχε αφ’ ενός να εξασφαλίσει ότι οι διαρκώς ογκούμενες εργατικές διαδηλώσεις ενάντια στο ανατραπέντα σήμερα πρόεδρο Μόρσι δεν θα πάρουν πραγματικά επαναστατικό χαρακτήρα και αφ’ ετέρου να επαναφέρει τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού. 

Χθες, ο ισχυρός άνδρας του στρατού, στρατηγός Abdel Fattah al-Sisi απείλησε με νέα κατασταλτικά μέτρα την αντιπολίτευση, η οποία όπως είπε τρομοκρατεί τους πολίτες: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι, παρακολουθώντας την καταστροφή της χώρας και του λαού». 

Στην πραγματικότητα, είναι χούντα και οι σύμμαχοί της που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να προλάβουν μια έκρηξη μαζικών πολιτικών αγώνων ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές τους. Όχι μόνο έχουν επιβάλει εκ νέου τις δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης που υπήρχαν στο καθεστώς Μουμπάρακ αλλά περικόπτουν επίσης κρίσιμα επιδόματα για τρόφιμα και καύσιμα, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια αιγύπτιοι εργαζόμενοι. 

Η χούντα ανακοίνωσε χθες την δολοφονία 36 ακόμα διαδηλωτών, που είχαν συλληφθεί στο τέμενος al-Fath, κοντά στην πλατεία Ραμσί στο Κάιρο και τελούσαν υπό αστυνομική κράτηση. Συνεχίστηκαν επίσης οι μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών (ξεπερνούν τους 1000 οι συλληφθέντες μετά τις διαδηλώσεις της Παρασκευής). 

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης χθες την απαγόρευση των «λαϊκών επιτροπών ασφαλείας», ζητώντας αντ’ αυτού από τους Αιγύπτιους να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από τη χούντα από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί. Η απόφαση αυτή οφείλεται αφ’ ενός στις αυξανόμενες καταγγελίες για τις λαϊκές πολιτοφυλακές που συγκρότησε η Tamarod για να χτυπήσει τους υποστηρικτές του Μόρσι και αφ’ ετέρου στο βαθύ φόβο της χούντας μήπως οι πολιτοφυλακές αυτές στραφούν μελλοντικά εναντίον τους, όπως συνέβη κατά την διάρκεια της εξέγερσης του 2011, ενάντια στους παρακρατικούς τραμπούκους του Μουμπάρακ. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία επίσης φοβάται ότι η συνέχιση των διαδηλώσεων θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια πολιτική έκρηξη της εργατικής τάξης, ματαίωσε έξι από τις εννιά προγραμματισμένες διαδηλώσεις της. Ενώ σε όσες διαδηλώσεις της πραγματοποιήθηκαν δεν ακολουθήθηκαν οι προγραμματισμένες διαδρομές για την αποφυγή νέων συγκρούσεων με δυνάμεις του στρατού. 

Η αντεπανάσταση που λαμβάνει χώρα στην Αίγυπτο χρηματοδοτείται αδρά και από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παρά τις διάφορες τοποθετήσεις Αμερικάνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων ενάντια στη βιαία καταστολή των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έκοψε την ετήσια βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο (1,3 δις δολ.) συνεχίζοντας έτσι να χρηματοδοτεί τις αιματηρές κατασταλτικές επιχειρήσεις της χούντας. 

Ο Αιγυπτιακός στρατός παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο για την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική στην περιοχή. Είναι αυτός που προσφέρει απλόχερα ευχέρεια κινήσεων στην αμερικανική πολεμική μηχανή στα στενά του Σουέζ και τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά την διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το 2003, όταν η Τουρκία δεν επέτρεψε στους αμερικάνους να επιτεθούν από το έδαφος της.


Πληροφορίες από World Socialist Web Site



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου