Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ποιος είσαι; Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός καμουφλαρισμένος σε αστική δημοκρατία


Σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου, τις πρώτες πρωινές ώρες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με την συνεπικουρία δικαστικού λειτουργού εισέβαλαν προκλητικά στον ιστορικό χώρο του Ε.Μ.Π στην οδό Πατησίων. Είχε προηγηθεί στρατιωτικού τύπου αποκλεισμός της ευρύτερης περιοχής του κέντρου προετοιμάζοντας την επιχείρηση. Το πρόσχημα για την εισβολή ήταν η προσωρινή παραχώρηση από τον Φοιτητικό Σύλλογο Αρχιτεκτονικής ενός χώρου για την διαμονή Παλαιστινίων που ανέμεναν την απάντηση στην αίτησή τους για πολιτικό άσυλο. Στην επιχείρηση που ακολούθησε -και που ήταν ακόμα μια μαύρη μέρα για το Πανεπιστήμιο- ερευνήθηκαν εξονυχιστικά χώροι που ανήκαν σε πολιτικές συλλογικότητες. Παρότι δεν διαπιστώθηκαν αξιόποινες πράξεις, προσήχθησαν έξι άτομα. 





Οι πρακτικές αυτές είναι εκ θεμελίων συνδεδεμένες με το περιβάλλον του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Από την στιγμή που η ποινική πρακτική αντικαθιστά το ερώτημα ''τι έκανες;'' με το ερώτημα ''ποιος είσαι;'' οι μηχανισμοί καταστολής μετασχηματίζονται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν οι μετανάστες, ήταν το πανεπιστημιακό περιβάλλον, ήταν οι φοιτητές. Στοχοποιήθηκε ένας από τους τελευταίους ζωντανούς χώρους όπου διαμορφώνονται συνειδήσεις και υπάρχει αντίδραση ως προς τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φασίστες δεν περνάνε ούτε καν έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Χώροι ζωντανοί, εστίες κουβέντας, κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να τονώσει επικοινωνιακά το προφίλ της υιοθετώντας ολοένα και περισσότερα ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστική η δήλωση του Κεδίκογλου ''Κανείς δε θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας οποιουδήποτε είδους''.


 H ώρα που επιλέγεται να χτυπηθεί το φοιτητικό αλλά και το εργατικό-λαϊκό κίνημα, σχετίζεται άμεσα με τα μέτρα που ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η δυσαρέσκεια από τις καθυστερήσεις στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και η συνεχής προσπάθεια για ιδιωτικοποιήσεις συναντάνε το ζήτημα των πλειστηριασμών χιλιάδων πρώτων κατοικιών χρεοκοπημένων οικογενειών. 

 • Όταν ετοιμάζεσαι να ξεπουλήσεις τον ΟΣΕ σε ξένες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις -ενώ έχεις πρόσφατα εγκρίνει ένα τεράστιο πακέτο επενδύσεων υποδομής, που αυξάνει και άλλο το έλλειμμά του, που έτσι και αλλιώς θα μετακινηθεί στους φορολογούμενους. 
• Όταν αγωνιάς να χαρίσεις την ΔΕΠΑ, την οποία δεν την παίρνει το κεφάλαιο, παρά την γενναία προσφορά σου (περιμένοντας, προφανώς, να το επιδοτήσεις). • Όταν οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα.
 • Όταν ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις νόμο που θα ανοίξει το παράθυρο για τους πλειστηριασμούς χιλιάδων χρεωκοπημένων νοικοκυριών. 
 • Όταν ετοιμάζεις μαζικές απολύσεις και νέο μνημόνιο. Δεν είναι δυνατόν να τα κάνεις όλα αυτά παρέχοντας ψίχουλα δημοκρατικών δικαιωμάτων ή έστω ψήγματα αστικής δημοκρατίας. 
Οι νεοφιλελεύθερες αυτές σαρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, αστυνομοκρατία και σκληρή πειθάρχηση κάθε αγωνιζόμενου κομματιού της κοινωνίας. Τρέμουν μια μελλοντική κοινωνική έκρηξη. 

 ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Η προσέλκυση επενδύσεων θέλει κίνητρα. Εμείς προτείνουμε στα πλαίσια χρησιμοποίησης κάθε πιθανού μέσου για να έρθει η ανάπτυξη να παραχωρηθεί το μπιτόνι βενζίνης στη Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου