Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Εμφυλιοπολεμική ομιλία Σαμαρά και απειλές στο “άλλο άκρο”



Χθες ο ακροδεξιός Σαμαράς μίλησε στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ. Είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση που κάνει σε ελληνικό έδαφος, μετά την σύλληψη μελών της ηγεσίας της Χ.Α. Κρατάμε κάποια σημεία από την τοποθέτησή του που έχουν αξία, που αρκούν από μόνα τους για να ερμηνεύσει κανείς τις προθέσεις του επιτελείου που βρίσκεται γύρω από τον Σαμαρά.
Κατέγραψε την «επιτυχία της κυβέρνησής» του, σε τρεις τομείς. Πρώτα ότι περιόρισε την «λαθρομετανάστευση», μετά ότι πάταξε την «ανομία» και έκλεισε μια σειρά από «ορμητήρια εγκληματιών και κουκουλοφόρων» και τέλος ότι με πρωτογενές πλεόνασμα και με μικρή μείωση της ανεργίας (!), «αρχίζει η ανακοπή της μακράς χρόνιας ύφεσης που γνωρίζει η χώρα» με υποσχέσεις για ανάπτυξη μέσα στο 2014.
Τις δηλώσεις του “αντιφασίστα” Σαμαρά για τους μετανάστες θα τις ζήλευε και ο τελευταίος χρυσαυγίτης. Άλλωστε και η επιχείρηση «Ξένιος Δίας», η μη χορήγηση ασύλου ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις πολιτικών προσφύγων, η εξαφάνιση των μεταναστών από τον ελλαδικό χάρτη που καταγράφει ως προσωπική επιτυχία ο Σαμαράς συνδυάζεται με την ύπαρξη σε όλη την χώρα στρατοπέδων συγκέντρωσης στοιβαγμένων μεταναστών με τρόπους που προσβάλουν την στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άλλωστε να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια εξαιτίας του βάθους της κρίσης στην Ελλάδα, υπάρχει μια ανακοπή των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ελλάδα. Ας καταγράψουμε λοιπόν και σαν επιτυχία του Σαμαρά και της λοιπής μνημονιακής παρέας του, ότι είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής της χώρας όπου ο ξεριζωμένος αφρικανός και ασιάτης μετανάστης αν συναντιέται κάπου με τους έλληνες, τότε είναι σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε κοινή αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης. Αυτό όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι το καθεστώς ύπαρξης των μεταναστών, ως υπάρξεις χωρίς όρους ύπαρξης, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να έχουν αφομοιωθεί ως αναγκαιότητα, δημιουργεί ένα καθεστώς εξαίρεσης, το οποίο εμπεδώνεται ως εθνική επιταγή. Μέσα στο κάδρο της σαμαρικής δημοκρατίας, την οποία και καμαρώνει όλος ο ακροδεξιός συρφετός, υπάρχουν και οι πινελιές των απάνθρωπων πρακτικών που άφησε ως παρακαταθήκη ο χιτλερισμός.

Ακόμα και αν λεκτικά αρνήθηκε τον όρο «θεωρία των 2 άκρων», («Κι εδώ δεν αναφέρομαι σε καμία «θεωρία δύο άκρων». Κι εγώ, προσωπικά, κάνω πολιτική, δεν ασχολούμαι με θεωρίες»), επανέφερε όλη την λογική αυτής της θεωρίας, δήλωσε αρκετές φορές ότι δεν υπάρχει μόνο η χρυσαυγίτικη βία που πρέπει να παταχτεί, και εξομοίωσε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χέρι ναζιστή με τον δίκαιο κοινωνικό αγώνα στις Σκουριές. Ταύτισε τους ναζί με τους αναρχικούς, και εκτόξευσε απειλές σε όσους από την αριστερά τους χαϊδεύουν και τους υπερασπίζονται όταν διώκονται. Πράγμα που επανέλαβε ο Δένδιας σε συνέντευξή του στα Νέα του σαββατοκύριακου απαιτώντας από την ηγεσία του Σύριζα να «απομονώσει τα ακραία στοιχεία που υπάρχουν στο εσωτερικό του». Προσδιορίζοντας έτσι τα άκρα, ορίζεται αυτόματα ο ακροδεξιός βοναπάρτης, ο ίδιος ως κέντρο και εγγυητής της νομιμότητας.
Είναι πασιφανές το μέγεθος της υποκριτικής όψιμης αντιχρυσαυγίτικης στάση του Σαμαρά, και αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών για να μην αλωθεί το ακροατήριο του από την ναζιστική συμμορία. Είναι γνωστές οι οσμώσεις που υπήρχαν και υπάρχουν ανάμεσα στην ΝΔ και τον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο συμπεριλαμβανομένου και των εθνικοσοσιαλιστών της Χ.Α. Η μετακόμιση των πιο σκληρών εθνικιστών και ακροδεξιών στελεχών του ΛΑΟΣ στη ΝΔ, καταλαμβάνοντας μάλιστα και ηγετικά πόστα στην κυβέρνηση, οι ομιλίες σημερινών στελεχών της Χ.Α. σε εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ. Άλλωστε η ατζέντα της ΝΔ του Σαμαρά, ήταν και επιβεβαίωσε χθες ότι παραμένει ακόμα, ταυτόσημη με αυτή της Χρυσής Αυγής. Επίσης και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «η μακροχρόνια ύφεση, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού» είναι που τρέφει τον φασισμό. Εδώ πέρα ότι πρόκειται περί πολιτικής ανηθικότητας, μιας και ο ίδιος πρωταγωνιστεί στην κοινωνική καταστροφή της χώρας, πρέπει παράλληλα να γίνει κατανοητό ότι αυτή η ερμηνεία για την άνοδο του φασισμού, βρίσκει αποδέκτες από τον Σαμαρά μέχρι και την εκτός των τειχών αριστερά. Έτσι όσο δεν τονίζεται ότι ο φασισμός είναι και μία πολιτική διαχείρισης της κρίσης, τόσο θα βγαίνει λάδι ο κάθε Σαμαράς, Φάηλος και Λαζαρίδης, οι οποίοι μέσα στο εθνικιστικό και ακροδεξιό μένος τους έχουν υιοθετήσει ως κυρίαρχη κρατική ιδεολογία το καθεστώς εξαίρεσης, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, το συντηρητισμό, το δόγμα Νόμος και Τάξη, τα παραμύθια περί ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς και των «κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών» με τις υπερβολικές απαιτήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για τους ναζί.
Επίσης η συνεχής αυτιστική επανάληψη της «έννομης τάξης» ως προαπαιτούμενο των «πολιτικών ελευθεριών», είχε ως κυρίως αποδέκτες όχι την Χ.Α. αλλά την αριστερά. Θεωρώντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πάρει μία ανάσα και δεν απειλείται προς το παρόν η ηγεμονία του από το ομόαιμο φασιστικό κόμμα της Χ.Α. στρέφει τα πυρά του, τις σφαίρες που λέει και ο Κρανιδιώτης στον πραγματικό εχθρό. Ο συμψηφισμός της δολοφονίας του Π.Φύσσα με τους νεκρούς της Μαρφίν, η ποινικοποίηση του αγώνα στις Σκουριές, («Ότι οι παραβιάσεις της νομιμότητας και οι εγκληματικές πράξεις στις Σκουριές, για παράδειγμα, είναι τάχα «καλές» επαινετές και ηθικές, γιατί πρόκειται, τάχα, για λαϊκούς αγώνες»), ως πάταξη της ανομίας και τα ορμητήρια των εγκληματιών και των κουκουλοφόρων είναι οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, οι καταλήψεις και τα στέκια αναρχικών, αντιεξουσιαστών, αριστερών σε όλη την ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι αυτές τις μέρες πέρα από την δίωξη ηγετικών μελών της Χ.Α., υπάρχει και η δίωξη μαθητών σε σχολείο της Λαμίας με ποινή φυλάκισης 20 μερών, επειδή πραγματοποίησαν κατάληψη στο σχολείο τους.
Ο Σαμαράς κάνει προσωπική του υπόθεση την συντριβή όποιου θα αμφισβητήσει το μονοπώλιο της κρατικής βίας και την αντεργατική αστική πολιτική του. Άλλωστε αυτός ο εγγυητής της Νομιμότητας και της Δικαιοσύνης, όπου όταν πραγματικά υπάρχει η δεύτερη απουσιάζει η πρώτη, κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, έχει επιστρατεύσει 4 απεργίες, αμφισβητώντας το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία, έκλεισε την ΕΡΤ σε ένα βράδυ, αυτό είναι άλλωστε και το περιεχόμενο της νέας νομιμότητας που προασπίζεται το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο είναι πάντα νόμιμο γιατί αυτό ορίζει τι είναι νόμιμο. Ο συμψηφισμός επίσης της πολιτικής ελευθερίας με την έννομη τάξη, είναι ενδεικτική των πραγματικών προθέσεων του Σαμαρά. Η επιμονή του να καταδικαστεί από την αριστερά η βία από όπου και αν προέρχεται, σε συνδυασμό με την δοξασία της έννομης τάξης, προσπαθεί να σπείρει τον φόβο στο πιο ζωντανό και μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας και έρχεται απειλητικά για να ενισχύσει την κρατική βία και τους βαθιά διαβρωμένους από την ναζιστική ιδεολογία μηχανισμούς του κράτους. Προφανώς και αυτό δεν αφορά κάποια σταγονίδια, ούτε με τις τελευταίες μετακινήσεις περιορίστηκε η διάβρωση των κατασταλτικών μηχανισμών από την χρυσαυγίτικη νοοτροπία, η οποία εντέχνως καλλιεργείται και σε τελευταία ανάλυση είναι εγγεγραμμένη στο dna των λοβοτομημένων υπερασπιστών του Νόμου και της Τάξης.
Κάποια πράγματα είναι άλλωστε σημεία των καιρών. Ο Σαμαράς που πριν καμία εικοσαριά χρόνια έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ, από ακροδεξιά σκοπιά και τότε, ηγήθηκε άλλου πολιτικού φορέα και σήμερα είναι ηγέτης της. Επικαλείται τον λόγο του γέρου Κ. Καραμανλή που εκφώνησε στην ιδρυτικό συνέδριο της ΝΔ το 1974, όταν μετά τους αντιδικτατορικούς αγώνες και την πτώση της δικτατορίας έβαζε την υπογραφή του για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την ελευθερία της άποψης, την ίδια ώρα που ο Σαμαράς που κυριαρχεί στην δεξιά πολυκατοικία επαναφέρει και την επίσημη θέση που είχε η ακροδεξιά ΝΔ πριν την δολοφονία του Π. Φύσσα η οποία αντιμετώπιζε τον Σύριζα, την πιο μετριοπαθή εκδοχή της αριστεράς ως ακραίο πολιτικό κόμμα. Είναι ο Σαμαράς που πριν 2 χρόνια έβγαινε στο Ζάππειο με αντιμνημονιακές κορώνες που δηλώνει ότι το ήπιο πολιτικό κλίμα απειλείται από αυτούς που αμφισβητούν το μνημόνιο ενισχύοντας έτσι τον εξτρεμισμό.
Αλήθεια ο Τατσόπουλος με αυτήν την ΝΔ θέλει να συγκυβερνήσει; Οι υπόλοιποι στον Σύριζα επιμένουν να στριμωχτούν με αυτήν την ΝΔ στο συνταγματικό τόξο; Θα καταδικάσουν για ακόμη μία φορά την βία από όπου και αν προέρχεται; Θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί για την ταξική φύση των αστικών θεσμών; Και η άμυνα μας από τους φασίστες θα εξαρτηθεί από αυτούς τους μηχανισμούς; Και τώρα που έχει ανοίξει όλη ιστορία με τις υποκλοπές συνομιλιών τι είδους πρωτοβουλίες θα πάρει;
Ο. Θαλασσινός
Υ.Γ.
Δεν σχολιάστηκε καθόλου η θέση του πρωθυπουργού για το πρωτογενές πλεόνασμα και την μείωση της ανεργίας, και την υπόσχεση για ανάπτυξη μέσα στο 2014 άλλωστε αυτήν την αισιοδοξία ο Σαμαράς μάλλον την μοιράζεται μόνο με τον εαυτό του, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός αστός οικονομολόγος που να ενστερνίζεται το success story του πρωθυπουργού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου